Каквато и да е връзката ви – дълга или съвсем от скоро, има някои неща, които могат да ви покажат накъде върви тя. Понякога партньорът ни изглежда привидно перфектен за нас, защото имаме общи интереси, компания, а и всяко малко нещо ни кара да летим. Въпреки това, когато дойде време за трудни времена, се проявява силата на отношенията между двама души.

Но как да осъзнаем, колко дълбоки са те?

Най-лесният вариант е, като създадете списък с позитивните и негативни неща у партньора си. По този начин ще си дадете ясна представа за това каква е връзката ви и какво ѝ липсва. Разбира се, няма как да избегнем компромисите, тъй като те са част от ежедневието ни, и ако се огледаме ще видим, че често ги допускаме и в други сфери на живота си.

Но случвало ли ви се е, без значение от това колко време сте заедно, да усещате, че обичате човека срещу вас, но да сте едновременно с това и объркани и да се чудите колко здравословна и успешна е връзката ви? Ако да, то ето как да разберете дали трябва да останете заедно.

Задача номер 1

Отделете малко време и направете следните неща: вземете един лист и го разделете на две, като в едната половина напишете всички положителни качества, които притежава партньорът ви, а в другата отрицателните. Ако се затруднявате, ще ви помогнем с няколко примера, които, разбира се, може да допълните или премахнете:

Позитиви:

1. Той е добър приятел.
2. Мил е.
3. Нежен е.
4. Има хубава работа.
5. Финансово стабилен е.
6. Интелигентен е.
7. Романтичен е.
8. Има прекрасно чувство за хумор.
9. Няма деца и бивша жена.
10. Обича да прави комплименти.

Негативи:

1. Живее далеч.
2. Няма приятели.
3. Ляга си много по-късно от мен.
4. Не обича да пътува.
5. Песимистично настроен е към живота.
6. Не ме задоволява.
7. Имаме сериозни политически различия.
8. Поддържа връзка с бившите си.
9. Оплаква се прекалено често.
10. Не е никак щедър.

В конкретния случай сме изброили равен брой позитивни и негативни страни на личността, но в случая ще бъде важно да видите кои са повече и кои по-малко. Бъдете сигурни, че в момента, в който застанете пред този списък, вече ще имате половината отговори на въпросите, които ви тормозят от доста време.

Задача номер 2

Напишете 10-те най-важни приоритета от живота си, които сте поставили на първо място и от които не бихте се отказали. Напишете срещу всеки от тях „ДА“ или „НЕ“. Ето и нашите примери:

1. Пътешествия 
2. Дом
3. Благотворителност
4. Секс
5. Социални контакти
6. Комуникация
7. Синхрон в работно време
8. Романтика
9. Комплименти
10. Приятелство

След като отбележите своите отговори, помислете колко от тях съвпадат с вижданията на партньора ви. Задайте си много ясен и точен въпрос, на който отговорете честно и открито пред себе си:

„Дали този човек ще направи живота ми по-лесен и хубав?“.

Вариантите, разбира се са два – да или не.

Най-важното е, че сте получили информация, която ви е нужна, за да разберете има ли смисъл да се борите за тези отношения. Изберете пътя, който смятате за най-полезен за себе си. Може би звучи егоистично, но не е. Ако не смятате, че раздялата е решение, тогава обсъдете с половинката си, нещата, които ви притесняват, за да изясните дали е възможно те да се променят. И най-вече, нужно ли е?

Какъвто и да е резултатът в никакъв случай не се натъжвайте или отчайвате.
Положителното в случая е, че сте напълно наясно със себе си и знаете какво търсите и от какво имате нужда. Не се отказвайте от мечтите си, защото те се сбъдват! Заредете се с търпение и очаквайте най-хубавото! Защото то предстои!