Ако някога си се чудила защо понякога се чувстваш по-близка с приятел, който е малко по-лош към теб, но все пак по някаква причина те кара да се чувстваш изключително удобно, тогава се довери на усещанията си. Приятели, които могат да бъдат брутално честни, подли и предизвикват негативни чувства, са тези, които наистина се грижат за теб най-много, според науката, и е добре да са около теб.

За да потвърдим това твърдение, открихме проучване, което обяснява защо нашите „най-зли” приятели ни обичат най-много...

Ако някога си имала близък приятел, който те е карал да се чувстваш неудобно в дадена ситуация и чувстваш, че начинът, по който се отнася с теб е безчувствен, тогава може би го прави нарочно. Според изследване, публикувано от Асоциацията за психологически науки, някои близки приятели могат нарочно да налагат негативни чувства на любимите си най-добри приятели, защото вярват, че именно тези чувства ще бъдат полезни за тях в дългосрочен план. Истинската причина, поради която те карат да се чувстваш по този начин, е защото ги е грижа за теб.

Белен Лопес-Пере, водещият учен, който е провел изследването, обяснява как хората могат да станат жестоки, за да бъдат добри, и това, че някой се чувства по-зле в лоша ситуация, всъщност е породено от техните добри намерения.

Основната им хипотеза е да насърчат участниците в изследването да си представят, че са в ситуацията на някой друг и да кажат как биха реагирали в неговите обувки. Изследователите предположили, че участниците ще изберат най-негативното преживяване, за да помогнат на хората да се научат и да постигнат целите си.

За да проверят хипотезата си, в лабораторното изследване участвали 140 възрастни, които трябвало да изиграят съвместна компютърна игра с анонимен партньор (известен като играч А), а те били играч Б. Всъщност не знаели, че играч А не съществува. Точно преди началото на играта всички участници получили бележка от играч А, според която са претърпели раздяла и са с разбито сърце. След това били помолени да си представят как играч А се е почувствал и да играят, сякаш играч А е главният герой. По време на проучването някои от участниците са били помолени да съчувстват на играч А, докато останалите са били помолени да останат емоционално неутрални.

След това са били разделени на два отделни отбора. Половината от тях играли игра със стреляне, наречена Soldier of Fortune, където целта им е да се отърват от възможно най-много врагове. Другата половина е помолена да играе Escape Dead Island, в която целта е да избягат от стая, пълна със зомбита.

След приключване на играта участниците са били изложени на определена музика и клипове с описания, които са имали различни нива на емоционална тематика. След това са попитани на кое ниво между 1 и 7 са искали да слушат с играч А и да прочетат описанието на всеки един от тези клипове.

Резултатите показали нещо доста любопитно - участниците, които симпатизирали на чувствата на играч А, се опитвали да генерират силни емоции у своя съотборник, които са зависими от целта на самата играта. По-конкретно, участниците симпатизирали на емоциите на играч А и играли играта със стреляне, фокусирайки се върху генерирането на повече гняв в своя съотборник чрез музиката и видеоклиповете, които са изложени. Тези, които са играли играта със зомбитата се фокусирали върху създаването на повече страх у съотборника си, избирайки най-емоционалните музика и клипове, които да им покажат.

Изследването достигнало до заключението, че хората, които са съпричастни към играч А, искали да генерират по-силни негативни емоции като начин да предадат болка заради разбитото си сърце. По-силните негативни емоции по време на играта предлолагат по-висока успеваемост в края на видеото, което означава, че играч А е усетил чувство на удовлетворение, когато печели.

Какво мислиш за това изследване?