Майчинството е най-трудното, най-всепоглъщащото и най-невероятното нещо в живота на една жена. Преди мъничето да се появи на бял свят, всяка майка има изградена визия затова как точно ще се грижи за него, какво ще му позволява да хапва, с какво да си играе и как ще го възпита. Не след дълго обаче ежедневните грижи, отговорности и малкото време превръщат този план в неизпълним дълг, който пък се изражда в чувство на вина. Искаме да те успокоим и да ти кажем, че ти си супер жена, която жонглира с невероятна опитност и умелост всички задължения на съвременната майка, а грешките, които допускаш са само мънички стъпала по пътя на израстването ти. Подготвили сме ти един малко по-различен наръчник на добрата майка, който ще ти позволи да видиш и себе си като човек, който има нужда от грижи, внимание и обич.

1. Не се страхувай да признаеш грешките си

Колкото и клиширано да звучи, учим много повече от грешките си, отколкото от на пръв поглед "перфектните" дни, в които всичко минава по конец. Ако живееш със съзнанието, че си безгрешна, ще се чувстваш още по-виновна, когато нещо се обърка. А чувството за вина ще те накара да се чувстваш непълноценна и това със сигурност ще навреди на начина, по който се грижиш за своето дете. Бъди с ясното съзнание, че винаги ще има случаи, в които нещо ще се обърка и не се страхувай да признаеш и анализираш грешката си. Така ще си с чиста съвест, ще гледаш по реалистично на живота и ще научиш своето хлапе, че всеки прави грешки, а важното е да можеш да се извиниш и да се поучиш от тях.

2. Бъди най-добрата приятелка на своето дете

Разговаряй колкото можеш повече със своето дете, покажи му, че не си от родителите, които непрекъснато съдят и осъждат и го предразположи да ти се доверява. Така ще знаеш винаги какво се случва с него, ще бъдеш значителна част от живота му и ще можеш да му помогнеш по-пълноценно. Не забравяй, че децата копират всичко от своите родители, дори и начина им на общуване.

3. Следвай инстинктите си

Днес се срещаме с един феномен, който само преди 15-20 години не съществуваше - изобилието от всякаква информация, при това често противоречива. Един ден ще прочетеш, че нещо е полезно, а на следващия точно обратното. Една майка може най-добре да прецени това, което е добро за нейното дете, затова просто следвай инстинктите си и не забравяй, че това което работи при едно дете, няма задължително да важи и за твоето.

4. Не спирай да се развиваш и се погрижи за себе си

Между грижата за детето, спешните и неотложни нужди и задачи и домакинството често не остава време, за да се погрижиш за себе си, нали? Всичко обаче е въпрос на добро планиране и отдаденост, така че задължително си отдели ден или няколко часови диапазона през седмицата, в които да правиш неща за себе си. Прочети книга за себепознание, излез с приятелки, отиди на маникюр и не забравяй да общуваш с много и различни хора - те ще те държат на гребена на вълната и така ще бъдеш винаги информирана и интересна за своето съкровище.

5. Не забравяй таткото

С появата на детето, таткото който досега е бил центъра на вселената на жената, изведнъж се оказва на заден план. Бъди сигурна, че и той има нужда от мъничко внимание, няколко добри думи и да го изслушаш, когато му е трудно. Не забравяйте да поддържате пламъчето в отношенията си. Отидете на романтичен уикенд, направи му приятна изненада, излезте на кино. Едно дете е щастливо, когато и родителите му са щастливи. Освен това то ще копира вашето поведение в бъдещото семейство, което ще създаде. Така че - обгърни го от малко с уют и любов.

6. Не е задължително да правиш всичко

Понякога времето просто няма да ти стига, колкото по-рано приемеш този факт, толкова по-лесно ще ти бъде да организираш ежедневието си. Понякога ще ти се наложи да вземеш нещо готово за хапване от заведението или магазина. Както за теб и съпруга ти, така и за детенцето. Не се притеснявай да му подбереш подходяща пакетирана храна - детските пюрета и храни се контролират стриктно и съставките, които се влагат в тях са най-добрите възможни. Това няма да те направи лоша майка. Важното е да намериш баланса, който те прави щастлива, за да бъде щастливо и твоето съкровище.