Чудесата на България нямат край! Колкото повече опознаваш родината, толкова повече я обикваш с всичките й красоти и феноменални природни забележителности.

 

Вероятно смятате, че сте видели всичко, заслужаващо внимание в родината и търсите нови изживявания в чужбина?! Трябва да ви кажем, че има много не толкова известни, но пък уникални местенца в България, които трябва да бъдат посетени. 

С. Голешово


Село Голешово нашумя през 2009 година, когато станаха ясни победителите в конкурса "Моят край е най". Китното селце, намиращо се в Югозападна България, има богата история и предлага спиращи дъха природни забележителности. Уникалната архитектура представлява интерес и за най-изтъкнатите родни археолози. Има данни, че на територията на селището е имало живот още през новокаменната епоха. Местното население разпространява интересни легенди за първите заселници. Според мнозина, селото е потънало в забвение, но пък крие не една и две исторически забележителности.

 

Не можем да пропуснем резервата "Али Ботуш", намиращ се в планината "Славянска". В резервата ще станете свидетели на уникална растителност. Някои от дърветата са на повече от 200 години, а част от тревната растителност е включена в Червената книга. 

 

Хаджисимеоновата плевня също е сред историческите забележителности, които заслужават вниманието ви. Точно там ненадминатият поет и революционер Пейо Яворов и последователите му се сражават с турския аскер.

В центъра на Голешово е издигнат паметник в чест на  Стойо Хаджиев, верен другар на Яне Сандански. Той участва в македоно-одринското освободително движение, оставяйки следа в сърцата на местното население. В пещерата Капе пък са се крили четниците на Гоце Делчев.

В местността Врися са открити следи от селище, за което се смята, че е съществувало през новокаменната епоха. Археолозите и историците са на мнение, че то е оцеляло дори през османския период. Край местността Езерища са открити старинни гробници, а недалеч от тях - следи от средновековно селище. 

 

Ежегодно на 8 септември в Голешово се провежда традиционния събор, който събира стотици хора. В черквата "Свето Успение Богородично" вярващите се молят за здраве и благоденствие. Желаещите да се запознаят отблизо с природните вълшебства на околността пък могат да отседнат в хижа Извора, намираща се  в местността Извора. Посетете Голешово поне веднъж, няма да съжалявате!