Всеки има своите притеснения и своите резерви, когато става въпрос за любов и за връзки. Но никой не си го признава. И вместо да сме откровени, играем мълчаливи игри и проваляме връзките си. 

За да ви спестим подобни проблеми, сме подготвили списък с нещата в любовта, от които се страхува всяка зодия:

Овен

Вие сте авантюристични личности, които обичат да живеят живота си на бързи обороти. Това, което цените най-много, е вашата независимост и лично пространство. Не се страхувате от това да живеете живота си сами, дори така се справяте по-добре. Вие сте по-егоистични и поставяте собствените си нужди на първо място и чувствате, че нямате нуждата и енергията да обърнете внимание на някой друг. Един от най-големите ви страхове е любовта да отнеме тази ваша свобода. Страхувате се да не изгубите този пламък, който гори във вас.

Истината е, че искате да имате някого до себе си, но се страхувате, че няма да имате тази независимост, която сте имали до този момент. Искате да имате връзка, която ви дава свободата от която се нуждаете и не ви задушава. Това, че не разполагате с време за „себе си“, ви кара да прекратявате отношенията, защото не се чувствате пълноценни, както е било в миналото. Страхувате се да не изгубите чувството за самостоятелност, което е присъщо за вас.

Допускането на някой друг във вашия свят е трудна задача. Това най-вероятно е така, защото сте импулсивни и в миналото сте се влюбили прекалено бързо, обвързали сте се с някого, преди наистина да го опознаете. Затова не се привързвате лесно и всъщност сте развили проблем с обвързването, от страх да не би да се влюбите отново в неподходящия човек.

Разкриването пред някого не става по естествен начин при вас. Любовта ви плаши, защото това означава, че трябва да покажете истинското си аз и там се поражда страх да не бъдете приети и да бъдете отхвърлени. Изглеждате коравосърдечни, но всъщност сте чувствителни и раними. Някои хора ви обвиняват, че сте егоистични, но всъщност имате тази несигурност във вас, която поражда целият този страх от сближаване с друг човек.

Тъй като допускането на някого в живота ви е изключително трудно за вас, то когато го направите, означава, че този човек е изключително специален за вас. А след като се привържете към него, обичате с огнена страст и цялото си сърце. Имате страх от това, че не всеки обича с такъв силен огън, какъвто носите вътре в себе си и бихте били лесно наранени, ако не я получите обратно.

Страхувате се от това някой да влезе във вашия свят, да промени рутината и начина ви на живот, защото винаги стои възможността след време да останете сами и с разбито сърце.

Телец

Вие сте много упорити и сигурни в себе си. Мразите промяната, дори тя може да ви ужасява. Зоната ви на комфорт е най-голямата ви бариера пред интимността и не допускате никой във вътрешния си свят. Склонни сте да не допускате любовта до себе си, а да изграждате стени около вас, които хората виждат като незаинтересованост или дори безсърдечност.

Най-големият ви страх е да промените рутината си, както и да се откажете от пълната си независимост. Винаги сте разчитали само и единствено на самите себе си. Възможно е в миналото сте били силно наранени и сте научили урока, че не всеки ще бъде винаги до вас. Именно това е породило страха да бъдете зависими от друг човек, различен от самите вас.

Може би дори изглеждате безчувствени за останалите хора, но всъщност вътре във вас вие сте романтици, гори силна любов и искате да намерите правилния човек, с когото да бъдете завинаги. Обичате често да флиртувате, но когато стане дума за обвързване ви е изключително трудно да изберете правилния човек, защото винаги планирате в дългосрочен план. Не искате да пренареждате живота си и да се адаптирате към нов заедно с някой, който един ден може ви напусне и да се наложи отново да свиквате без него. Да се влюбите и да влезете във връзка може да ви даде онази сигурност, за която копнеете, но мисълта да живеете в тази блажена сигурност, която има възможност да изгубите ви ужасява.

