Любовта не е еднопосочен билет за безкрайно щастие, защото просто такова нещо не съществува. Няма магическа земя, където всички непрекъснато да се разбират и да не говорят и да не правят лоши неща. Където двойките да са защитени, никой да не бъде наранен и да не се държи като гадняр.

Но всичко е наред! Нямате нужда от приказен край, нито от приказен живот.

Това, от което се нуждаете, е партньор, който да разбира, че ще бъде трудно, но е готов да опита. Някой, който ще ви подкрепя по време на най-трудните ви периоди. В отношенията ви ще има и болка, без значение колко много се обичате, колко пари имате, колко успешни сте в професионален план или колко ви е забавно през уикендите, седящи вкъщи по пижама и неправещи нищо. Ще има и трудности, независимо колко често се смеете, колко жертви правите един за друг или колко важни събития сте преживели като двойка. Трудностите са там, когато най-малко ги очаквате, и са такива, каквито дори не може да се досетите в момента.

Любовта невинаги е забавна и няма значение колко сте съвместими. Всеки един от нас понякога може да де провали и нещата да се объркат ужасно, без значение колко добри хора сте. Тази истина влияе на взаимоотношенията ви. Ще има дни, когато ще се събуждате и ще се чувствате ужасно без причина, а милият, състрадателен и мотивиран човек, който обикновено ви гледа в огледалото, ще бива заменян от мрачен и неспособен да бъде любящ партньор. Друг път светът ще ви поднася такива неочаквани проблеми, че ще ви се вижда трудно да се справите и в резултат връзката ви ще страда.

Понякога с партньора ви ще се проваляте. Няма да се разбирате, ще се изкарвате извън нерви, но по-късно ще се срамувате от това си поведение. Може да минат дни или дори месеци, преди да погледнете дълбоко в себе си и да признаете, че сте се държали глупаво и да трябва се извините – да откриете онова чувство, което ви привлече един към друг в началото и ви държи заедно и досега. Болката, която си причинявате, ще се корени в красотата по някакъв начин. Защото колкото повече обичате някого, толкова по-уязвими сте. Колкото по-влюбени сте, толкова повече позволявате на този човек да ви направи нещастни. Човекът, на когото обещавате вечността, е способен да разбие сърцето ви отново и отново.

Но зад ъгъла на всяко разочарование, се появява силата - стига да се учите от всяка грешка. Отделете време, за да прецените какво се е объркало, да разберете защо скарването ви всъщност е било неизбежно и ще подобрите отношенията си. Ако вярвате, че всяко премеждие е възможност да продължите напред с повече знания - за себе си, за половинката си и за живота като цяло - ще станете по-силни, по-мъдри и по-силни като двойка.

Така че знайте, че във връзката ви ще има проблеми. Но колкото по-готови сте за това, толкова по-добре ще се борите за оцеляването на отношенията ви. Не се заблуждавайте: ще трябва да се борите!