Всяка майка се притеснява дали възпитава детето си правилно, или пък не. Дали трябва да му се кара, или не, докъде да му позволи да своеволничи и много други. 

За да ви помогнем да отгледате малкото си ангелче по-добре и да сте по-спокойни, сме ви подготвили 10 съвета от родителите в Холандия, които ще улеснят живота ви:

Майките не спазват задължителна диета

В Холандия няма строги забрани за кърмачки - в първите месеци след раждането на бебето не се препоръчва да се яде зеле, лук, люти храни и консумацията на алкохол. Всичко останало е разрешено.

Простудите при бебетата не се лекуват

Настинката не се приема за болест и единственото лекарство, което се дава и то само при висока температура е парацетамол. Консултация с лекар се прави само, ако високата температура продължи повече от 3 дни.

Родителите не прибягват до физическо насилие и крясъци

Да крещят на дете или да го ударят е немислимо за холандците. Родителите никога не бият, не унижават децата си и не ги сравняват с другите. Всичко се решава с разговори и диалог.

Детето се възприема като отделна личност със своите нужди и желания

Холандците се държат с децата си като с възрастни и спокойно им обясняват защо не трябва да правят това или онова. Те им дават свобода и ги оставят да се учат от собствените си грешки.

Холандците решават спокойно проблемите си

Те са неконфликтна нация и ще предпочетат да си мълчат, вместо да изразяват мнение, което може да предизвика спор. Този начин на мислене се внушава още от детството - родителите съветват децата да мислят два пъти, преди да кажат нещо грубо или обидно.

Насърчават децата си да бъдат индивидуалисти

Децата не се сравняват с другите, не се изисква да имат отлични резултати или оценки, от тях не се очаква да отговарят на общоприетите норми . Детето се приема такова каквото е.

Родителите се интересуват от мнението на детето си

Семейството взима решенията заедно и уважава мнението и на най-малките. Това е отличен начин за формиране на отговорно отношение към околните още от дете.

Децата не се хранят по определени правила

Холандците не се интересуват особено от здравословното хранене на децата. В училищата няма организирани обеди, а всяко дете яде това, което си донесе.

Учат децата си на любов към спорта

Любовта към спорта е неразделна част от живота на холандците. Футбол, тенис, хокей, билярд, скуош – изборът е голям. Така децата свикват да бъдат навън с приятели, отколкото вкъщи пред компютъра.

Използват изключително добър метод за справяне с капризите на децата си

Най-добрият начин да се прекрати всеки каприз на детето е разсейването. Ако детето ви иска нещо, което не може да получи – изведете го на разходка, ако не иска да се храни – измислете игра с храната, за да се забавлява и много други.