Не бъди изненадан, когато не си първия човек, на когото се обажда, когато се случи нещо лошо или хубаво. Научи я, че няма да си там, когато има нужда от теб. Научи я как да разчита на някой друг.

Не се изненадвай, когато прекарва повече време с приятелите си, а не с теб. Научи я, че никога няма да си там. Не слушаш, когато говори. Не помниш нещата, които ти е казала. Не се интересуваш как се чувства или какво я притеснява. Научи я, че никога няма да те е грижа за нея толкова, колкото приятелите ѝ.

Не се изненадвай, когато започне да планира живота си без теб. Научи я, че винаги ще кажеш „не“. Научи я как да планира бъдещето си без теб. Научи я, че не искаш да си в него, че предпочиташ да бъдеш сам, отколкото с нея. Никога не си искал да видиш света през нейните очи.

Не се изненадвай, че не ѝ липсваш, когато те няма. Научил си я на това. Накара я да се чувства така, сякаш никога не ти е липсвала. Никога не е чувствала, че отсъствието ѝ те е променило. Никога не се чувствала така, сякаш прави живота ти по-добър. Никога не си ѝ показвал, че ти липсва. Никога не си ѝ го казвал.

Не се изненадвай, когато те игнорира. Ти го правиш от години. Тя винаги е правила компромиси. Винаги е била тази, която е променяла графика си за теб. Винаги е била тази, която се е старала повече. Винаги е инвестирала във връзката ви, докато не е разбрала, че не се заслужава. Защо ли? Защото само губи.

Не се изненадвай, когато започне да се отдалечава. Бавно си спомня коя е била преди да те срещне. Не бъду учуден, когато се сети колко много повече заслужава. Защото тя вече бавно отваря очи и вижда колко много я приемаш за даденост. Бавно осъзнава, че някой друг може да се отнася с нея толкова по-добре. Този човек няма да я накара да се чувства невидима. Не се изненадвай, когато спре да бъде внимателна или грижовна.

Не се изненадвай, когато не те нарича с мили думи, когато страстта ѝ угасне. Не се изненадвай, когато те погледне и не усети нищо. Научил си я как да спре да те обича.

Не се изненадвай, когато си тръгне, защото никога не си ѝ давал причина да остане.