Според статистиката повече от 50% от браковете в развитите страни завършват с развод. Причините за това може да са най-различни. Но според професора по психология Нийл Лавендър, в повечето случаи двойките вярват в най-голямата лъжа за брака, която унищожава връзката им. А за да я разкриете ще ви помогне отговорът само на един въпрос. В него ще ви разкрием кое е нещото, което според психолога може да направи щастлива всяка връзка. Готови ли сте? Да започваме!

Да предположим, че вие и вашият партньор сте получили непланиран почивен ден по едно и също време. Помислете няколко секунди и си представете как ще прекарате този ден. След това изберете един от трите отговора, който е най-близо до вашите размишления.

A) Определено ще бъдем заедно: ще отидем на кино или на ресторант...

Б) Мисля, че всеки от нас ще се заеме със своите си неща

В) Ще му предложа да се разходим, но в крайна сметка заедно ще решим как да прекараме деня

А сега ето как да разтълкуваме резултатите:

Вариант А. В повечето случаи вие взимате решенията във вашата връзка, без да прехвърляте отговорността на партньора си. И външно това изглежда добре. Но всъщност вие просто го лишавате от правото на избор. В резултат на това може да възникнат спорове, които да доведат до разрив в отношенията. Разбира се, само ако обичаният от вас човек не е готов безропотно да се подчинява.

Вариант Б. В този отговор ключовата дума е "мисля". Това означава, че се опитвате да разрешавате всичко вместо партньора си, но не го принуждавате да прави нещо, а просто пренебрегвате мнението му. Този подход към взаимоотношенията в брака също е вероятно да доведе до разрив. Разбира се, за тъжния изход са необходими и други предпоставки, но пренебрегването на интересите на човека, с който живеете под един покрив, е също значима причина за караници.

Вариант В. Ако сте избрали този вариант, поздравления! Това е най-разумният отговор от трите. Това означава, че вие най-вероятно се съобразявате с партньора си и не го поставяте пред свършен факт. Учите се да виждате и решавате разногласията си, а най-важното е, че любимият ви човек ще отговори по същия начин. В резултат на това вашите отношения ще бъдат по-трайни и щастливи.

Защо този тест работи?

Този много кратък тест отразява един от най-големите проблеми, с които двойките често се сблъскват - справянето с несъвместимите различия.
И най-голямата лъжа от брака, според Лавендър, е, че той се възприема като силен съюз на двама души с общи интереси и сходни възгледи. Но всъщност бракът започва с несъвместими различия, а вие като възрастни трябва да се съобразявате с тях и винаги да имате предвид факта, че вашата половинка е друг човек със свое мнение и приоритети.

В края на краищата, първоначално сте имали различен набор от гени, отгледани сте в различни семейства, живели сте в различна среда, вашите хобита и хранителни навици не са били еднакви. А защо сега просто не се примирите с това и не спрете да пренебрегвате мнението на партньора си?

Бонус:

Повечето двойки днес са толкова заети с работа и домакински задължения, че нямат време един за друг. Срещите и разговорите под звездите отдавна са нещо, останало в миналото. Ако всичко, казано до тук ви е докоснало, то професор Лавендър предлага прост метод за "обновяване" на връзката.

За да направите това трябва да изготвите списък на положителните страни на партньора си и да му правите комплименти всеки път, когато имате подходящ случай за това. Важно е думите ви да излизат от сърцето, а не да бъдат измъчени.

Една проста фраза като: "Обичам те!" със сигурност е важна, но това не е достатъчно. Особено, ако сте заедно от много години. Спомнете си защо се влюбихте в този човек: заради заразителния му смях, усещането за спокойствие, способността за бързо разрешаване на проблемите или пък заради нещо друго и го споделете с него. Такива думи могат да преобразят връзката ви към добро.