Поредица от снимки показват изключително рядка композиция от облаци, окъпани в цветовете на дъгата.

Изгаряйки небето с блясък от златни, розови и лилави пламъци, този залез ще ви заслепи със своята изумителна гама от цветове. Той е дело на ловеца на бури Майк Олбински, който заснел тази извънземна гледка на 2-ри юни, докато шофирал през Южна Дакота. Описва го като едно от най-вероятните зрелища, които някога е виждал.

Той прави Time-lapse видеоклип, който показва прекрасното движение на залеза в цялата му слава. Операторът подчертава, че видеото не е редактирано по никакъв начин - пигментацията на цветовете и ускорението, в някои кадри, са точно това, което и видял.



Явлението започнало с тъмен люляков цвят, с големи облаци, които създали буреносно усещане. След това, розови нюанси се вмъкват в картината, с меки златни оттенъци. Цветовете се движели напред и назад, докато интензивен пурпорен оттенък “сигнализирал” за приближаващата тъмнина.

Олбински станал свидетел на това, което е по-познато като “Asperitas formation” - формация от облаци, която наскоро беше официално призната от Световната Метеорологична Организация (СМО), като нов тип.  Явлението е дело на изключително редки кондензирани водни изпарения, които приличат на морски вълни в небето.



Майк Олбински нарича сблъсъка с феномена "една от най-възхитителните гледки", на която е бил свидетел за 8-те си години като ловец на бури. Спомняйки си грандиозното светлинно шоу, той споделя:

Наблюдаването на формацията беше изключително красиво, но в момента, в който слънцето започна да се подава иззад облаците от Запад, гледката стана удивителна! Не съм виждал нищо подобно никога преди!”

Ловецът на бури продължава: “Бяхме като деца в магазин за бонбони. Бягахме наоколо и правехме всичко възможно, за да го уловим от всеки възможен ъгъл.”



Майк Олбински от Феникс, Аризона, прекарва почти цялото си свободно време гонейки бури и заснемайки екстремни метеорологични аномалии. Често пътува стотици километри до далечни щати като Канзас, Колорадо, Оклахома, Тексас и Калифорния.

През лятото той обикновено е придружен от трите си деца, докато преследва нови приключения. Олбински заявява, че се чувства истински късметлия, че има възможността да вижда и улавя тези невероятни природни явления заедно с децата си, а по-късно запазвайки ги завинаги като снимки. 

Смятам да издам книга със снимки как самите те гонят природните аномалии”, написа той във Facebook.

Въпреки всичко, през което е преминал, Олбински никога не е попадал на буря, толкова страшна, че да го откаже от това, което прави.

Разбира се, той не взима децата си на най-опасните маршрути и винаги взема най-строги предпазни мерки за себе си и екипа си: “Понякога има наистина опасни стихии - торнадо, интензивни градушки, буреносни облаци и силни ветрове, които могат да повредят колата ти.”



Към днешна дата видеото на феноменалния залез е изгледано повезе от 94 хиляди пъти. Много от тях споделят колко изумително и спиращо дъха е то, а един от тях дори пише: “Изглежда като акварелно платно! Толкова е красиво и нереално!”

Убедете се и вие: