Eдин мъж отива от една жена при друга, продължава да ги сменя. Хората си мислят, че е голям любовник, той не е любовник изобщо. Той бяга, опитва се да избегне всякаква дълбока ангажираност, защото в дълбоката ангажираност трябва да погледнеш в лицето проблемите и да преминеш през много болка. Така че някой просто си играе на сигурно. Някой превръща в цел това да не стига твърде дълбоко в отношенията си с друг.

Ако отидеш твърде надълбоко, може да не бъдеш в състояние да се върнеш лесно. И ако стигнеш надълбоко в някого, някой друг ще стигне дълбоко в теб същo - това винаги е правопропорционално. Ако аз отида много дълбоко в теб, единственият начин е да ти позволя също да отидеш дълбоко в мен. Това е даване и получаване, това е споделяне. Тогава човек може да се обвърже твърде много и ще бъде трудно да избяга и болката може да бъде много.

Затова хората се учат как да играят на сигурно: просто нека се срещаме на повърхността - “удари-и-бягай“ любовни афери. Преди да те хванат, бягай.Това е, което се случва в съвременния свят. Хората са станали толкова вдетинени - те губят цялата зрелост.

Зрелостта идва само когато си готов да се изправиш пред болката на твоето същество. Зрелостта идва само когато си готов да приемеш предизвикателството. И няма по-голямо предизвикателство от любовта.

Ошо