Когато Мари Клер Тъли ражда сина си Хектор преждевременно, само в 23-та гестационна седмици, лекарите преценяват, че бебето вероятно има само един ден живот. Те посъветвали майката да се сбогува с него, защото има много малки шансове да оцелее.

Но Хектор се оказва „бебето чудо“ и вече отпразнува първия си рожден ден. Последните 12 месеца не са лесни, но майка му казва, че това е най-щастливият период в живота ѝ.

Хектор прекарва 259 нощи от живота си в болница, след като се ражда със сериозни усложнения поради недоносеността си.

Поради хидроцефалия гръбначно-мозъчната му течност не може да циркулира, също страда и от мозъчен хематом. Освен това има хронично белодробно заболяване, ретинопатия и сънна апнея.

„Неговият случай е уникален с това, че той има допълнителни усложнения поради преждевременното си раждане“, казва Мари пред BBC.

 

Хектор е роден на 12 ноември 2021 г., когато пандемичните ограничения налагат той да бъде поставен в изолация, докато тестът му за ковид даде отрицателен резултат. На Мари Клер и баща му Ангъс не им е позволено да посещават сина си през първите 40 часа от живота му.

Персоналът изпраща на двойката от Единбург актуална информация със снимки на малкия им син, докато той се бори за живота си в инкубатор.

„Видях го, когато се роди и го целунах, а след това го увиха в найлон, за да го стоплят, и се втурнаха към интензивното отделение“, спомня си Мари. „Чувствах се опустошена, че не мога да бъда с него. Сърцето ми се разби, че не можахме да бъдем заедно в онези решаващи първи моменти."

Клер, изпълнителен директор на благотворителна организация, която е в отпуск по майчинство, казва, че след почти два дни им е било позволено да направят няколко кратки посещения, за да го видят, а след пет дни са могли да бъдат с него ден и нощ.

 

"Той ще живее."

След 42 дни лекарите вадят Хектор от инкубатора и казват, че ще живее.
„Когато чух това, изридах от дълбините на душата си. Не мога да го изразя - това беше най-доброто чувство на света“, казва бащата пред BBC Шотландия. „Все още имахме да извървим дълъг път, но беше страхотно да знам, че всички вярват, че ще оцелее.“

Най-накрая през април тази година им е позволено да го приберат у дома - повече от пет месеца след раждането му.

Той все още редовно посещава Кралската болница за деца и младежи, претърпял е 15 операции и е бил в спешното отделение 25 пъти.

 

Много малък процент от бебетата се раждат преди 28-ма гестационна седмица.
Напредъкът в медицината показва, че бебета, родени още през 22-ра седмица, могат да бъдат спасени, но статистиката сочи, че само четири от десет, родени през 23-та седмица, оцеляват.

И все пак двойката отпразнува първия рожден ден на сина си.

Клер казва: „Той се роди в 1:14 сутринта, така че седнахме в креватчето му точно по това време година по-късно и бяхме толкова сме благодарни, че е тук. Замислихме се как го направи и как сме най-щастливите хора. Това беше най-добрата година в живота ми."