Лошите навици за неправилна стойка са честа причина за болки в долната и горната част на гърба. Ако и гърбът ви боли и искате да предотвратите евентуални бъдещи дългосрочни наранявания, можете да започнете с няколко прости корективни упражнения, за да подобрите начина, по който седите, стоите и ходите. И не се притеснявайте, овладяването на добра поза не трябва да отнема много време. Всъщност, често става въпрос само за това да сте наясно с позата си и да сте сигурни, че не се спускате на стола или не се прегърбвате, когато гледате телефона си.

Събрахме 10 съвета, които ще ви помогнат да фиксирате позата си. Те са толкова лесни, че можете да ги включите в ежедневието си от този момент нататък.

Поставете специализирана лента „X” на гърба си

Това е често използвано средство, за да се поддържа тялото в правилна позиция и да се създаде осъзнатост за отпускане през деня. Кръстът или формата "X" трябва да се прилагат, когато раменете са леко огънати назад. Ако се направи правилно, това би трябвало да ви попречи да се отпускате през деня.

Дръжте краката си на земята, докато седите

Много хора прекарват по-голямата част от деня в седнало положение, което прави правилната стойка на седене още по-важна. Важно е да разпределите теглото си равномерно по бедрата и стъпалата. Можете да направите това, като огънете коленете си под прав ъгъл и поставите краката си на земята. Ако краката ви не могат да стигнат до земята, можете да използвате книга или да закупите поставка за крака.

Подпирайте долната част на гърба с навита кърпа, за да предотвратите наклоняване

Една от честите причини за болка в долната част на гърба е седенето в наклонено положение. За щастие, можете лесно да регулирате позицията си в седнало положение с помощта на така нареченото „лумбално устройство за поддръжка“, за което можете да използвате нещо толкова просто като навита кърпа. Основният момент тук е, че устройството, което използвате, трябва да бъде поддържащо и поставено в малката част на гърба ви, за да подпомогне естествената извивка на лумбалния гръбначен стълб.

Поставете листче с фигурка в полезрението си, за да ви напомня за стойката ви

Информираността за стойката е много важна в процеса на адаптиране на здравословна поза в ежедневието ви. За да се накарате да се замислите за стойката си (преди гърбът да започне да ви боли) през деня, можете да започнете с нещо толкова просто като да нарисувате фигурка върху листче и да я поставите на екрана на компютъра си, за да си припомните бързо да седнете правилно.

Свържете проверка на стойката с нещо, което правите редовно

Бърз поглед към телефона, глътка вода или четене на нашите статии са всичко, което вероятно правите няколко пъти на ден. За да създадете повече информираност за стойката си, можете да се научите да задавате въпроса: „Седя ли правилно?“ Трябва да правите това всеки път, когато изпълнявате избраната от вас редовна дейност.

Преди да започнете да шофирате, първо седнете изправени и след това регулирайте огледалото за задно виждане

Преди да започнете да шофирате, трябва да настроите огледалото си за обратно виждане по такъв начин, че лесно да виждате пътя зад вас. Опитайте се да седнете изправени преди да направите тези корекции, така че да бъдете принудени да имате добра стойка по време на шофиране, за да виждате зад себе си. Имайте предвид, че виждането на пътя с бърз поглед е най-важното, затова правете малки корекции само когато е необходимо.

Дръжте ръцете си в задните джобове, когато просто стоите

Когато се изправяте, добрата стойка е да бъдете прави с вдигната глава. Ако сте свикнали раменете ви да отиват навътре, а горната част на гърба да се навежда напред, има няколко лесни упражнения за бърза промяна на този навик. Например, поставяйки ръцете си в задните джобове, принуждавате раменете да се отворят и веднага ще се изправите.

Ходете сякаш носите пелерина - и с увереност

За да поддържате добра стойка при ходене, трябва да се съсредоточите върху удължаването на гръбнака. Наклоняването или навеждането напред могат да стресират мускулите на гърба, който след известно време може да започне да боли. Един съвет е да ходите така, както носите пелерина (или носете истинска). Това определено ще държи гърба ви изправен и главата вдигната. Друг трик е да си представите, че главата ви е издърпана от невидима струна, която е прикрепена към тавана.

Ходете, докато приемате разговори

Мобилните телефони са предназначени да се използват далеч от бюрото или дивана, така че това може да бъде перфектната възможност да си направите бърза почивка от позицията, в която сте работили. Направете входящо обаждане, за да станете и да се разходите набързо. Да останете активни помага за поддържане на добра стойка през целия ден.

Приберете брадичката– тялото следва главата

Положението на главата говори много за общата стойка на тялото ви. Трябва непрекъснато да работите за подравняване на тялото си под главата. Това може да звучи сложно, но лесен трик е да държите брадичката си прибрана и главата си издърпана назад. Това е като да си представите струна, която дърпа горната част на главата ви към небето, така че цялото ви тяло и шия да останат хубави и удължени.

Какъв е лесният ви съвет, който да ви напомни за стойката ви през деня? Опитвали ли сте някои от нашите съвети вече?