Промяната е трудна. За малките деца това включва ежедневни дневни промени – подготовката за училище, почистването след обяд, влизането в банята... излизането от банята.

Тези ежедневни преходи често са моментите, в които децата избухват. По някаква причина хлапетата често се противопоставят на малките задачки, които трябва да направят, за да преминат от една дейност към друга (просто искаме да си обуете панталоните – толкова ли е трудно?).

Макар и да е нещо дребно, когато се случва по десет пъти на ден, може да бъде доста уморително.

Благодарение на работата си като Монтесори учител на деца на възраст от 3 до 6 години, научих някои стратегии, с които ще направите тези преходи по-лесни. Вижте как да избегнете ежедневните битки:

1. Бъдете постоянни

Бебетата и малките деца се нуждаят от постоянство. Правенето на нещата по един и същи начин всеки ден прави всичко предсказуемо и това помага на хлапетата да се чувстват комфортно и в безопасност. Когато по-голямата част от живота им се струва неразбираема, очакването на ежедневната рутина ги кара да бъдат спокойни.

Разбира се, много по-лесно е нещата да бъдат предсказуеми в училище, отколкото у дома. Роднините идват на гости, родителите пътуват, идва бавачката. Не всеки ден трябва да е еднакъв, за да се чувстват децата добре. Но рутината в неща като обличането, храненето, почистването и приготвянето за сън, биха помогнали много на децата.

Например създайте определена рутина за обличането, уверете се, че детето ви си слага дрешки в стаята си преди закуската всеки ден. Не е нужно винаги да се случва по едно и също време, необходимо е просто да го прави всеки ден.

Уверете се, че дрехите му са на едно и също място – независимо дали в шкафа или подготвени от предната вечер, за да знае какво да очаква. Покажете му къде да слага пижамката си, когато я свали. Нека има място, на което винаги да може да намери обувките си. Този тип структура носи комфорт и спестява стреса, който често настъпва при промените.

2. Забавете темпото

Никой не иска да му дават зор, а ако карате детето си да бърза, това просто не работи. Ако сме под стрес и се опитваме да бързаме, хлапетата усещат това, което ги кара да се чувстват нервни и често води до изблици, вместо нещата да се случат веднага, както първоначално сме искали.

Помислете колко време ще отнеме на детето ви да свърши дадена задача и добавете малко допълнително време. Това е особено важно за сутрините или когато се опитвате да излезете навън навреме. Ще ви помогне, ако мислите за това допълнително време като за качествено време, прекарано с детето ви, вместо за нещо, което просто трябва да „мине“. Смяната на пелените или помагането на детето да се облече може да е страхотен начин да се сближите и да се почувствате по-добре.

3. Включете детето си

Опитайте се да правите нещата с детето си, а не за него. Може да ви се струва окуражаващо да избирате дрехите му, да му обувате обувките или да отнасяте чинията му след хранене. Понякога наистина пести време, но включването на детето в ежедневната рутина му помага да поеме нещата в свои ръце и да се почувства способно и по-малко склонно да се противопоставя.

Пробвайте да позволите на хлапето само да избира дрехите си като му дадете две или три опции, за да не се обърква. Вижте кои части от обличането може да прави само. Родителите често се изумяват, че детето им може да се облича или обува само в детската градина, а не го прави вкъщи.

Ако включите детето в процеса, то може да помага, правейки някои части само. Това прави преживяването много по-положително за вас и за него.

4. Дайте насоки

Експериментирайте с различни насоки, за да уведомите детето си коя част от деня приключва и кога е време да преминете към следващата дейност. В детската градина често пеем песнички, за да поставим края на даден период, може да пляскаме под определен ритъм, за да разберат децата, че времето за игра е приключило или пък може да дадем визуална насока като например да се съберем в кръг, за да знаем, че сме готови да слушаме приказки.

Опитайте с различни звукови и визуални насоки, за да видите как отговаря детето ви. Можете да опитате с песничка, която да напомни на хллапето ви, че е време да разчисти масата след вечеря. Може и да поставите разгъната пелена, за да му покажете, че е време да бъде преоблечено или да пуснете водата във ваната, за да може детето ви да чуе и да разбере, че времето за баня наближава.

5. Предупредете, ако предстои промяна

Някои деца са по-чувствителни към промяната от други, но като цяло е добра идея да кажете на детето си предварително, ако предстои промяна в рутината.

Това може да се случи, когато единият родител пътува, когато ще идват гости или когато ще вземете детето си от училище в различно от обичайното време. Дори и малките промени в рутината могат да притеснят децата, затова помага да поговорите по темата предварително, дори и хлапето ви да е прекалено малко, за да разбере напълно.

Промените могат да бъдат трудни за децата, особено ако са уморени. Именно затова се опитваме да преминаваме бързо през тях и да се съсредоточим върху забавните неща, но ако последвате съветите ни, определено ще направите целия процес по-лек и ежедневните задачи по-приятни за всички.