Джошуа Зейкер, доктор по медицина, дерматолог и директор по козметични и клинични изследвания към Медицинския център в Ню Йорк, разказва какви грешки най-често допускат момичетата през летния сезон, необръщайки достатъчно внимание на кожата си и как да ги избягват за напред.

Грешка номер 1: Бръснене "на сухо"

"С цел да се избегнете раздразненията и червените петна по кожата си, ви съветвам да бръснете краката и други части на тялото, след като намокрите кожата (още по-добре с пяна за бръснене). Тогава косъмчетата стават по-меки и се премахват бързо и лесно, кожата няма да се травмира и ще остане гладка за по-дълго време."

Грешка номер 2: Използване на дезодорант сутрин

"В действителност, дезодорантът е много по-ефективен, когато се прилага върху кожата веднага след вечерния душ. Тогава той се абсорбира от кожата, образувайки нещо като тапички на всяка от потните жлези. А сутринта, след душа, гарантирано няма да се потите. Ако нанесете дезодорант сутринта, той не може да попие в порите толкова бързо и първата порция пот ще го отмие."

Грешка номер 3: Къпане след епилация

"И най-вече плуване в морето. Но дори и в сладка вода има бактерии и ако кожата е едва забележимо наранена, след къпане ситуацията може да се влоши. Затова препоръчвам еднодневна пауза между епилацията и водните процедури."

Грешка номер 4: Червило без слънцезащитен фактор

"Кожата на устните практически не изгаря в традиционния смисъл на слънчево изгаряне: не се зачервява, не се бели, не боли. Но устните са изложени на слънчевата радиация много повече, отколкото кожата на други части на тялото. Защитете ги задължително! "

Грешка номер 5: Плътен тонален крем

"Колкото и да се стараете и дори да стоите само на сянка, знайте, че той пак "ще се разтопи ". През лятото е по-добре да изберете леки кремове на водна основа или въобще да се откажете от тонални кремове, в полза на BB-крем или минерална пудра. "

Грешка номер 6: Обичайният шампоан

"Защо през лятото всички помнят, че трябва да си купят лек крем, а шампоана си не сменят, въпреки че косата бива в много по-голяма степен изложена на слънчева заплаха, отколкото през зимата. Съветвам през лятото да използвате шампоани с ефект за обем и свежест, докато подхранващите и възстановяващите отложите за есента. В противен случай косата ще изглежда слаба и зле измита."

Грешка номер 7: Пренебрегване на слънчевите очила

Нито един крем за кожата около очите не съдържа SPF: това би го направило твърде тежък и мазен. Ето защо, ако искате да се защитите от слънцето, най-добрият избор са вашите очила: изберете с по-големи стъкла и се уверете, че покритието има UV защита, а не е само потъмнено ".