Едва ли има дама, която да не може да разпознае типичните симптоми на досадното акне – черни точици, дразнещи гнойни пъпки с бял връх, зачервявания и т.н. За наше огромно съжаление, акнето никога не e засягалo единствено тийнейджърите - една на всеки пет жени на възраст между 20-25 години е измъчвана от неприятните дразнители, много други се сблъскват с неговите симптоми доста по-късно през живота си, а често засегнати са и най-малките.

Но какво точно представляват досадните пъпчици, кой е първоизточникът за появата им и има ли сигурен и наистина ефективен начин да се справим с тях и следите им от миналото? Веднага ти казваме “Да!”.

Какво представлява акнето?

Съществуват различни теории за появата на акнето и защо то е част от ежедневието ни, много от които напълно погрешни. И докато повечето лекари са на мнение, че акнето е вид хормонално незаразно заболяване на епидермиса, характеризиращо се с мазна кожа, пъпки и болезнени възпаления, то всичко започва с невидимите микрокомедони в кожата. Какво означава това? Най-просто казано, комедонът представлява запушен с мъртви клетки и излишен себум космен фоликул, който се възпалява и води до появата на акне, когато броят на образуващите кератин клетки в кожата нарасне, но самите микрокомедони не изчезнат, а биват съпроводени от неприятни възпалителни реакции на инфектираните мастни жлези. Именно тази смес от мазнина и клетки се оказва изключително благоприятна среда, където бактериите да се прикрепят и да започнат да дразнят и възпаляват кожата. Затова, когато установим, че страдаме от акне, трябва да обърнем внимание на едно основно нещо - ключът към лечението на акнето е да елиминираме корена на проблема, а именно възпалението, върху което трябва да насочим лечението.

Какво го причинява и защо се появява?

Това е доста труден въпрос, който за съжаление, все още няма един ясен отговор. За разлика обаче от юношите, при които основната причина е бушуването на хормоните, то при възрастните те могат да бъдат много и най-различни. Разбира се, можем да кажем, че генетичната предразположеност е основна и отговорна дали един човек ще бъде по-податлив, или не към развитието на това състояние. Със сигурност обаче си чувала за най-често обвиняемите: шоколадът и алкохолът. Е, де да беше толкова лесно и всичко да свършваше с тях… За жалост, колкото и вреден и изострящ симптомите да бъде един нездравословен начин на хранене, то не в него се корени ядрото на злото. Съществуват още няколко фактора, които спомагат развитието и наличието на акне: диетата (включваща много въглехидрати, мазни и млечни храни), хормоналният дисбаланс (който може да причини запушване на фоликулните канали и така да спре извеждането на себума от кожата), някои лекарства, козметични продукти, стресът, алкохолът и тютюнопушенето, неправилната грижа за кожата.

Какъв вид е твоето акне?

Това, че най-добрата ти приятелка е използвала конкретен продукт и се е справила с акнето, не означава, че непременно и ти ще се отървеш от него веднага. От първостепенно значение е да се идентифицира какъв е видът на акнето и едва след това да се премине към правилната терапия. Различните видове най-често се категоризират в 4 групи според възрастта: акне неонатум (или бебешко акне, засягащо 20% от новородените и изразяващо се с бели или черни точки, папули и пустули по бузките, челото и брадичката), акне инфантум (или детско акне, изразяващо се в появата на няколко комедона или единични папули и пустули по личицето и най-вече бузките), акне вулгарис (или юношеското акне, като може да бъде от леко, през умерено, до по-тежко и да засегне както лицето, така и горната част на тялото) и акне тарда (или възрастово акне, засягащо хората след 25 години, като също може да бъде или леко, или по-тежко и да се появи главно по лицето, врата и горната част на тялото).

Ами сега?

Мазната и склонна към акне кожа се повлиява изключително добре, когато за нея се положи правилната грижа. Разбира се, тя се определя от степента на акнето и след съвет с дерматолог. Важно е да се знае обаче, че акнето е медицински проблем, който се повлиява най-добре от лечение с медицинска козметика - единственият и верен помощник по пътя за облекчаване на неприятните съпътстващи симптоми, който е и гарант за успех на използваните средства. Добре е избраните продукти да обхващат цялостния режим за грижа за кожата – да я почистват и тонизират, като действат в няколко основни стъпки: да намалят излишното омазняване; да отстранят мъртвите клетки, а оттам и появата на комедони; да се преборят с бактериалните инфекции и не на последно място да облекчат възпалението. 

Новата серия почистващи продукти на Eucerin® DERMOPURE e грижата, която спомага за контрола върху мазната и склонна към акне кожа. Техният траен ефект върху несъвършенствата я подготвя за последващата грижа, a съдържащата се млечна киселина отваря порите, докато амфо-тенсидите нежно премахват замърсяванията, излишния себум и грима.

Серията Eucerin® DERMOPURE включва продукти за цялостна грижа: Eucerin® DERMOPURE Измиващ гел за лице нежно отстранява излишния себум, следите от грим и замърсяванията, натрупани през деня; изключително нежната формула на Eucerin® DERMOPURE Мицеларен разтвор за лице придава свежест, като едновременно с това улавя като магнит грима и замърсяванията, без това да дразни кожата; Eucerin® DERMOPURE Тоник за лице отваря запушените пори; натуралните микрочастици на Eucerin® DERMOPURE Ексфолиращ гел за лице действат в дълбочина, премахвайки мъртвите клетки, за да почистят нежно и подобрят цялостния вид на кожата; Хидрокси комплексът в Eucerin® DermoPURE Обновяваща грижа за лице от своя страна подпомага обновяването на кожата, отпушването на порите и отстраняването на мъртвите клетки; двойното действие на Eucerin® DERMOPURE Стик-коректор за лице едновременно редуцира пъпките и покрива несъвършенствата; Eucerin® DERMOPURE Матиращ Флуид за лице отстранява нешриятното лъщене, следствие от излишния себум, а Eucerin®DermoPURE Интензивен Успокояващ Крем помага за облекчаване на страничните ефекти, предизвикани от медикаментите против акне.

Тайната на всички тях се крие в немазната формула, която отпушва порите, изчиства кожата, действа срещу петната, намалява опъването и хидратира, без това да дразни кожата или да разрушава естествената ѝ овлажняваща бариера.

Разбира се, освен използването на правилната козметика, има още няколко златни правила, които е добре да спазваш:

- почиствай кожата си два пъти дневно с подходящ продукт;

- мий лицето си с хладка, а не с гореща вода;

- винаги почивствай грима си;

- използвай само некомедогенни козметични продукти;

- никога не стискай пъпките, за да не влошиш състоянието им;

- откажи се от вредните навици като алкохол и цигари;

- не забравяй сънят за красота, което е от поне 8 часа;

- винаги нанасяй слънцезащитен продукт.