Австралия използва самолети, за да достави килограми моркови и сладки картофи на хиляди гладни животни, оцелели при пожарите.

Операцията е наречена „Операция Скални валаби“ и има за цел да нахрани цели колонии четкоопашати скални валаби, което ще помогне популацията на бозайниците.

Преди седмица Нови Южен Уелс и службите за диви животни започнаха мисията в засегнатите райони.

До този момент са спуснати 2,200 кг пресни зеленчуци на животните.

Някои от изследователите в мисията казват, че валабите могат да оцелеят лесно пожарите, но после гладуват, защото храната е ограничена.

Някои от тях страдат и от сушата.

Друг казва, че са поставени камери, за да разберат службите колко животни всъщност има и колко храна още трябва да приготвят. Инициативата идва след резултатите от проучването, че над 1 милион животни са умрели при пожарите.

Член на WWF споделя:

"Тази ужасяваща загуба включва коали, кенгурута, валаби, поторута, какадута и медояди"

Преди пожарите скалните валаби бяха считани за застрашен вид, защото хабитата им бе почти унищожен.

В същото време друга организация работи върху това да достави храна и на други животни, пострадали при пожарите. Тя успя да направи това с дарения. Самолетите успяха да доставят чували с пелети и зърна.

Говорителката им увери, че никое животно няма да гладува:

„Рискът да загинат от глад бе много голям, защото пътищата са затворени за неопределен период от време. Би било още по-голяма трагедия да загубим и останалите животни. Ето защо правим това.“