Грижата за здравето на бъдещата майка е от особено значение не само за нея, но и за бебето й. Бременната трябва да съобрази начина си на живот и хранене спрямо промените, които настъпват в тялото й. Тя трябва ежедневно да приема витаминен коктейл, като така се грижи за собственото си здраве и за здравето на рожбата си.

Наред с повишената консумация на плодове и зеленчуци, източници на витамини, минерали и баластни вещества, трябва да се приема допълнително и фолиева киселина, която е жизненоважна за бременната жена – поддържа работата на сърцето и кръвоносните съдове, и за плода. Недостатъчното й количество в организма на майката може да доведе до вродена малформация на гръбначния стълб при бебето, известна като спина бифида. Спина бифида е сред най-често срещаните вродени дефекти, водещи до инвалидност и смърт. Според Световната здравна организация в света се раждат годишно около 70 000 деца с това увреждане.

За да набави нужното количество от необходимите вещества, бъдещата майка би трябвало да поеме няколко килограма от дадена храна – например за дневната доза фолати са необходими 10 кг ябълки или 1 кг сирене камембер. Като се прибави и фактът, че това трябва да става ежедневно, мисията става почти невъзможна. За това е добре да се започне прием на фолиева киселина, съветват водещи гинеколози. Те препоръчват всяка жена, която иска и планира забременяване, да приема фолиева киселина поне един месец преди зачатието.

Разлика между фолиева киселина и фолат

Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9, а бионаличните фолати са съединения на фолиевата киселина, които се срещат в природата.В човешкото тяло и фолиевата киселина, и бионаличните фолати първо се превръщат в биологично активна фолатна форма 5-метилтетрахидрофолат (L-метилфолат), която участва в жизнено важни функции на организма.

Не всички жени обаче имат необходимото количество ензими, за да оползотворят оптимално фолиевата киселина. По медицински данни всяка втора жена има ензимен дефицит.

Метафолин® е точно този 5-метилтетрахидрофолат, който лесно се усвоява от организма и директно се включва в биологичните процеси: деленето на клетките, изграждането на плацентата, на главния и костния мозък. Метафолинът® подпомага кръвообразуването и имунната система. Затова приемът на Метафолин® спестява сложния цикъл на преобразуване на фолиевата киселина и особено помага и на жените, които не я усвояват напълно.

Единственият комбиниран продукт с Метафолин® и фолиева киселина е немският Фемибион®, който е най препоръчваният от гинеколозите в Европа марка витамини за бременни, разработен  от  световно известната немска компания Merck. Той съдържа всичко необходимо, за да се чувства добре бъдещата майка и да се развива и расте бебето здраво, усвоява се бързо и има незабавно благотворно действие върху тъканите. Във Фемибион® има и омега-3 мастна киселина (DHA), йод и витамини 

Повече за продуктите на Фемибион®: www.femibion.bg