Никой не иска да ходи на доктор, когато си направи някаква рана. Важно е веднага да третираме нараненото място, но понякога нямаме нужните лекарства и материали. За щастие в дома ни има толкова много неща, с които да го направим.

Ето кои са те:

Алое вера за порязвания

Защо помага: Алое верата има противовъзпалително действие. То може да помогне и при слънчеви изгаряния.

Как работи: Ако имате растения у дома, отрежете листо. Махнете острите краища и изтискайте сока му. Поставете го върху раната. Можете да се сдобиете с гел от аптеката или онлайн.

Използвайте физиологичен разтвор, за да почистите раната

Защо помага: Важно е да промиете раната. Въглеродният пероксид е вариант, но той може да навреди на кожата и не е напълно ефективен. Физиологничният разтвор е идеален и безопасен.

Как работи: Смесете половин чаена лъжица с около 250 мл вряла вода. Оставете да изстине и промийте раната със стерилнa марля.

Мед за отворени рани

Защо помага: Медът убива бактерията и допринася за по-бързото зарастване. Той стимулира имунната система.

Как работи: Поставете тънък слой мед върху порязаното и покрийте с лепенка.

Лед за изгаряния

Защо помага: Ледът е най-доброто решение, ако си изгорила езика си или друга част от тялото. Той веднага спира подуването и облекчава болката.

Как работи: Ако трябва да го направиш веднага, постави ледено блокче върху афектираната зона и задръж за няколко минути. За да избегнеш изгаряне от леда, завий в началото леда в кърпа.

Лед в торбичка срещу подуване (с огромно внимание)

Защо помага: Чистите кубчета лед помагат при изгаряния, а торбичките с лед при синини и навяхвания. Те отпускат мускулите и спира кървенето, докато болката намалее.

Как работи: Не можеш да поставиш леда с торбичката директно върху кожата. Постави кърпа върху мястото и после останалото. Дръж не повече от 30 минути.

Постави ябълков оцет срешу инфекция

Защо помага: Той успява да убие бактерията. Проучвания доказват, че може да убие и ешерихия коли.

Как работи: Разредете оцета с вода. Можете да приложите сместа на раната с чиста марля за не повече от 30 минути. Друга опция е да вземете топла вана и да добавите чаша оцет към нея. Полезно е, ако имаш много рани.

Масло от чаено дърво и ментово масло за успокояване на болката

Защо помага: Те действат противовъзпалително.

Как работи: Макар и да имат подобни свойства, те трябва да се прилагат отделно. Маслото от чаено дърво може да се постави директно върху раната и да се покрие с лепенка. Ментовото масло се капе около нея.

Сода за хляб при ухапване от насекоми

Защо помага: Ухапванията понякога са също толкова болезнени, колкото някои порязванията. Ако е ухапване от комар, то содата ще намали дразненето.

Как работи: Смесете содата за хляб с много малко вода, за да се образува паста. Поставете я върху мястото за 15 минути.

Чесънът спира кървенето

Защо помага: Чесънът е универсален лек срещу отворени рани. Спира кръвта, болката и помага за по-бързо възстановяване. 

Как работи: Направете чеснова паста и поставете на раната. Покрийте с марля и лекувайте 2 дни

Лайка срещу пришки

Защо помага: Лайката успокоява болката след носенето на неудобни обувки. Тя има антисептично действие и ще помогне за изчезването на мазолите.

Как работи: Използвайте цветчетата на лайката или чаени торбички. Поставете ги в чаша с топла вода за 15 минути. Поставете течността или чаените торбички на мястото и подсигурете с марля. Нека престои за вечерта.