Сигурно сте чували фразата „Зад всеки велик мъж стои една велика жена“. Когато става въпрос за Табита, съпругата на писателя Стивън Кинг, този цитат се оказва изключително точен. Тази двойка има зад гърба си повече от 50-годишна връзка, като през този половин век е изминала пътя от пълна бедност до успех и просперитет. Един от най-известните писатели в света и неговата съпруга доказват, че хората могат да се обичат и подкрепят и в богатство, и в бедност, и в добри, и в тежки моменти. Затова тяхната история определено е такава, която заслужава да бъде разказана.

Двама младежи от скромни семейства

Стивън и Табита Кинг са калили любовта си в сериозни предизвикателства. Двамата се запознават по време на поетични четения в университетската библиотека в края на 60-те години. Тогава са двама младежи, издващи от семейства с ниски доходи, които проявяват интерес към писането и моментално се влюбват един в друг. Ето как Стивън описва този момент:
Женят се веднага след университета. Церемонията е много скромна и Стивън дори трябвало да вземе назаем обувките и костюма си за празника. И това не е последното предизвикателство пред младата двойка.

Труден старт в кариерата

Стивън и Табита нямат голям литературен успех в първите дни от кариерата си. Никой не иска да публикува стиховете на Табита, а Стивън пише романи, които не се публикуват, и разкази за мъжки издания. През 1973 г. едва имат пари поне за храна. Налага се да живеят в каравана с 2 малки деца и да работят няколко работни места, за да оцелеят. Двойката пише своите творби на пишещата машина на Табита, защото да имат 2 пишещи машини се оказва недостъпен за тях лукс. Стивън дори се шегува, че това, че бъдещата му жена имала пишеща машина, е била една от причините да се оженят.

Стивън дължи първия си успех на Табита

Стивън не се радва на най-добрата репутация, защото е автор на публикации в мъжки статии. Един от читателите дори казал, че авторът само се представял като мачо, но в реалния живот се страхувал от жените, незнаейки как да пише за тях. Гордостта на Стивън била наранена и той започнал да пише история за момиче, което осъзнава, че има суперсили и си отмъщава на училищните хулигани. Това обаче се оказва трудна за писане задача. След като написва първите 3 страници, Стивън ги изхвърля, съгласявайки се с коментарите за неговите женски образи. И тук, точно преди мига на отчаянието, на помощ идва мъдрата Табита.

„Изхвърлих го. На следващата вечер, когато се прибрах, Таби беше събрала страниците. Беше ги забелязала, докато изпразвала кошчето ми, изгладила ги и седнала да ги прочете. Тя искаше да продължа с това. Искаше да разбере останалата част от историята. Казах ѝ, че не знам нищо за момичетата в гимназията. Тя обеща да ми помогне с тази част.“, разказва Стивън Кинг.
Успехът на „Кери“

Така е завършен романът „Кери“, въпреки че Стивън не го харесва. И успехът на книгата не идва веднага; тя е отхвърлена от 30 издателства. Но в един от дните, догато Стивън работи в училище, той е извикан на телефона, защото жена му го търси. Двойката няма дори телефон в караваната си, защото не можели да си го позволят, а Таби трябвало да отиде при съседите, за да се обади. Развълнувана, тя казала на Стивън, че издателите Дабълдей най-накрая са купили правата за книгата и са платили 2500 долара в аванс. Семейството най-накрая можело да се премести в апартамент, да си купи кола и хранителни стоки. Сдобили се дори с телефон. Но това все още не е големият успех за Стивън.

Продажбите на книгата не са много добри и писателят обмисля да се върне на работа в училище. Но някои събития го карат да промени плановете си. Друго издателство купува правата за книгата за безумната сума от 400 000 долара. Половината от парите отиват директно при Стивън. Когато получава първия си голям чек, той тича до магазина, за да купи подарък за жена си, но по това време всичко е затворено. Така той купува първото нещо, което намери: сешоар.

Години на изпитания

Романът прави Стивън изгряваща звезда на жанра на ужасите. 3 години по-късно той подарява на Табита годежен пръстен на Картие, който ѝ „дължи“ още от сватбата им.

Въпреки невероятния успех на „Кери“, самият Стивън не е в най-добрата си форма поради нездравословния си начин на живот. За дълго време той губи контрол над себе си и дори не си спомня как е работил през тези години:

„Има един роман, „Куджо“, който почти не си спомням да съм писал. Не го казвам с гордост или срам, само със смътно чувство на скръб и загуба. Харесвам тази книга. И ми се иска да си спомня как съм се наслаждавал на добрите ѝ части, докато ги изливах на страницата.“, признава той.

Табита все още обича съпруга си, но вижда дупката, в която той пропада, и не иска да излага на риск и децата си. Тя поставя на съпруга си ултиматум - или да се лекува, или да напусне дома им. Заплахата да загуби семейството му действа на Стивън като пробуждане. След това животът им се подобрява.

Табита и Стивън имат голямо семейство — 3 деца, 2 от които са доста успешни писатели. Имат и 4-ма внуци. Но истинското им семейство е много по-голямо. Известната двойка дарява огромни суми пари на благотворителни организации, библиотеки, млади семейства, които не могат да плащат сметките си за отопление, и други нуждаещи се. Разбира се, те помагат и на писатели. След като Стивън попада в болница заради небрежен шофьор, те започват да помагат още повече на писателите. Освен това Табита управлява местни радиостанции и пише романи и научно-фантастични истории.

Стивън никога не забравя да подкрепя и благодари на жена си.

Често хората, които пишат заглавия във вестниците, пропускат да включват имената на по-малко популярните партньори на известните хора. Но Стивън не позволява това да се случи. Веднъж фондацията на Стивън и Табита Кинг прави дарение от 1.25 милиона долара на Историческото генеалогично дружество на Нова Англия. Новинарските издания бързо публикуваха заглавия като „Стивън Кинг и съпругата му направиха дарение на...“ Двойката бързо реагира с пост в Twitter:

“Съпругата ми е ядосана от тези заглавия, и с право. Дарението беше нейна идея и тя си има име: Табита Кинг.”

Писателят не само защитава съпругата си, но постоянно ѝ благодари за подкрепата. Например, той посвещава книгата си „Кери: на нея. И в една от многото си благодарствени речи той казва следното:

„Има момент в живота на повечето писатели, когато са уязвими. Накратко, има периоди, когато нещата могат да се развият и в двете посоки. Това уязвимо за мен време настъпи между 1971 и 1973 г. Ако жена ми беше предложила с любов, доброта и нежност... че е дошъл моментът да загърбя мечтите си и да подкрепя семейството си, щях да го направя без оплакване.“

 

 И нали точно това е любовта - да дадеш на някого правото да поиска от теб всичко, вярвайки, че няма да го направи. Всъщност това, което Табита е направила за своя съпруг през годините, доказва, че истинската любов има силата да направи всичко - да подкрепя, окрилява и спасява.