Хващали ли са ви някога да спите на работното ви място? Ако отговорът е „да“, се надяваме да живеете в Япония, защото там това се счита за признак на трудолюбие, т.е. толкова усилено си работил, че си заспал от изтощение. Ако пък се прибирате всеки ден, за да обядвате със семейството ви и да дремнете, преди да се върнете на работа, то тогава сигурно живеете в Испания.

Както можете да се досетите, различните култури по света имат различно отношение към съня и днес искаме да ви разкажем за няколко любопитни традиции от различни кътчета на нашата планета, за да ви докажем, че навиците ни, свързани със съня, изобщо не са универсално явление.

Гватемала: Играчки срещу тревожността

В Гватемала е запазен един обичай на маите, според който трябва да спите със специална играчка под възглавницата, ако се чувствате тъжни или тревожни. Гватемалците вярват, че по време на нощта всичките тревоги се пренасят в куклата и на сутринта се събуждате отпочинали и весели.

Бали: Медитация

Това е уникална практика, която се наблюдава в Бали, Индонезия. Нарича се todoet poelesи се използва в стресови ситуации. Когато хората в Бали се чувстват застрашени или силно уплашени, те могат да прибегнат до тази специфична медитация и да заспят на място!

Япония: Сънят на работа и на обществени места

В Япония хората работят много часове всеки ден и затова понякога им се случва да заспят на работа. Както споменахме, на това не се гледа с лошо око. Проучванията показват, че ако дремнете за кратко, след това ще сте по-продуктивни, пъргави и бдителни. Заради умората японците понякога си дремват и на обществени места.

Мексико: Хамаците

Много хора в Мексико предпочитат да спят в хамак, вместо в легло. Този техен навик датира още от колониални времена, когато дрямката по средата на деня била нещо обичайно, освен това било много по-лесно да опънеш хамак някъде и да си легнеш, вместо да търсиш удобно легло.

Норвегия: Децата, които спят на открито

В Норвегия не е необичайно да видите дете, спящо в количката си, без мама и татко да са наблизо. Родителите вярват, че спането на чист въздух засилва имунната система на децата им. От друга страна, многократно Норвегия е обявявана за най-безопасната държава в света, така че родителите очевидно не се притесняват да оставят дори малките си деца без надзор.

Испания: Сиестата

Типичният работен ден в Испания започва около 9 ч. сутринта, с почивка от 13:30 до 16:30 ч., за обяд и дрямка, и продължава до 20:00 ч. Сиестата се практикува както в Испания, така и във Филипините, в някои страни Латинска Америка и в части на Италия. Два са факторите за появата на сиестата – първо, в тези държави е много топло, второ, в тези култури обядът е много обилен. Като се съберат двете неща накуп, работоспособността на хората рязко спада и затова е по-добре да дремнат малко, отколкото да се върнат на работа и нищо да не свършат.

Великобритания: Да спиш гол

Според едно национално проучване във Великобритания една трета от хората спят чисто голи.

САЩ: Да спиш с домашните любимци

Въпреки че навсякъде по света някои хора позволяват на домашните любимци да спят в леглото им, то в САЩ това е масова практика. Според проучванията над 70% от собствениците на животни делят леглото си с домашните си любимци.

Афганистан: Спални с няколко функции

Обикновено в Афганистан нямат отделна стая за сън, защото стаите в къщата изпълняват няколко функции. Когато дойде време за лягане, хората просто разстилат матраци на пода и спят. На сутринта ги сгъват и отново използват стаята за друго – кухня, гостна и т.н.

Да спиш с мама или татко

Смята се, че е много полезно за бебетата да спят при майките си поне през първите месеци, защото са свикнали с нейния пулс и той ги успокоява. За много държави в Азия, Африка и Латинска Америка е съвсем нормално децата да спят в леглото на родителите си и през следващите няколко години, тази практика не е необичайна и за България, защото децата често се промъкват в леглото на мама и татко през нощта. В САЩ и Великобритания обаче на това не се гледа с добро око, те смятат, че детето трябва да си има отделна стая още от самото начало и да не се „натрапва“ на родителите си, докато спят.

Кога си лягат децата в различните държави

Може би си мислите, че децата си лягат по едно и също време навсякъде, но това изобщо не е вярно. Ето какво казват проучванията по този въпрос:

Между 18:30 и 19:00 ч.: Холандия

Между 19:00 и 20:00 ч.: Нова Зеландия, Австралия, Великобритания

Между 20:00 и 21:00 ч.: България, Индонезия, Канада, Филипини, САЩ, Тайланад, Китай

Между 21:00 и 22:00 ч.: Япония, Виетнам, Сингапур, Малайзия

Между 22:00 и 22:30 ч.: Южна Корея, Тайван, Индия, Хонг Конг