В миналото може би сте срещнали човек, които сте мислили за специален, такъв с който сте усетили всичко това, от което имате нужда, но в последствие сте го изгубили. Затова сега се страхувате от това да бъдете нужни за някого, от това добротата, която притежавате да не се приеме за слабост и като даденост. Били сте толкова щедри във връзка в миналото, в която са ви наранили, че сега ви е трудно да позволите на някой да се приближи достатъчно, за да си дадете шанс да изпитате нещо ново и да откриете дали можете да намерите тази неразривна любов, която винаги сте искали.

Близнаци

Вие сте непредсказуеми. Единственото предсказуемо нещо във вас е това, че по всяко време можете да промените мнението си. Имате неутолимо чувство за живота, към всичко и всички. Страхувате се от любовта поради страха си да се чувствате затворени по някакъв начин.

Като представители на въздушен знак, не искате да се задържате прекалено много време на едно и също място, желаете сякаш само да прелитате наоколо. Обичате да държите опциите си отворени и връзката ви плаши, защото постоянно бихте се чудили дали това е човекът, който е подходящ за вас. Освен това при вас винаги стои мисълта, дали няма да изгубите прекалено бързо интерес към човека, в когото смятате, че сте влюбени.

Въпреки, че сте склонни към това да бъдете непостоянни, искате да срещнете човек, който разширява кръгозора ви и отлично разбира тази ваша нужда от свобода и я приема. Страхувате се от това, че ако се влюбите няма да се чувствате пълноценни. Че тази обич няма да бъде достатъчна за вас и ще отнеме онази ваша свобода и нуждата да преоткривате света непрекъснато с любопитната си натура по природа.

Най-големият ви страх е застоят и липсата на нови усещания. Вие процъфтявате в опита и промените и се страхувате, че стабилността, която една връзка би донесла, би означавала еднообразие. Имате нуждата непрекъснато да се чувствате така сякаш откривате нещо ново и израствате. Страхувате се от това, че любовта ще възпрепятства всички тези неща. Най-големият ужас за вас е предсказуемият живот. Ако имате чувството, че живеете по сценарий и не усещате никаква тръпка, се смятате за длъжни да промените нещо изцяло и предпочитате да останете сами. Не искате да губите времето си, обичайки човек, който не ви дава това, от което имате нужда.

Освен това във вас съществува страх да не изгубите себе си. Мислите, че сериозните отношения могат да означават да изгубите чувството си за приключения, социален живот и дори свободния си дух. Склонни сте към неангажиращи връзки, в които няма нужда да инвестирате прекалено много от себе си. Но ако си позволите да се отдадете към някого, обичате с цялото си сърце и давате всичко от себе си, за да бъде отсрещния човек щастлив. Принципно сте прекалено щедри към партньора си, именно заради това може да бъдете наранени многократно, така че, предпочитате да държите дистанция, за да не изгубите себе си отново.

Рак

Вие сте най-обгрижващият и привързващ се знак. Винаги се грижите за останалите и не се страхувате да покажете своята чувствителност пред света. Обичате силно хората и се впускате изцяло във взаимоотношенията си, без да се замисляте дали може да бъдете наранени. Изключително лоялни и всеотдайни сте дори когато сте привлечени към егоистични или токсични партньори. В миналото може да сте правили нездравословни компромиси със себе си в името на връзка или да сте жертвали благосъстоянието си в името на любовта, но да не са ви отвърнали със същото. Страхувате се отново от тази болка и чувството за разочарование.

Страхувате се от любовта, защото не искате да се чувствате недооценени. Винаги обичате с цялото си сърце и душа и се плашите от това да не получите само безразличие в замяна. Подобно на водния знак Скорпион, вие се страхувате от последствията, които могат да настъпят, ако любовта ви не бъде възвърната със същия интензитет.

Имате големи очаквания, когато става дума за романтика и това ви плаши, защото не искате да се примирявате с посредствена любов. Ако не е като приказка от книгите, чувствате, че не е за вас. Не искате да губите времето си с грешния човек. Влюбването винаги е нещо много сериозно за вас, което никога не приемате с лека ръка. Изборът да обичате някого означава да изберете човек, с когото да извървите много дълъг път в живота. Искате да усещате близост и се нуждаете от емоционална сигурност повече от всичко друго. Най-вероятно сте се разочаровали и сърцето ви е било разбито в миналото, а това ви е оставило травма и не искате да се чувствате по този начин отново. Имате страх от фалшива сигурност, от нещо, което може толкова лесно да се разбие.

