Днес ви разказваме как да станете експерт в храненето навън, без да правите компромис с диетата си. Открийте пет прости стратегии, за да се насладите на храна в любимите си ресторанти, без да се отклонявате от целите си за външния вид.

Храненето навън може да бъде истинско удоволствие и разнообразие, но може да бъде и предизвикателство, когато се опитвате да отслабнете. Менютата често са пълни с висококалорични опции и изкусителни десерти.

Но с правилните стратегии и експертни съвети можете да се насладите на вкусни любими ястия, като същевременно се придържате към целите си за отслабване. Според експерти диатолози всичко е наред с храненето навън, но само ако ядете храни с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като те имат най-висока калорична плътност, вместо това избирайте повече протеини и фибри. Това са храни с нисък гликемичен индекс (GI), което означава, че се разграждат по-бавно и освобождават глюкоза с по-бавна скорост, предотвратявайки колебанията в нивата на кръвната захар.

Както знаете, колебанията в нивата на глюкозата могат да доведат до повишен глад и преяждане. Избирайки храни с нисък ГИ (гликемичен индекс) можете да поддържате постоянни енергийни нива и да се чувствате сити за по-дълго време, намалявайки вероятността от калорична закуска между храненията.

Ето и топ 5 съвета, споделени от експерти:

Изберете две предястия вместо едно основно

Когато отидете на ресторант, пропуснете основното ястие и поръчайте две предястия. По този начин ще се насладите на разнообразие от вкусове, без да консумирате голямо количество храна, като по този начин ще поддържате калориен прием под контрол.

Дайте приоритет на протеините и фибрите

Потърсете ястия, които съдържат предимно протеини, като пиле на скара, риба или тофу. Комбинирайте ги с богати на фибри зеленчуци или бобови растения. Протеиновите салати, супите на зеленчукова основа и задушените зеленчуци също са чудесен избор.

Избягвайте висококалорични добавки

Обърнете внимание на дресингите, сосове и гарнитури. Попитайте за дресинга отстрани и изберете винегрет вместо кремообразен дресинг. Изберете гарнитури на пара, на скара или на фурна вместо пържени.

Контрол на порциите

Ако решите да поръчате основно ястие, помислете дали да не го споделите с някой от групата, или поискайте половин порция. Като алтернатива можете да поискате кутия за вкъщи, когато ястието пристигне и веднага да оставите половината порция за друг път.

Хидратирайте разумно

Напитките могат да бъдат скрит източник на калории. Предпочитайте вода, газирана вода или неподсладен чай. Избягвайте подсладените напитки и ограничете консумацията на алкохол, тъй като той може да намали задръжките и да увеличи апетита.

Видове ресторанти, към които да се насочите

Когато избирате ресторант избирайте определен вид кухня и магазини, които са по-благоприятни за здравословното хранене. Експертите препоръчват средиземноморски ресторанти, които често предлагат протеини на скара, пресни зеленчуци и здравословни мазнини като зехтин. Ястия като гръцки салати, риба на скара и зеленчуци като мезе са чудесен избор.

Японските ресторанти също са чудесен вариант. Избирайте сашими, суши от кафяв ориз, салати с водорасли и мисо супа и избягвайте темпура и ястия с тежки сосове.

Друга чудесна възможност са „ресторантите“ от фермата до масата, които наблягат на пресни местни продукти. Тези магазини често предлагат сезонни зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

В комбинация с всичко това - продължавайте да спортувате и да се движите, колкото може повече и красивата ви фигура ще остане такава още дълго време.