Рядко се замисляме за това колко интересно е нашето тяло, защото го приемаме за даденост, но то често крие неподозирани тайни, които направо не са за вярване. Например знаехте ли, че можем да усетим някои вкусове чрез... ходилата си? Абсурд, нали? Не бързайте толкова, защото е самата истина.

Днес сме подбрали компилация от интересни факти за човешкото тяло, които направо не са за вярване.

  • Количеството слюнка, което произвеждаме всеки ден е около половин литър! Нейното количество зависи от количеството и вида на храната, която приемаме през деня.
  • В тялото ни има около 160 млрд. кръвоносни съда. Ако ги подредим в една права, тя ще е дълга над 160 хил. километра и ще бъде достатъчна, за да опаше екватора на Земята 4 пъти.
  • Нашият храносмилателен тракт също е доста дълъг. Дължината на тънките черва е 6 метра, а на дебелото черво – почти 2 метра. Общата дължина на храносмилателната система на човека е 9 метра.

  • Бебетата имат около 90-95 кости повече от възрастните. Причината за това е, че бебетата трябва да са много гъвкави и меки, за да се улесни раждането им. Затова новородените имат много хрущяли, които по-късно се втвърдяват и се превръщат в кости, а други малки костици се съединяват в една кост и постепенно броят на костите намалява от 300 на 206.
  • Можете да усетите вкуса на чесъна не само чрез устата, но и чрез ходилата ви! Ако сложите нарязан чесън в чорапите ви, а после си увиете краката така, че да не усещате никаква миризма на чесън, след един час все пак ще започнете да усещате вкуса му в устата ви. Не, нямаме вкусови рецептори на краката си, но някои елементи от чесъна навлизат в тялото ни през кожата на краката, проникват в кръвния поток и чрез него достигат до езика и носа и по този начин усещаме вкуса на чесъна.
  • Хората мигат на всеки 3 секунди, или около 15 пъти в минута. С малко математика се оказва, че мигаме по 20 хил. пъти на ден. Това означава, че прекарваме час и половина със затворени очи всеки ден, без да го осъзнаваме.
  • В устата ни имаме огромно количество бактерии – повече отколкото са хората на Земята в момента!

  • Ако можем да направим фотоапарат със същите характеристики като нашите очи, резолюцията на снимките му щеше да е 576 мегапиксела. Но мозъкът ни нямаше да може да събере всички снимки, защото специалисти са изчислили, че неговият капацитет се равнява на 2,5 млн. гигабайта.
  • Ако не сте сигурни колко дълги са краката ви, просто погледнете ръцете си. Дължината от китката до лакътя ви почти напълно съвпада с дължината на ходилата ви.
  • Човешките нокти не растат никак бавно. Скоростта, с която растат ноктите на ръцете ни, е около 3,47 мм на месец. Най-бързо расте нокътят на средния пръст, докато ноктите на краката растат два пъти по-бавно. Растежът на ноктите може да зависи от възрастта, пола, сезона, диетата, гените или колко често тренираме.

  • Всеки ден губим огромно количество кожа. Количеството може да достигне до 1 млрд. клетки, защото всеки час губим между 30 и 40 хил. кожни клетки. Затова и по-голямата част от домашния прах се състои от кожни клетки от нашите тела.
  • Желязото в тялото ни е достатъчно, за да направим малък пирон, тежащ 4 г.
  • Много хора си мислят, че от косата на жените падат повече косми, отколкото от тази на мъжете. Това не е съвсем вярно, просто нашите косми често са дълги и се забелязват по-лесно. Една жена губи между 50 и 100 косъма дневно, а мъжът – между 25 и 100 косъма.

  • Сигурно сте чували, че всички бебета се раждат със сини очи, нали? Това не е съвсем вярно. Например чернокожите бебета се раждат с тъмни очи, защото в тялото им има повече меланин, но очите на бебетата от европеидната раса наистина често имат сив или син цвят. Причината е, че в техните тела има много по-малко количество меланин. Клетките, наречени меланоцити, са отговорни за произвеждането на меланин в определени части на тялото, включително и в ириса на очите. Под въздействието на слънчевата светлина меланоцитите се активизират и започват да произвеждат повече меланин, затова с времето очите на бебетата се променят.
  • Нашите пръсти са изключително чувствителни и могат да усетят дори най-малките неравности. Това е потвърдено от шведски учени, които са доказали, че пръстите ни могат да усетят дори нано неравности по на пръв поглед гладка повърхност. Ако си представим, че Земята беше с размерите на стъклено топче, с пръстите ни щяхме да можем да различим сградите, колите и дърветата... Звучи наистина налудничаво, но се оказва, че пръстите ни са много по-чувствителни, отколкото си мислим.
  • Телата ни произвеждат много енергия. За един час произвеждаме достатъчно енергия, за да захраним 100-ватова крушка.

Бонус: Как може да изглежда тялото ни, след като свалим много килограми:

Докато качваме килограми, кожата ни се разтяга, за да направи място за новите мазнини, но в същото време тя не може да се свие толкова бързо, колкото се разтяга, което води до висяща кожа или стрии.