Вашата чувствителна природа също така ви кара да се затруднявате когато трябва да се разкривате пред хората. Дълбоко в себе си сте несигурни и непрекъснато се питате дали сте достатъчно добри, страхувате се да допуснете някого до себе си наистина. Имате силен страх от това да бъдете отхвърлени, да не покажете колко чувствителни и нежни сте, а да получите само студенина в замяна. Ето защо ви е по-лесно да се грижите за другите, защото това означава, че не е нужно да сте уязвими, а любовта означава именно това.

Лъв

Вие обожавате всичко свързано с любовта. Това е едно от най-любимите ви чувства. Обичате да се влюбвате, както и да говорите за любовта. Влюбвате се лесно и искате да намерите човек, който прилича на вас. В известен смисъл се страхувате от обичта, защото не искате да бъдете разочаровани. Изключително придирчиви сте, когато става дума за избор на партньор и имате високи стандарти, защото се страхувате да не се обвържете с грешния човек.

Вие сте един от най-щедрите знаци в зодиака. По-лесно ви е да давате, отколкото да получавате, но имате нужда от някой, който ви дава точно толкова, колкото и получава от вас. Материалните подаръци не са толкова важни за вас, колкото чувствата и емоциите, които може да споделите с половинката си.

Имате нужда от възхищение, уважение и преданост. Може да сте давали всичко това на някого в миналото, без да го получите в еднаква степен, което ви е наранило силно. Ужасявате се да преживеете отново болката от раздяла, както и от това да бъдете измамени и човека срещу вас да не бъде искрен. Имате проблем с това да се доверявате, отваряте се по-бавно и предпазливо към партньора си.

Едно от нещата, от които се плашите най-силно, е човека до вас да ви напусне. Това се дължи главно на вашите собствени несигурности. Толкова се страхувате от отхвърляне, че сте склонни да отблъсквате другите, преди те да го направят първо.

Нещото, което най-много цените в себе си, е това, че винаги вземате решения с разума си, а от това произтича страха, че любовта ще замъгли преценката ви, защото когато стане дума за въпросите на сърцето, сте склонни да се водите от чувствата си. Имате нуждата винаги да контролирате нещата, а в любовта това е невъзможно. Не обичате да се чувствата сякаш нямате власт над емоциите си, затова изпитвате нерешителност когато стане дума за сериозни отношения.

Дева

Вие позволявате на хората да виждат само това, което искате да видят. Живеете в самостоятелно изградени защитни стени и искате недостатъците ви да останат скрити. Този комплекс за малоценност произтича от вашата прекалено критична и аналитична природа. Трудно ви е да се разкриете пред други хора, но вътрешно знаете, че проблема е да се изправите срещу самите вас. Това е така, защото сте наясно със собствените си недостатъци.

Стремежът ви към перфекционизъм и неспазване на вашите собствени стандарти ви пречи да осъзнаете колко достойни сте за любов. Толкова сте критични към себе си, че мислите и имате усещането, че не заслужавате любов.

Идеята за това да бъдете напълно открити към някого и да изложите истинските си, чувства ви ужасява. Не само се страхувате да разкриете сърцето си, но и онези недостатъци, които не харесвате в себе си и те да станат причината човекът отсреща да се откаже от вас. Вътрешно вие сте човек с уязвимо сърце и имате нужда да бъдете силно обичани. Толкова сте строги със самите себе си, че се страхувате да си позволите да имате партньор. Позволявате на разума да надделява във всяко едно отношение и оставяте чувствата винаги да бъдат на заден план.

Ужасява ви интимността, но дълбоко в себе си жадувате за това повече от всичко, искате да се разкриете пред някого напълно и той да ви приеме такива, каквито сте, с всичките ви недостатъци. Избирате да живеете живота си в постоянен страх, отколкото да покажете истинската си същност, която би могла да не се хареса и да бъдете отхвърлени.

