„Имаш твърде високи очаквания. Никога няма да си намериш приятел с такива изисквания.“

„Да ти разбият сърцето също е опит. Рискувай, докато си още млада.“

Много често чуваш подобни реплики. Околните просто ме засипват с такива съвети и се опитват да ми набият в главата, че да си млад, означава да имаш връзки, иначе просто си пропиляваш младостта. Казват ми, че е съвсем нормално да ми разбият сърцето, нормално е да съм съкрушена, ако в крайна сметка си извадя поука от всичката болка. Казват ми „намери си гадже, защото времето си минава и ще съжаляваш, да знаеш, че много изпускаш“.

Нашето поколение е толкова обсебено от бързите и лесни връзки, че е забравило какво значи истинска любов. Наречете ме старомодна, но не искам кратки връзки, не искам временни приключения.

Не искам да се занимавам с игрички и безсмислени разговори, които не водят доникъде. Не искам днес да се чувствам на седмото небе, а утре да плача с разбито сърце. Не искам да имам връзка от удобство, защото ще ми е по-лесно.

Предпочитам да съм сама дълго време, вместо да пожертвам себе си и да бъдат с човек, който не споделя същите ценности като мен. Справям се чудесно и сама, без мъж.

Нямам нищо против да се храня сама на маса за двама, милите съобщения сутрин не ми липсват и нямам нищо против да не получавам шоколадови бонбони за Свети Валентин.

Любовта е нещо отвъд материалното, любовта вижда отвъд това, което можеш да предложиш. Любовта не е лъскави срещи, не е красиви снимки от поредното ви пътешествие. Любовта не се гради върху диамантения пръстен. Любовта струва много повече от всичко това.

От много време ми повтарят, че имам твърде високи очаквания, че никога няма да намеря подходящ човек, ако стените около сърцето ми са твърде високи.

„Не искаш ли да имаш връзка? Нима не искаш да се влюбиш?“

Толкова много пъти съм чувала тези реплики, че съм им изгубила бройката. Разбира се, че искам да се влюбя. Любовта е прекрасно нещо, но ако любовта означава да изгубя себе си, за да задържа някого, тогава ще пропусна. Не искам да оголя душата си в името на нещо несигурно. Не искам да бъда с човек, който по-късно ще ми каже, че не търси нищо сериозно.

Защото няма нищо по-самотно от това да си приклещена в една връзка с човек, който не се държи с теб така, както заслужаваш.

Колко ли много истории съм чула за мои приятелки, на които са им изневерили, които са били малтретирани, които са били приемани за даденост... не искам да бъда част от този списък. Не искам да имам връзка само защото ме е страх, че ще пропусна нещо, или защото се чувствам самотна в момента.

Искам да обичам човек, който ще бъде мой цял живот. Искам любов, която ще ме подкрепи в трудните моменти, любов, която ще остане, когато съм непоносима; любов, която ще ме хване за ръка, когато се чувствам слаба, когато не мога да направя и крачка напред; любов, която ще вярва в мечтите ми; любов, която няма да се промени за една нощ, за един миг. Искам любов, която ще ми върне вярата в мен, когато изгубя посоката си.

Така че, скъпо мое момиче, ако си мислиш, че имаш нужда от мъж, който да осмисли живота ти, искам да ти кажа, че това не е така. Нямаш нужда от мъж, за да разбереш стойността си. Ти вече си безценна и трябва да го знаеш.

Ти си красива дори когато си сама, не слушай онези, които твърдят обратното. Няма нищо лошо в това да имаш стандарти и очаквания. Няма нищо лошо в това да имаш високи изисквания. Няма нищо лошо в това да си различна от тълпата и да искаш само най-доброто за себе си.

Ти не си капризна, не си с труден характер.

Ти заслужаваш мъж, когото да обичаш с цялото си сърце, мъж, който ще отговори на твоите очаквания. Просто трябва да го почакаш.“

Мери Блес Дебюк