Много жени мечтаят да се омъжат. Но радостта от дългоочакваното предложение не трябва да заглушава аргументите на разума. Подхожда ли на твоя избраник ролята на съпруг? За да отговори на този въпрос, психологът Лори Питърс съставя списък от 10 задължителни качества на достойния съпруг.

Получих предложение за брак миналата година, а аз съм вече доста над четиридесетте. Чаках дълго, страдах много - вероятно точно толкова, колкото и ти. Това, което ние, жените, просто не можем да преживеем е: липсата на внимание, безкрайните проблеми на партньора и обещанието, че ще бъдем заедно, веднага щом... (въведи необходимото оправдание). Мога да продължа за безкрайност...

Трябва ли да чакаме нащо да се промени? Ако той започне да работи върху нашите отношения, ще се стигне ли до сватба? Затова, мила моя, преди да кажеш "да", провери дали твоят кандидат отговаря на необходимия списък от изисквания:

1. Той може да говори с теб за всичко, особено за сложните неща

Ако избягва трудните разговори, забрави за него. Ако общувате недостатъчно и не се разбирате един с друг, няма как да избягаш от бъдещото разочарование. Животът ни поднася различни трудности, които никой не иска да премине сам. Вие сте заедно, за да се подкрепяте взаимно и да решавате заедно проблемите. Обсъди това с него и изчакай известно време, за да видиш дали ще има промяна. Ако той не се промени, намери някой друг - отворен, зрял и  балансиран мъж. Избери човек, който знае: избягването на проблема не може да го реши!

2. Той е близо да теб в трудните моменти

Когато дойдат трудни времена, той изчезва или казва, че трябва да си починете един от друг? Тръгва и се връща, когато нещата се оправят? Това е ясен знак за проблем. Ако той не се справя в трудни времена заедно с теб, значи не е готов за брак. Когато по пътя ви има препятствия, наблюдавай реакцията му. Ако не одобряваш поведението му, поговори за това. Как ще реагира? Дали ще се държи по различен начин при наличието на нови проблеми? Поведението на хората в трудни ситуации може да каже много за техния характер.

3. Той се държи добре с жените

Наблюдавай как се отнася с другите жени, как се обръща към майка си или сестра си. Виж дали е мил и уважава ли жените като цяло. Ако поведението му отново те дразни, това е повече от тревожен знак. Той ще се отнася с теб по същия начин, а в случай, че все още не го прави, значи се преструва.

4. Имате общи виждания по основните житейски въпроси: семейство, деца, кариера, пари, секс...

Да, много неща трябва да бъдат обсъдени. Но ако искаш да се омъжиш, този разговор не може да бъде избегнат. Съвпадат ли желанията во? Ако не, може ли да се стигне до компромис, който да устройва и двама ви? Ако той не желае да обсъжда това или не можете да стигнете до общо решение сега, какво ще стане после?

Да, знам, че е трудно да се мисли за такива неща, когато обичаш някого. Но този момент неизбежно ще дойде. Ако твоят човек не иска или не може да бъде такъв, както ти е нужен, потърси някой, който може.

5. Подготвя се за съвместно ви бъдеще във финансов план

Ако и двамата се съгласите, че той ще остане у дома с детето, а ти ще осигуряваш доходите - няма проблем. Или обратното. Бъди наясно, че проблемите с парите оглавяват списъка от причини, заради които двойките се развеждат. Разбира се, сега сте лудо влюбени. Но можете ли и двамата да водите този начин на живот, който ви харесва? Подготвя ли се той за това? Ако ли не, това е още един тревожен сигнал.

6. Той спазва обещанията си

Често казва: "Ще дойда", а след това не се появява с часове? Или "Ще платя, не се притеснявай"?, а  после се оказва, че всичко това са празни обещания. Той трябва да докаже както на думи, така и на действия, че ти и вашите отношения са на първо място за него. Сигурна съм, че в дълбините на душата си, знаеш истината, но не искаш да я признаеш.

7. Той е психически стабилен

Очевидна точка, която понякога ни се изплъзва. Работи ли той върху себе си, опитвайки се да стане най-добрата своя версия? Или признава грешките си само на думи, но всъщност се държи по стария начин? Мекушавият мъж не е подходящ за брак. Той трябва да заеме твърда позиция по отношение на живота си, на себе си, на теб и на общото ви бъдеще. Представи си го след пет или десет години. Не искаш да носиш двойното бреме върху себе си, нали?

8. Неговите етични и морални ценности съвпадат с твоите

Не е необходимо всичките ви убеждения да съвпадат на сто процента. Но все пак споделяш ли неговите ценности? Еднакви ли са мненията ви по въпросите на морала и етиката? Много е вероятно той да не се промени, ако не иска. Ти, си израснала с определен набор от стандарти, според които живееш и по едно неписано правило те не могат да се променят. Ако имаш различни вярвания и той не е готов да промени собствените си, нищо няма да се получи.

9. Помага ти да разрешаваш проблемите си

Винаги, а не само от време на време! Подкрепя ли те, когато имаш нужда? Дори и да сте физически далеч един от друг, той трябва да се увери, че си добре. Ако не го прави, връзката ви е в беда. Ти трябва да бъдеш един от най-важните му приоритети. Ако не е така, не се омъжвай за него!

10. Той не само ти казва, че те обича, но и ти го показва

Ако не е така, не се примирявай и не го оправдавай. Ако сега не може да каже двете най-важни думи и да го докаже с действията си, само си представи какво ще се случи по-нататък. Хората, които не могат да изразяват чувствата си, имат нужда от помощ, за да се справят в живота. Дай му време и място да го осъзнае. И тогава виж дали си подхождате. Една жена, която не се чувства желана, трябва просто да си тръгне...

Бракът е едно от най-важните решения в живота. Всъщност вече знаеш дали той е подходящ за ролята на съпруг. Само ти решавате. Създай живота, който искаш. Любовта побеждава, но само когато и двамата сте готови да продължите пътуването си заедно... Въпреки всички препятствия!

                                                                                               Автор: Лори Питърс