С толкова много задачи за вършене, имейли без отговор и просрочени срокове е лесно да предположим, че хапването, докато опитваме да свършим някоя от тези дейности, ще ни осигури няколко допълнителни минути. Но не се заблуждавайте - нищо не може да бъде по-контрапродуктивно от това. Яденето на бюрото не само може да причини здравословни проблеми, но също така може да ви накара да работите по-бавно и по-малко ефективно.

Искаме да сподели няколко проблема, с които може да се сблъскате, ако изберете да обядвате на бюрото си.

1. Стресира ви

Яденето на обяд на бюрото обикновено означава, че ядете на същото място, където работите или учите. Но ви трябва известно време далеч от него. Само това може да ви помогне да избегнете по-сериозни проблеми, включващи стрес и дори бърнаут. Предоставянето на малка почивка на мозъка също може да ви помогне да се концентрирате по-добре и да подобрите настроението си, за да можете да се върнете на работа по-щастливи и с повишена ефективност.

2. Може да причини здравословни проблеми

Офис служителите обикновено седят твърде дълго и стават по-рядко. Когато решим да се храним на бюрата си, удължаваме този период на седене, което може да причини редица здравословни проблеми. Седенето за много дълги периоди от време може значително да увеличи шансовете за развитие на сърдечни проблеми. Освен това намалява притока на кръв в краката, което може да доведе до различни сърдечно-съдови заболявания. Поради това също може да сте изложени на риск от разширени вени. Следователно, отделянето на време за ставане и разходка за няколко минути може да помогне на здравето ни в дългосрочен план.

3. Кара ви да се социализирате по-малко и се чувствате самотни

Важно е да отделите време за общуване през деня, дори ако това е само да вдигнете телефона или да се обадите на приятел. Някои проучвания показват, че това може дори да е от полза за имунната ни система и функцията на червата. Независимо дали работите от вкъщи или в офис, обикновено през деня сме в компания само на компютърни екрани. Това може да бъде социално изолиращо и да има отрицателно въздействие върху цялостното ни здраве, според Американската психологическа асоциация.

4. Намалява продуктивността

Подвеждащо е да мислим, че яденето на бюрото може да ни помогне да спестим време. Макар да си мислим, че мултитаскингът е отличен начин нещата да се правят по-бързо, всъщност е точно обратното. Ако решите да хапнете сандвич, докато се опитвате да свършите някои задачи до следобед, има вероятност някои (ако не всички) да бъдат направени погрешно и така или иначе ще отнемат повече време. Освен това намалява способността на мозъка ни да определя приоритетно кои задачи са най-важни.

5. Може да напълнеете

Много хора гледат телевизия докато ядат нещо, обикновено нездравословна храна. Има причина за това - когато ядем и се разсейваме от друга дейност, сме склонни да хапваме повече. Същото се отнася и за тези, които решат да обядват на бюрата си. За да избегнете това, най-добрият вариант е да се съсредоточите върху храненето, което приемате в момента. Използването на смартфона се брои за разсейване, така че е важно да се противопоставите на импулса за изваждането му.

6. Блокира вдъхновението и креативността

Храненето на бюрото няма да е полезно, ако се надявате да намерите вдъхновение. Важна част от творческия процес е промяната на околната среда, особено когато това означава излизане сред природата, когато е възможно. Вече споменахме нуждата на мозъка от почивка. В този ред на мисли, изключването му за рестарт ще ви позволи да извлечете спомени и да свържете идеи, което е от съществено значение за творчеството.

7. Излага ви на много опасни бактерии

Можете да направите работното си място толкова уютно, колкото искате, но имайте предвид, че може да съдържа микроби, които са над 400 пъти по-опасни от бактериите на тоалетните седалки например. Има проучвания, които показват, че 27% от всички бактерии, открити в офиса, са били върху клавиатурите на служителите и могат да се разпространяват на други повърхности, като компютърната мишка, телефона или самото бюро.

С кой от тези проблеми сте се сблъсквали? Знаете ли за други вредни ефекти, които този навик може да има върху вас?