Свикнали сме да обвиняваме всичко и всички за това, че не се чувстваме щастливи. Виновни са обстоятелствата и хората в живота ни.. Виновни са всички. А всъщност никой няма вина. Никой освен самите ние. Прочетете следващите редове и ще се убедите, че хората, които саботират щастието ни, сме самите ние...

Начините, с които саботираме щастието си, без да го разбираме

1. Стоиш на работа, която не те вдъхновява, а просто ти позволява да си плащаш сметките. Работа, която те кара да чакаш с нетърпение края на работния ден, за да си тръгнеш.

2. Поддържаш връзка с човек, който усещаш, че не е за теб. Поддържаш я, защото те е страх от самотата.

3. Мечтаеш да пътуваш, но все отлагаш. Отлагаш го, защото се оправдаваш, че ти липсват пари и време. А и истината е, че те е страх – защото знаеш, че пътуването ще те промени. И ще те провокира да промениш живота си.

4. Не се осмеляваш да разрушиш представата, която близките ти имат за теб. Дори ако тази представа вече не отговаря на това, което си ти.

5. Не спираш да се обвиняваш за миналото – за нещата, които са се случили, и за тези, които не са. Не си позволяваш да започнеш начисто. Не си прощаваш.

6. Повтаряш си, че ти се иска животът ти да беше друг, но че в момента нямаш сили да го промениш. И чакаш. Някой или нещо да се появи.

7. Когато взимаш решения за бъдещето си (и за настоящето), се оповаваш на сигурността. Не искаш да рискуваш. Повтаряш си, че има голяма вероятност да се провалиш.

8. Повтаряш си, че заслужаваш нещо повече, но не се бориш за това, което заслужаваш.

9. Не прекарваш достатъчно време насаме със себе си.

10. Вслушваш се повече в съветите на другите, отколкото в гласа на сърцето си.

11. Надяваш се, че някога, някъде ще се появи някой, който ще ти даде любовта, която не даваш на себе си.

12. Опитваш се да контролираш всичко. Иска ти се нещата винаги да се подреждат така, както ти ги виждаш.

13. Повтаряш си, че в нищо не ти върви, че винаги всичко се обръща срещу теб, а не правиш нищо, за да се промениш. Отказваш да видиш, че всъщност ти вървиш срещу себе си.