Една на всеки три жени ражда чрез цезарово сечение, затова става все по-важно бъдещите майки да бъдат добре запознати с процедурата и с възстановяването след това, което обикновено е много по-трудно, отколкото при естественото раждане.

За щастие, има някои начини, с които да ускорите възстановяването и да избегнете най-често срещаните проблемите.

1. Приемайте пробиотици и яжте ферментирали храни

Антибиотиците, които се дават на майките заради операцията, оказват влияние върху чревната флора. Приемът на пробиотици ще помогне да избегнете стомашния дискомфорт и ще подобри имунната ви система. Ферментиралите храни (като киселото мляко) също помагат.

2. Почивайте си

Почивката е задължителна след всяка операция, но с новородено в дома ви е малко трудно да си почивате. Затова не се притеснявайте да искате повечко помощ от половинката ви, майка ви, баба ви или пък сестра ви през първата седмица у дома. И дори много да искате да тренирате, за да си върнете предишната форма, просто забравете за всякакви упражнения поне в следващия един месец. Не вдигайте нищо по-тежко от бебето ви.

3. Правете кратки разходки

След като лекарят ви каже, че ви е позволено да извършвате леки физически натоварвания, започнете да правите кратки разходки. Те подобряват кръвообращението, намаляват риска от образуването на кръвни съсиреци, подобряват работата на стомаха, облекчават подутия корем и помагат на тялото по-бързо да се възстанови.

4. Избягвайте храните, които предизвикват възпаление

Здравословното хранене е много важно за новите майки, затова е по-добре да ограничите храните, които могат да предизвикат възпаление, такива са червеното месо, белият хляб и пържените храни например. Наблегнете на храни, които имат противовъзпалителни свойства – като горски плодове, броколи, ядки, семена. Пилешкото и рибата пък са богати на аминокиселини и също помагат за по-бързото възстановяване на тъканите.

5. Вземете болкоуспокояващи

Нормално е през първите две седмици след раждането да изпитвате болка и не се притеснявайте да попитате лекаря ви за подходящи болкоуспокояващи.

6. Потърсете начин да улесните кърменето

Според проучванията майките, които са родили чрез секцио, по-често имат проблеми с кърменето. Затова разпитайте вашия лекар, купете си възглавничка за кърмене или пробвайте помпа за кърма. Просто не се отказвайте, ако не се получава първите няколко пъти.

7. Как да преборите запека

След цезарово сечение много жени получават запек заради хормоналните промени, напрегнатите стомашни мускули и понякога заради залежаването. Освен че запекът е много неприятен, той може да доведе и до много болка заради раната на корема, както и до по-сериозни проблеми. За да го преборите, пийте много вода, яжте повече храни, богати на фибри (като пресни плодове), пробвайте чай със слабително действие или попитайте лекаря ви за подходящи лекарства.

8. Следете за признаци на инфекция

След операцията е важно да наблюдавате раната за всякакви признаци на инфекция. Мерете температурата си веднъж дневно и следете тялото си за подувания, нови зачервявания, силна болка и втрисане. Ако забележите нещо притеснително, обадете се на лекаря ви. За да не дразните раната, носете широки дрехи, оставяйте я да диша често, но без да я излагате на пряка слънчева светлина и не я търкайте, докато се къпете.

9. Използвайте превръзки за кървенето

И след вагинално раждане, и след секцио има вагинално кървене, познато като „лохия“. То продължава около месец, през който матката се „прочиства“ от старата си обвивка. През първите 3-4 дни кръвта е наситеночервена, след това става розово-кафява, а през последните две седмици течението става жълтеникавобяло. През този период недейте да използвате тампони или вагинални душове, защото те увеличават риска от инфекции. Вместо това използвайте превръзки, най-добре памучни. Яжте храни, богати на желязо, и избягвайте лекарства, които разреждат кръвта (като аспирин или ибупрофен).

Кога трябва да се обърнете към лекар:

  • Кръвта остава яркочервена повече от седмица.
  • Кървенето е необичайно обилно.
  • Течението има неприятна миризма.
  • Имате висока температура.
  • Стомахът ви е твърд.
  • Чувствате се замаяна.

10. Обърнете внимание на емоциите си

Раждането винаги е емоционален момент, а някои майки изпадат в следродилна депресия и вместо да потърсят помощ, те се опитват да скрият проблемите си, задълбочавайки чувството за вина. Няма нищо ненормално в това да не сте на върха на щастието, да ви е страх, да ви боли и да се притеснявате за бъдещето – поговорете за чувствата си с половинката ви или с ваши близки, ако трябва – обърнете се и към специалист. Най-важното е бързо да потърсите помощ, за да не се задълбочи проблемът.