Непрекъснато се колебаете между изключителна параноя и прекомерно доверие. Имате нужда от някого, на когото можете да се доверите, но се страхувате да не попаднете на човек, който ще бъде по-важен за вас, отколкото вие за него - още едно последствие от този комплекс за малоценност.

Везни

Вътрешната ви нерешителност и страхът да не бъдете сами, могат да ви тласнат към поредица от повърхностни връзки, но в действителност искате онази силна любов, която да ви разтърси. Вие сте знак, който мечтае за истинската любов, всъщност намирането на съвместим партньор е един от основните ви приоритети в живота. Когато става дума за любов, искате дълбока и смислена връзка, не бихте приели нищо по-малко от това. Този вид любов, за която мечтаете, включва цялостно подчинение на тялото, ума и душата. Въпреки това, във вас непрекъснато има една борба – търсене на тази изпепеляваща любов, и страха да се разкриете напълно пред някого и да бъдете истински.

Подобно на зодия Дева, вие също сте много самокритични. Прекарвате твърде много време мислейки как да бъдете идеални в очите на хората, искате да изградите един съвършен образ за околните, криейки всичките си недостатъци, които не можете да възприемете. Вие сте много очарователни, разговорите с вас са предразполагащи и приятни, но се страхувате да задълбочите, предпочитате всичко да си остане на повърхността. Интимността ви плаши, защото не искате да навлезете в обърканата сфера на емоциите, която е извън вашия контрол. Вие притежавате силна емоционална интелигентност и дълбочина, но не сте добри в това да я контролирате. Обичате много да общувате с хората, но всъщност разкривате много малко неща за себе си.

Страхувате се от това да покажете отрицателните си черти, защото не искате да разочаровате партньора си. Вие сте склонни да не изяснявате проблемите във връзката си, а да ги потискате в себе си, като така сами си причинявате болка. Това често довежда до раздяла, в миналото си може да сте били изоставени, затова сега имате стремежа да си тръгнете първи, просто за да не бъдете с разбито сърце отново.

Толкова се плашите от самотата, че отблъсквате любовта, вместо да тичате към нея. Иронично – бягате от любовта, защото не искате да останете сами.

Скорпион

Доверявате се изключително трудно на всички хора, особено когато става дума за любов. Мнителни сте към хората, трябва ви повече време, за да започнете да им вярвате. Този страх е породен от чувство за отхвърляне и изоставяне.

Нещото, от което най-много се плашите, дори повече от предателството, или доверяването на грешен човек, е разкриването на вътрешния ви свят. Очаквате другите да са на 100% честни и откровени с вас по всяко време, но самите вие показвате на другите само това, което искате да видят. Винаги показвате, че сте отворени и приятелски настроени, но всъщност сте резервирани и затворени във вътрешния си свят до такава степен, каквато хората около вас дори не подозират. Някои ви наричат загадъчни, което е вярно – вие сте потайни и мистериозни души. Макар да изглеждате спокойни и хладнокръвни, в себе си сте силно чувствителни и раними. Това, което вашите партньори никога не осъзнават, е, че те никога няма да ви опознаят истински. Страхувате се от любовта, защото се страхувате да покажете истинското си аз на грешен човек. А ако го направите – искате да бъде пред някого, с когото да бъдете за цял живот. Доверявате своите тайни, мисли и чувства изключително трудно, винаги е на някой специален за вас човек. Това е човекът, когото обичате с цялата си сила и страст, която притежавате.

Ако има една дума, която би могла да ви опише, то това би била „интензивност“. Интензивността ви прелива, особено когато става дума за любов. Винаги сте в двете крайности, никога нещо по средата. Когато обичате е дълбоко, напълно и безусловно. Обичате романтиката и страстта. Най-вероятност в минала връзка са ви казвали, че сте прекалено задушаващи с цялата тази любов, която отдавате, а оттогава се страхувате да показвате чувствата си и сте изключително внимателни.

Освен това се страхувате да не станете твърде зависими от някого. В миналото сте се влюбили с цялото си сърце и сте обичали силно, позволявайки партньора ви да се превърне в целия ви свят. Цялото ви щастие и комфорт е било в ръцете на друг човек. Много трудно сте се възстановили и сте се научили как да откриете щастието вътре във вас след тази неуспешна връзка, което ви е отнело много време и работа. Страхувате се да обичате, защото мислите, че отново ще се изгубите в партньора си.

