Не сте вярвали,че може да се случи точно на вас, но партньорът ви е изневерил. Ето какво трябва да знаете, преди да предприемете следващ ход.

Не се опитвайте да му отмъщавате

Най-вероятно през главата ви минават хиляди неща, които да направите, за да изпита същата болка – от разбиване на колата, ужасни постове във Фейсбук или дори вие да изневерите! Но ако действате деструктивно, няма да доведе до нищо добро. Отдадете ли се на гнева и негативизма има опасност тези емоции да ви попречат да продължите живота си нормално. Ще ви държи закотвени на едно място и няма да ви позволи да се излекувате. Ако направите опит да отмъстите на половинката си, ще се почувствате моментно облекчени, но последиците никак няма да са приятни, защото действията ви ще са подтикнати от негативизъм и ще направите нещата по-сложни за себе си.

Не рухвайте

Съвсем нормално е да поплачете и да изстрадате цялото ужасно преживяване. Когато връзката ви е била дълга, ще имате нужда от повече време за възстановяване. Не забравяйте, че това е само ситуация, в която сте попаднали, но тя не ви определя. Това не сте вие. Животът ви не е приключил и самоизолирането никак не е добра идея, поне не и за дълго време. Опитайте се да приемете случилото се като нов шанс за вас. Да, животът ви поема в друга посока, но тя може да се окаже много по-хубава.

Не приемайте ролята на жертва

Не заслужавате изневяра - никой не заслужава, но в никакъв случай не се самосъжалявайте. Заемайки тази роля, ще си позволите да се чувствате безпомощни и отчаяни от живота. Това ще доведе до ниско самочувствие и липса на увереност, което няма да ви позволи да бъдете ефективни и дейни в собствения ви живот.

Не замесвайте децата си

Ако имате деца, ги дръжте далеч от цялата ситуация. Абсолютно ненужно е да замесвате и тях. Единственото, което можете да им причините, е болка и емоционални травми. Оставете ситуацията между вас двамата. Ако намесите децата в цялата история, има опасност да породите чувството, че трябва да избират между мама и татко. В никакъв случай не трябва да мислят, че могат да загубят някой от вас.

Не позволявайте някой друг да се меси в решенията ви

Особено родител. Жените най-често споделят с майките си, а техните разбирания изхождат от съвсем друг ъгъл. Вие знаете какво е най-доброто за вас, дори в дадения момент да ви изглежда страшно и невъзможно. В действителност, колкото и да споделяте и да описвате ситуация, никой друг не може да разбере емоционалната динамика между двама души. Не забравяйте, че каквото и да изберете, то е добро за вас – не се срамувайте, ако решите да си тръгнете или решите да останете!

Не игнорирайте станалото

Може да се окаже по-лесно да игнорирате случката и да продължите напред. Но това дава сигнали, че не правите опит да спасите отношенията си и те ще се влошат – в това бъдете сигурни. Задавайте въпросите, които ви интересуват, дори да не получите отговор, цялото разнищване на ситуацията ще ви доведе до някакво решение. Преди да инвестирате време и усилия да спасявате отношенията си, трябва да знаете защо се е стигнало до там. Нямате ли отговора на този въпрос, просто си затваряте очите.

Не се опитвайте да върнете нещата както преди

Бракът или връзката ви вече е различна и нещата, които са били, остават в миналото. Нещо коренно трябва да се промени, за да можете да продължите в тези отношения, ако това искате. Използвайте уроците, които сте научили досега, защото знайте, че останете ли - на практика се жените за втори път. Не повтаряйте грешките си - и двамата. Ако съумеете да минете през тази криза, като осъзнавате грешките си, знайте, че ще излезете от там много по-силни и сплотени като двойка.

Не отхвърляйте терапията като възможност

Разбира се, че можете да потърсите професионална помощ, ако не се чувствате добре и усещате, че не можете да се справите сама. Възможно е  чрез терапевт да намерите по-лесен начин да преработите чувствата си – вина, срам, гняв. Това е тяхната работа - не се тревожете да разкриете напълно себе си. Ако смятате, че хвърляте пари на вятъра, помислете за тези срещи като инвестиция за втори брак.

Не забравяйте да се грижите за себе си

Това травматично преживяване може да се отрази зле на вас и тялото ви. В основата на вашето бързо възстановяване е да дадете нужното на себе си - физически и ментално. Не можете да направите рационален избор, ако се чувствате зле физически. Бъдете редовни в храненето, в упражненията, давайте си достатъчно сън и търсете начини да се забавлявате.

Не пришпорвайте процеса

Да се изправите на крака сред раздяла или изневяра е един от онези процеси, които нямат определен край и нищо не ви сигнализира, че е свършил. Процесът е плавен и уникален за вас – точно както и животът ви. Бъдете търпеливи със себе си, докато се опитвате да измислите какво следва. Не се насилвайте „да го преодолеете“.