Много пъти сме чели и слушали, че Средните векове са били най-тъмният период в европейската история – време, изпълнено с войни, болести, фанатизъм и лоша хигиена. Но в същото време Средновековието е един изключително интересен отрязък от историята. Знаехте ли например, че в някои ръкописи рицарите са се били... с охлюви?

Четете по-нататък, за да разберете защо.

Райето не е било харесвано

Носенето на дрехи с райе е било позволено само на актьори, музиканти, проститутки и шутове, т.е. на хора без стабилна професия или позиция в обществото. Дяволът също понякога е изобразяван с райета. Не се знае със сигурност откъде е тръгнала асоциацията със злото, но няколко века по-късно отношението към райето се променя, то се превръща в модерен, бунтарски и закачлив десен.

Защо лекарите са носели маски с клюн?

По време на чумната епидемия лекарите са носели такива маски, но клюнът не е бил за сплашване на хората. Всъщност в него се е съдържал парцал, напоен в силно ароматна субстанция, като оцет, билки, екстракт от цветя и подобни. Вярвало се е, че подобен филтър може да предотврати заразата с чума. Но не се знае кой е измислил този костюм, някои учени дори спорят кога точно е създаден.

Първата чумна епидемия, за която знаем, се случва през VI век. Тя убива 125 млн. души в Европа и Азия. Епидемия избухва и през XIV век. Смята се, че е била пренесена от Китай в Европа и след няколко години убива 1/3 от населението на Стария континент.

Защо има дупки в стените на катедралите?

По време на реставрации учени откриват малки дупки в стените на катедрали, които са построени през Средните векове. През тези дупки хората отвън са можели да видят какво се случва вътре в катедралата. Защото не всеки е можел да влезе в свещения храм, например болните от проказа не са били допускани.

Дупките са били в различни форми – кръгли, триъгълни или във формата на кръст. През XVI век повечето такива дупки са запълнени, защото епидемията от проказа е преминала.

Защо спираловидните стълбища винаги се вият по часовниковата стрелка?

Спираловидните стълбища в замъците от Средновековието винаги са се строили по часовниковата стрелка. По този начин по време на обсада защитаващият слиза по стълбите и ще може свободно да ползва дясната си ръка, докато нападащият, който се качва по стълбите, трудно ще си служи с дясната ръка, която ще е откъм стената.

Спираловидните стълбища крият и друга тайна – различните стъпала са с различна височина и широчина. По този начин нападателите, които не са запознати със стълбището, можели да се спънат и паднат. А онези, които живеели в замъка, били наясно с всичките му особености.

Разбира се, това правило си има и изключения. Замъкът на семейство Валщайн имал стълбище в противоположната посока, защото повечето членове на семейството били левичари.

Защо рицарите са се били с охлюви?

В някои френски ръкописи от XIII век можете да забележите рисунки, в които рицари се бият с охлюви. Има различни теории за това, но може би най-достоверната е, че охлювите са били символ на лангобардите (германско племе), които са били във война с Франция по това време.

Средновековната красота

Не че не е имало красиви жени през Средновековието, но реалността е била доста сурова.

Жените, които са имали нужда от фалшиви вежди, са си прилепвали косми от гризачи. Луничките пък са били смятани за знаци от Сатаната и затова е трябвало да бъдат прикривани. За да премахнат „петната на вещиците“, жените са използвали сок от върба, кръв от заек и други странни субстанции.

Освен това е било модно да си блед, тъй като благородниците не са стояли толкова на слънце и са били доста по-бледи от простолюдието. За да бъдат бледи, жените са използвали мазила с живак, киселина и желязо за избелване на лицето.