Всичко, което животът ви предоставя, го приемате изключително сериозно, нещата при вас сякаш винаги са на живот и смърт. Усещате животът като скоростно влакче, което никога не спира, затова не знаете как да приемете щастието, когато ви гледа право в очите. Истинската любов може да бъде пред вас, но всичко, което мислите е, че е прекалено хубаво, за да бъде истина. След което правите това, което е присъщо за вас – ставате параноични и саботирате сами нещо толкова красиво.

Стрелец

Вие сте енергични, безкрайно любопитни и имате ненаситна похот към живота. Това, за което жадувате дори повече от любовта, са интензивните преживявания и приключенията. За вас живот, в който не се случва нищо динамично се равнява с това изобщо да не живеете. Страхувате се от любовта, защото мислите, че така ще промените живота си към застой. Искате постоянна страст и вълнение, страхувате се, че ще попаднете в рутината, която идва с любовта.

Затова по-често избирате да останете необвързани, защото усещате, че трябва да пазите свободата си. Вътрешно неспокойни сте, страхувате се да се застоите на едно място прекалено дълго време. Имате проблем с обвързването и принципно прекратявате връзките си, преди да са станали сериозни. Да имате човек до себе си за вас значи да жертвате всички неща, които обичате, а именно независимостта си, свободата и възможността от разнообразен живот. Да се откажете от възможността да пътувате, да срещате нови хора и да имате нови преживявания, би означавало да се отречете от живота, който така силно обичате.

Страхувате се от това да не би човека до вас да започне да ви задушава и да не се съобразява с начина ви на живот. Мислите, че единственият правилен път е вашият. Имате нужда от някой, който ще бъде до вас и ще ви помага да процъфтите и да блестите, и ще ви позволи да правите всички онези неща, които обичате.

Въпреки че всички ви мислят за повърхностни, когато става дума за любов, вие сте изключително отдадени. Идеалисти сте и се страхувате от това, да не се залъгвате, че се чувстваше добре с всъщност грешния човек. Не искате да се привързвате към някого, когото всъщност не усещате за правилния човек, само за да не бъдете сами.

Няма нещо, което да мразите повече от това да бъдете манипулирани емоционално, както най-вероятно вече сте били в миналото. Всичко, което правите сега, е да бягате от това да бъдете лъгани и наранени отново. Ако нещата не вървят гладко, прекратявате връзката, без да сте склонни да дадете шанс. Не искате да попадате в обърканата каша на чувствата отново.

Козирог

Имате изумителен самоконтрол, отговорни сте, съсредоточени и дисциплинирани. Страхувате се от любовта, защото идеята за нея изглежда безразсъдна и непредсказуема. Трябва всичко, което правите да бъде формулирано, анализирано и да имате план. А любовта може да бъде несигурна, затова сте много предпазливи към нея. Не искате да допуснете някого, който да разруши живота ви и да ви накара да загубите контрол.

Мразите да се проваляте в който и да било аспект от живота и любовта също не е нещо, в което искате да не успеете. Вие сте реалисти и не носите розови очила, стане ли дума за интимни отношения, винаги сте с нагласата те да бъдат сериозни и дълготрайни. Не правите много компромиси и живеете, сякаш носите товар на раменете си, усещате любовта по-скоро като инвестиция. Инвестиция на вашите усилия, време, пари, както и отдаване на самите вас. И ако нещата не се получат, ще се чувствате силно изчерпани и употребени.

Много трудно човек може да ви спечели, но щом стените ви се разрушат, вие сте напълно отдадени и лоялни към партньора си. Това ви плаши, защото знаете, че губите контрол и не можете да владеете емоциите си. След като приемете някой близо до вас, много трудно бихте си променили мнението за него. Не се сприятелявате лесно, внимателни сте с кого се сближавате истински, затова с много от хората в живота ви оставате с повърхностни отношения.

