Още от началото на съвременния организиран спорт жените се борят активно за правото си на участие наравно с мъжете. В миналото те упражнявали определени спортове, но по-скоро със социален и развлекателен елемент, отколкото под формата на състезание. Спортът се считал за опасна и тежка физическа активност, която не подхожда на крехките дами.

Едва в края на 1800-те и началото на 1900-те години започват да се сформират неформални клубове, а на Олимпийските игри през 1900 г. 22 жени се състезават заедно с мъжете в спортове като ветроходство, хокей на трева или крокет и конен спорт. Имало и събития, отредени само за жени, като тенис и голф. През 1922 г. в Париж се провеждат първите Олимпийски игри за жени, където дамите се състезават в по-натоварващи физически дисциплини като тласкане на гюле и бягане на 1000 метра.

Професионалният спорт при жените е сравнително ново явление, което се появява до голяма степен през втората част на 20-и век. Като начало, през 50-е и 60-е години на миналия век се наблюдава известен напредък за жените в спорта, особено на олимпийско ниво, но приемането официално и на законово равнище на равните права се случва през 1972 г. с акт на Съединените Щати познат като Title IX.

Сред първите големи имена в женския спорт са тези на американската състезателка по плуване Елена Медисън, италианката Мария-Тереза де Филипс, която става първата жена състезател в европейското Гран при от 1958 г., както и Катрин Суицър – първата официално регистрирана жена, която се състезава в Бостънския маратон през 1967 г.

В днешни дни, разбира се, подобни ограничения са останали в миналото, а жените могат да вземат участие във всеки един спорт, който пожелаят. Женските лиги и отбори могат да бъдат намерени в почти всеки спорт и тяхната популярност се увеличава с всеки изминал ден. Това е видимо не само от броя предавания на живо, в които участват жени атлети, но и от включването им в специализирани платформи за залагания. На тези платформи потребителите могат не само да прогнозират резултатите от събития и мачове на мъжки отбори, но и да правят залози на различни дисциплини със състезателки жени, като например тенис от WTA (Женска тенис асоциация), хандбал от EHF (Европейска федерация по хандбал), Шампионска лига за жени, баскетбол от WNBA и много други.

Един от най-предпочитаните спортове от дамите и с най-много известни представителки от нежния пол, е тенисът. Женската тенис асоциация WTA съществува от 1973 г. и е основана от Били Джийн Кинг – една от най-известните жени в спорта, която е носител на 39 големи титли и бивша номер 1 в света на тениса. Асоциацията организира ежегодния известен WTA тур, който се състои от серия международни тенис турнири за жени. Също така, Асоциацията съставя своята официална ранглиста, която класира професионалните тенисистки.

Друга известна асоциация на жените в спорта е Шампионската лига за жени или Купата на жените на УЕФА. В нея участват най-добрите женски клубни отбори от страни, свързани с европейския управителен орган УЕФА. Асоциацията е създадена през 2001 г., като през последните години първенството претърпя известни промени, за да се доближи максимално до правилата на мъжкия класически вариант на Шампионска лига. Най-успешният клуб в състезанието до момента е Лион, печелейки титлата седем пъти (включително пет поредни от 2016 до 2020 г).

Сред най-гледаните дамски турнири са и тези от Женската национална баскетболна асоциация WNBA. Женската професионална лига на САЩ е създадена през 1996 г. и се състои от 12 отбора. Сезонът на WNBA обикновено започва през месец май, като всеки от отборите играе по 36 мача. Последният кръг на плейофите, серия от най-добрите пет измежду двамата победители в полуфиналите, е известен като WNBA Finals и се провежда ежегодно, като в момента е насрочен за месец октомври.