Мерил Стрийп е една от най-известните актриси на нашето време. Изглежда, че носителката на Оскар има всичко: брилянтна кариера, много фенове и любящ брак, издържал изпитанието на времето. Тя е със съпруга си вече 44 години и връзката им често е показвана като пример за здрав и дълготраен брак, който трудно може да се намери, особено в света на шоубизнеса. Но нещата не винаги са били толкова лесни за тази холивудска легенда. Само за 6 месеца Мерил Стрийп губи една голяма любов на живота си и среща бъдещия си съпруг.

Ето каква е историята на един от най-дългите бракове в Холивуд:

През 1976 г. Стрийп среща актьора Джон Казале, когато двамата се явяват на прослушване за комедията “Мяра за мяра” на Шекспир в Ню Йорк. Въпреки че тогава актрисата е на двадесет, а Казале с 14 години по-възрастен от нея, двамата веднага се влюбват един в друг:

''Той не беше като никой, когото някога съм срещала. Неговата човечност, любопитството му към хората и неговото състрадание са нещата, които ме привлякоха“, споделя по-късно Стрийп.

Двойката прекарва 3 щастливи години заедно, като двамата участват заедно в различни филми, преди здравето на Казале внезапно да започне да се влошава. Не след дълго, на 42-годишна възраст, той е диагностициран с рак на белия дроб. Малко след това на Казале беше предложена роля в „Ловецът на елени“, която той прие, въпреки че се чувстваше слаб. Стрийп също реши да участва във филма, само за да бъде близо до него.

След като разбра за състоянието му, студиото иска да откаже Казале от филма, но Стрийп заплашва, че ще напусне, ако го уволнят. През следващите 5 месеца Стрийп е до Казале, който едновременно снима филм и се подлага на лечение за рака.

Театралният продуцент Джо Пап си спомня: „Тя се грижеше за него, сякаш нямаше никой друг на Земята. Тя никога не го е предавала в негово присъствие или извън него. Никога не допускаше, че той може да си отиде. Той знаеше, че умира, както умиращият човек го знае, но тя му даде огромна надежда.”

Джон Казале умира на 13 март 1978 г. с Мерил Стрийп до него. Актрисата е толкова съкрушена и разстроена, че изглежда, че загубата ще провали кариерата й, както и личния й живот. Няколко месеца след трагедията Стрийп е принудена да се изнесе от апартамента, който са споделяли.

Изправена пред болезнения процес да опакова и изнася вещите на Казале, тя вика брат си Хари на помощ. Хари води със себе си приятел, скулптора Дон Гъмър, който по-късно ще стане съпруг на Стрийп.

Гъмър кани Стрийп да остане в апартамента му, тъй като той трябва да бъде извън града за пътуване. Но почивката му беше прекъсната поради пътен инцидент и когато се връща удома, за да се възстанови, той и Стрийп се влюбват и се женят през септември 1978 г. И докато ценеше 3-годишната си връзка с Казале, Стрийп не позволи трагедията да й попречи да продължи живота си, както в личен, така и в професионален план.

През 1979 г. актрисата е номинирана за „Оскар“ за ролята си в „Ловецът на елени“, но в крайна сметка печели наградата на следващата година за главна роля в „Крамър срещу Крамър“. От този момент нататък, холивудската икона ще продължи да се появява в повече от 70 филма и да печели големи награди за повече от 40 години в Холивуд.

Кариерата на Стрийп процъфтява, а личният й живот е също толкова пълноценен. През 1983 г. тя печели още една награда Оскар за избора на Софи и същата година Стрийп и Гъмър приветстват първото си дете: „Това бебе е утвърдителен ангажимент в доста отчаяни времена. Това е най-голямото нещо, което някога ми се е случвало“, споделя актрисата пред пресата. Гъмър и Стрийп имат 4 деца заедно, син и 3 дъщери. Всички дъщери следват стъпките на майка си, когато става въпрос за избор на кариера. 

Въпреки трагичните обстоятелства, които ги събраха, връзката на Гъмър и Стрийп прерасна в един от най-дългогодишните бракове в Холивуд: „Не съм преодоляла смъртта на Джон, но трябва да продължа да живея и Дон ми показа как да правя това”, призна преди време Стрийп в интервю.