“Сякаш имаш много лоша менструация”... Така приятелка описа болката при раждането, когато бях в 117-та седмица (добре де, бях в 37-та, но въобще не се чувстваха като толкова малко).

Когато настъпи моментът и контракциите започнаха, въобще нямах чувството, че това е менструална болка. Въобще. И дори и да се опитам да обясня какво е самото чувство, не съм сигурна, че ще успея. Възможно ли е? Може ли да се опише единствено с думи?

Ето как майки отговарят на този въпрос: 

“Сестрата на мъжа ми ме попита колко силна е болката. Отвърнах ѝ, че не мога да го опиша. Тя не повярва, че не е сравнима с нищо. Не смятам, че болката от раждането, може да се обясни по какъвто и да е начин.”

Освен, че майките са единодушни, че наистина боли, опитите да се обясни болката, която са преживели, варират драстично.

“Докторите казват, че тя е еквивалентна на тази при ампутация (разбира се, без никаква упойка). Друга майка споделя, че упойката е задължителна. "Нямаше да са измислили епидуралната упойка, ако чувството беше сякаш те ближат малки котенца или те галят с перо.

"Всъщност се чувства като дискомфорт в стомаха, придружен от силни и продължителни болки, подуване на корема и гадене”, обясни една от майките.“

Друга жена я сравнява с усещането на вакуум в корема. “Сякаш някой е набутал прахосмукачка в тялото ти. Включва я и я изключва, усилвайки нейната мощност”, пояснява тя.

Много майки обясняват как са имали чувството, че ще умрат. “Спомням си, че си мислех, че умирам, но болките бяха толкова ужасни, че не ме интересуваше особено”, беше обяснението на друга.

Друга майка е споделила, че усещането наподобява сякаш си леко запечена, докато друга описва преживяването си като вадене на вътрешностите.

Все пак една от жените решава да напише и нещо положително, което гласи: “ Болезнено е, но много жени избират да го направят повече от веднъж.”

Въпреки различните мнения за болката и как се усеща тя, всички са единодушни, че краят винаги си заслужава, защото моментът, в който вземеш бебето в ръцете си, те кара да забравиш за всичко останало.

 Стажант: Виктория Попова