"Могат ли мъжете и жените да бъдат приятели?" винаги е бил един от най-спорните въпроси. Както известни филми като "Когато Хари срещна Сали" и "Приятели" се опитват да ни обяснят, че мъжете и жените в крайна сметка се оказват привлечени един от друг.

Независимо колко много се опитваме да разделим приятелите от тези, с които имаме интимни отношения, винаги има въпрос относно приятелите ни от противоположния пол. Тази статия сме посветили именно на тази тема.

Учените също са си задавали този въпрос отдавна и са търсили „химията” в мъжките и женските тела. Докато жените могат да се придържат към понятието "просто приятели”, мъжете са по-склонни да помислят за нещо повече. Изследването е проведено в Университета на Уисконсин от професора по психология Ейприл Блеск-Решек. Резултатите са изумителни. Отговорите в проучването се основават на скала от 10 точки и данните показват, че мъжете са склонни да бъдат по-привлечени от жените си "приятели". Дамите не са резервирани, просто не са привлечени от приятелите си мъже. Господата обаче са тези, които понякога не могат да се справят с това, че са в „приятелската зона” и са склонни да имат чувства към приятелките си.

Има още едно интересно наблюдение. Почти 200 доброволци са били помолени да изберат човек от противоположния пол, към когото не са били емоционално привързани и да опишат връзката и химията помежду си. Трябвало е да изберат между "Ние сме приятели" или "Чувствам се физически привлечена към него" или и двете. Докато 42% от мъжете твърдят, че са привлечени от приятелките си от противоположния пол, само 29% от дамите признават този факт. 17% от мъжете и 5% от жените са отбелязали и двете възможности.

В заключение излиза, че по-малък брой жени са показали привличане към своите приятели от мъжки пол. Мъжете, от друга страна, искрено заявяват, че приятелките им ги привличат.

Всъщност, много от женските жестове към приятелите им мъже се оказват неправилно интерпретирани от силния пол. Така че, ако си мила и приятелски настроена към приятелите си, според това изследване има вероятност скоро да чуеш любовно признание. В известна степен идеята за "просто приятелство" между жена и мъж е развенчана. Доказано е, че този вид взаимоотношения не съответства на естествените ни човешки склонности.

А ти какво мислиш? Възможно ли е да има приятелство между мъж и жена?