Ако искате да имате здрава и щастлива връзка, не е нужно да прибягвате до грандиозни, главозамайващи жестове. Понякога малките и мили постъпки, грижата за другия и взаимното уважение са не просто достатъчни, а и много по-важни.

Днес ви представяме 5 навика, които са присъщи на всички щастливи двойки, които имат здрава и силна връзка:

1. Те често изразяват благодарност

Благодари на половинката си, защото ти е направила чай, покажи му, че се радваш, че е получил възможността да работи върху проекта, който е искал, кажи му колко много цениш това, че се е отбил след работа и ти е донесъл лекарство за досадната настинка, която те мъчи.

Всички ние имаме нужда да знаем, че човекът до нас ни цени и ние означаваме много за него. Изразявай благодарността си по-често и ще видиш, че милото отношение ще ти се върне многократно.

2. Те изказват молби, а не мрънкат

Твърде често двойките попадат в капана на недоволството и мрънкането: „Никога не си хвърляш дрехите за пране“, „Никога не миеш чиниите“, „Ходим само там, където искаш ти“, „Излизаме само когато на теб ти е удобно“.

А толкова много неща могат да се променят, ако сменим стратегията и вместо да мрънкаме, заявим ясно какво искаме. Например: „Много по-комфортно и уютно е, когато спалнята ни е чиста и подредена. Би ли ми помогнал да разчистим? Ще сложиш ли мръсните дрехи за пране?“

Или: „Мисля, че трябва да излизаме по-често. Какво ще кажеш някоя вечер през следващата седмица да отидем в онзи нов ресторант, за който ти говорих?“.

Да, така рискуваш да останеш разочарована и да ти откажат, но повечето от нас не се променят чрез критика, обиди и мрънкане. Променяме се, когато виждаме, че доброто ни поведение се възнаграждава и от него имаме полза.

3. Те отделят време за връзката си

Ако единственото време, което отделяте за връзката си, е малкото време в края на деня, значи не прекарвате достатъчно време заедно. Щастливите двойки наистина обичат да прекарват време заедно и активно търсят начини да го постигнат.

За целта може да излезете през уикенда и да изключите телефоните си, да изберете един ден от седмицата, в който ще се прибирате по едно и също време след работа, за да сготвите заедно, да изберете ден, в който ще излизате навън на романтична среща и т.н.

4. Те се ръководят от намеренията, а не от чувствата си

Когато става дума за връзки, всеобщото мнение е, че в любовта не бива да правим нищо, което не ни е на сърце и което не искаме да правим. Такава философия може да ни донесе само разочарования, защото любовта изисква своите жертви.

Силните двойки се ръководят от намеренията си, а не от чувствата си. Може би вечер не ти се слуша как е минал денят на съпруга ти, но твоето намерение, твоята цел, е той да се чувства обичан, затова все пак го слушаш.

Може би те домързява да го посрещнеш с целувка на вратата, но намерението ти е да го накараш да се почувства специален, затова ставаш от дивана и отиваш да го посрещнеш. Когато такива малки жестове са взаимни, те внасят много щастие в една връзка и я правят по-силна.

5. Те се грижат за себе си

Истината е, че само ние сме отговорни за собственото си щастие, партньорът ни не е отговорен за него, каквото и да си мислим. Хората в щастливи двойки знаят, че ако се грижат за себе си, това ще ги направи по-добри хора, които ще се носят радост и на околните.

Вместо да бъдете като залепени един за друг и да обсебвате другия от страх да не го загубите, излезте на обяд с приятели, разходете се сами, запишете се в някакъв клуб... и знайте, че партньорът ви ви чака. Полезно е да имате време и за себе си.

Щастливите двойки знаят, че за здравата връзка трябва да се работи, тя не се появява с магическа пръчица, а се изгражда и подхранва и от двамата.