Едно от нещата, които ви интересуват най-много, е вашата гордост и как светът ви вижда. Ужасени сте от това любовта да ви направи глупави и се страхувате, че болката, която ще дойде след нея, ще бъде публична и унизителна. Не искате да изглеждате слаби.

Искате да бъдете възприети като силни, отказвате да покажете своите уязвимости и несигурност, така че сте склонни да потискате емоциите си и да изграждате защитни стени. Искате някой да търси упора във вас, но любовта би означавала да разчитате изцяло на някой друг и се страхувате да предприемете тази крачка.

Водолей

Имате голяма нужда от време за себе си, както и от лична свобода. Гледате света като пълен с възможности. Страхувате се от любовта, защото не искате да чувствате ограничения. Вие сте изключително лоялни и отдадени, когато сте във връзка. Давате на партньора си независимостта, която искате да получите в замяна. Най-големият ви проблем е този страх, че нещата няма да бъдат равни и няма да получите онази свобода, която предоставяте. Най-вероятно в миналото сте били в ситуация, в която човекът до вас ви е задушавал. Идеалисти сте, искате истинска любов, но имате нужда понякога да се дистанцирате емоционално, за да запазите своята независимост.

Това не означава, че не искате да намерите любовта. Просто се страхувате, че няма да намерите идеалния човек за вас, който да разбира колко цените свободата и индивидуалността си. Не искате да сте в отношения, в които и двамата да се задушавате и започвате да губите себе си. Искате да бъдете с човек, който има различно мислене и мнение за любовта, с когото сами да пишете правилата за вашите отношения, а не да следвате очертания вече модел. Не искате да сте нормални и типични. Страхувате се от еднообразността във връзките, не искате такава любов, като на всички останали.

Освен това имате силен страх от това да не бъдете приети и да не получите одобрение. Това идва от високите очаквания, които сами задавате върху себе си, както и от гордостта ви. Страхувате се от истинската любов, защото тя означава да сте непрекъснато открити, не искате друг човек да знае как наистина се чувствате и какво мислите непрекъснато.
Винаги се доверявате на интуицията си и имате доверие в хората, някои биха ви нарекли наивни и лековерни за това ви качество. В миналото добротата, която притежавате е била причината да бъдете наранени. Вие цените разума над емоциите и не искате да изгубите логиката си, влюбвайки се безпаметно. Страхувате се, че любовта ще ви направи глупави. Били сте прекалено зависими от някого в миналото, така сте изгубили цялата си способност да мислите разумно и сте се водили основно от емоциите и чувствата си, не искате да допуснете някого отново толкова близо до вас.

Риби

Вие сте безкористни, обичате да помагате на другите, без да очаквате нищо в замяна. Нещото, което искате най-много, освен да намерите любов е да помагате на другите. Често се оказвате привлечени от хора, които са наранени и които страдат, а всичко, което искате да направите, е да им помогнете и да ги спасите, без да си поставяте никакви граници за това. Именно поради тази причина, често се случва така, че да се чувствате използвани и манипулирани от останалите. Страхувате се от любовта, защото не искате да се чувствате по този начин и знаете, че не можете да им помогнете, колкото и вътрешно да го желаете. Изпитвате нуждата да дадете всичко от себе си на партньора си.

Имате склонност да се влюбвате прекалено лесно, всичко, което някой трябва да направи, е да ви каже правилните думи. Това не е ваша вина, вие сте безкрайни романтици, искате да намерите истинската любов и мислите, че всеки човек е правилният. Това обаче никога не се получава, затова отново и отново, като в един безкраен кръговрат се чувствате наранени и разочаровани. Страхувате се от любовта, защото знаете, че се привързвате твърде лесно към хората, а това ви се е случвало вече прекалено много пъти с неподходящите такива.

Искате да избегнете разбитото сърце на всяка цена, преживявали сте тази емоция прекалено много пъти преди. Често сами се обвинявате за това, че се доверявате прекалено лесно и се грижите за човека до вас, без дори да ви е молил за това. Вие сте безусловно щедри и твърде много пъти сте имали партньори, които са взимали от вас, без да ви дават абсолютно нищо в замяна. Не искате отново да чувствате тази празнина и самота.