Езикът е в непрестанно развитие и ежегодно в него навлизат нови думи, някои изменят значението си, а трети започват да се използват все по-рядко, докато почти изчезнат от речника на съвременния човек.

Заради близостта на някои думи те често водят до обърквания, гафове или забавни недоразумения.

Ние се сетихме за различни неща, които често се бъркат едно с друго. Вие можете ли да се сетите за други?

1. Френски макарони, италиански макарони и макаруни

Макарони (maccheroni на италиански) е общото наименование, с което се наричат тръбовидните тестени изделия, характерни за италианската кухня. През последните години обаче много популярни станаха и друг вид макарони, но френски (macaron) – едни скъпи, вкусни десерти, направени от яйчни белтъци, пудра захар и смлени бадеми.

Макаруните пък са бисквити с бадеми или кокосови орехи.

​​​​​За да станат нещата още по-объркани, се оказва, че френските макарони всъщност произлизат от Италия и са внесени във френската кухня през XV век.

2. Великобритания като синоним на Обединеното кралство

Великобритания всъщност е най-големият от Британските острови, докато Обединеното кралство включва по-голяма територия – остров Великобритания (Англия, Шотландия, Уелс), Северна Ирландия, която е част от остров Ирландия, и много други по-малки острови.

3. Цимент и бетон

Циментът е прахообразен строителен материал, който служи за спойка и рядко се използва самостоятелно. Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки.

4. Силиконовата или Силициевата долина

В средата на миналия век в индустриалния регион на Южна Калифорния се концентрират изследователски центрове и компании от областта на електрониката и компютърните технологии. В тяхната работа химическият елемент силиций намира широко приложение за направата на различни компоненти.

На английски това място е познато като Silicon Valley, или иначе казано – Силициевата долина. Преди години обаче в българския навлиза неточното название „Силиконова долина“, което се дължи на смесване на графично близките английски думи silicon (силиций) и silicone (силикон).

5. Сталактит и сталагмит

Сталактитите са пещерни образувания, които се спускат от тавана на пещерата, докато сталагмитите „растат“ от земята към тавана на пещерата. Когато един сталактит се слее със сталагмит, образуванието се нарича сталактон.

6. Нидерландия или Холандия

Ако трябва да сме напълно коректни, официалното название на тази страна е Кралство Нидерландия. Тя е разделена на 12 провинции, две от които са Южна Холандия и Северна Холандия. Те са и най-развитите провинции в страната, с най-много забележителности. Объркването започва заради холандските моряци по време на Златния век на холандското корабоплаване. Когато ги питали откъде са, те обикновено казвали родната си провинция – Холандия, освен това по същото време Нидерландия още не е обединено кралство. Така най-развитите провинции стават известни по цял свят и дори дават името на държавата на много места по света, не само в България.