Щастието се крие в малките неща, които откриваме всеки ден. Колкото и да не ви се вярва, хубавите навици могат да ви направят трайно по-щастливи.

Когато става въпрос за връзки и тяхното благополучно развитие, се оказва, че ни е нужно много повече от късмет. Така, както се учим на полезни навици в ежедневието си, така трябва да го правим и в отношенията си. Изглежда лесно и просто, но практиката показва обратното.

Кои са 11-те основни принципа, които следват щастливите двойки?

1. Не се оплакват от връзката си на семейство и приятели

Щастливите двойки са наясно, че не е нужно да замесват хората около тях в отношенията си. Каквото се случва между тях, остава там. Разговорите им се провеждат у дома, защото знаят, че чуждото мнение може да окаже неприятно влияние върху нагласата им спрямо проблемите. Няма нищо лошо да споделяте, но не използвайте времето прекрано с близките си в оплакване от половинката. Избегнете ли подобни ситуации, ще усетите положителния ефект върху връзката ви.

2. Не се сравняват с другите

Те се приемат и обичат точно такива каквито са. Знаят, че между тях има нещо специално, което не може да бъде сравнено с нищо друго. Наясно са, че сравнението с някой друг е нечестно и нереалистично, и ще внесе несигурност в отношенията им. Ако прекарвате време в компанията на други двойки, със сигурност ще откриете положителни неща, които липсват при вас. Но не забравяйте, че всички сме различни и имаме нужда от различни неща. Понякога положителното може да се окаже негативно за вас.

3. Не се изживяват като жертви

Партньорите, които имат хармонични отношения, са наясно с чувствата си и ролята, която заемат във връзката. Не се обвиняват взаимно за проблемите си. Интересуват се от нуждите си и търсят начини да ги задоволят.

4. Приемат нещата с лекота

Наясно са, че щастието включва забавление и смях. Намират начини да поддържат настроението в положителната скала. Стараят се да запазят тази тенденция, дори когато изникнат сериозни проблеми.

5. Не се критикуват

Търсят положителните си черти, а когато усетят, че нещо им липсва знаят, че трябва да го поискат. В постоянната критика няма нищо градивно – наясно са, че тя няма да ги отведе никъде. Ако половинката ви предприема нещо, което не ви харесва, помислете защо е така и го изразете на глас. Това е единственият начин да вървите заедно нагоре.

6. Не игнорират ролята на финансите

Стабилните партньори са наясно, че финансовите трудности водят до стрес и напрежение. Поради тази причина поддържат яснота по този въпрос, за да могат да взимат разумни решения за общото си бъдеще.

7. Не четат мислите си...

Звучи абсурдно, но се замислете колко често сте в грешна посока относно това какво мисли партньорът ви. Въображението може да бъде изключително опасно в конфликтни ситуации. Поради тази причина щастливите двойки водят постоянна комуникация. Няма значение колко свързани се чувстват, те не очакват, че някой може да прочете нуждите им. Изразяват всичко гласно, за да се избегнат абсурдни недоразумения.

8. Не прибързват

Когато има някакъв проблем оставят емоцията да отмине. Наясно са, че ако действат твърде емоционално в неподходящия момент, има опасност да изрекат и направят неща, които не мислят.

9. Не изпадат в крайности

Двойките, които усещат баланс в отношенията си не са обсебени от „ролята“, която са заели във връзката. Когато се налага, умеят да заемат противоположната страна – мъжът може да се погрижи за детето или чиниите, а жената да свърши нещо „мъжко“. Подвижни и откликващи са.

10. Не се заяждат

Те се насърчават, вместо да се притискат. Намират начини да си окажат нужната подкрепа и това желание идва естествено. Ако съпругът ви е останал без работа и обикаля от интервю на интервю – подкрепето го. Важно е да бъдете един до друг, когато стане трудно.

11. Живеят в реалността

Стабилните двойки занят, че романтичната представа за брака е нищо повече от плод на киното и романите. Това не означава, че при тях остъства любов и романтика – напротив. Но тя не е константна. Освен това е лесната и приятна част. Съществува и друга, която изисква мисъл и търпение.

Бъдете отворени за комуникация с партньора си. Понякога не е лесно, особено когато сме отдадени на силни емоции. Но ако беше лесно – нямаше да е толкова красиво!