Когато телевизионната мрежа, ABC, направи проверка под прикритие на хотелските стаи, разбраха, че - дръжте се! - 73% от чашите в стаите не са почистени или хигиенизирани правилно. Разбира се, добре е да потърсите всички налични щепсели, за да заредите компютъра и телефона си веднага щом влезете в хотелската си стая, но има няколко други неща, които са много по-важни да проверите.

Направихме списък на важните стъпки, които всеки пътешественик трябва да следва, веднага щом стъпи в хотелската си стая, за да си гарантира сигурен и комфортен престой по време на пътуването си.

Проверете матрака за дървеници

Може да си мислите, че дървениците ги има само в евтините хотели, но това невинаги е въпрос на лукс, тъй като те могат дори да бъдат прехвърлени в 5-звездни хотели чрез дрехи и лични вещи на гостите. Когато пристигнете в стаята си, първо проверете леглото. Потърсете за петна или малки кафяви и черни точки по покривалото, след това го издърпайте, както и чаршафите и огледайте и матрака. Ако намерите нещо, отидете направо на рецепцията.

Махнете завивката

Камериерките в хотела могат да сменят и почистват чаршафите редовно, но това не се отнася за покривалото на леглото или завивката. Рисковано е да приемем, че тези неща са дори чисти, така че ако пътувате често, би било добра идея да носите със себе си собствено одеяло. В противен случай можете просто да използвате чаршафа под завивката на хотела и да я махнете напълно.

Използвайте кърпички, за да почистите нещата, които най-вероятно са били докоснати много (като дръжките на вратата или дистанционното за телевизора)

Друга важна стъпка е бързото дезинфектиране на най-често срещаните неща, които всички докосват в стаята, като дръжките на вратите, на гардероба и дистанционното за телевизора. Проучване показва, че дистанционното е в списъка на най-мръсните предмети, открити в хотелските стаи. Опитайте се да използвате антибактериални кърпички за почистване на тези повърхности или използвайте малко алкохол върху кърпичката.

Уверете се, че картата ви работи и дали вратата на стаята се заключва

Когато ви покажат стаята ви, не забравяйте да проверите дали хотелската ви карта работи и по-важното е да разберете как работи - обикновено идват с инструкции. Също така вижте дали вратата ви се заключва правилно. Повечето хора смятат, че автоматично се заключва, но е добре да сте сигурни, че няма неизправност. Заключването на вратата както когато сте навън, така и когато сте вътре, е най-сигурният вариант.

Затворете прозорците и балконските врати, особено ако имате деца

Това е предимно мярка, която трябва да се предприеме по време на семейна ваканция, но се прилага и като мярка за безопасност и за всеки друг. Не забравяйте да заключите прозорците и балконските си врати, особено ако стаята ви е разположена на висок етаж. Децата могат да бъдат много любопитен, така че е по-добре да подсигурите помещението и да започнете с всички рискови фактори. За възрастните това е друг начин да се гарантира, че никой няма да се забърква с уединението ви.

Проверете регулаторите на температурата и дали климатикът работи правилно

Балансираната температура в стаята гарантира добър нощен сън и комфортен престой. След пристигането си в стаята проверете дали всички контролиращи неща температурата работят и опитайте загряването и климатика. Ако има нещо нередно, свържете се с персонала, за да го поправят или да ви преместят в друга стая. Не искате да ви е студено в средата на нощта. По-добре е да поправите нещата в началото.

Уверете се, че телефонът в стаята ви работи

Това е едновременно правило за безопасност и комфорт. Бъдете сигурни, че имате оперативна линия и че телефонът ви работи добре. От обслужване по стаите до камериерки и за спешна поддръжка - може да се случи нещо, което изисква връзка с рецепцията и е добре да сте сигурни, че сте свързани.

Прочетете картата за бягство и намерете наличните изходи

Вероятно всички сме виждали, че на гърба на вратата на хотелската стая има карта за бягство. Но малцина от нас са прекарали времето си всъщност изучавайки и ангажирайки се да запомнят най-близките аварийни изходи. Някои хотели дори поставят плановете си за евакуация на нивото на земята. Има около дузина извънредни ситуации, които могат да станат по всяко време, от пожар до природно бедствие. За да сме в безопасност, трябва да сме подготвени.

Проверете дали банята има всичко необходимо (кърпи, тоалетна хартия и т.н.).

Преглеждането дали банята е напълно оборудвана е още едно от първите неща, които всеки пътешественик трябва да направи, след като влезе в хотелската си стая. Проверете дали има чисти кърпи, достатъчно тоалетна хартия за всички гости и дали имате подходящите тоалетни принадлежности, ако хотелът ги предоставя.

Използвайте знака „не безпокойте“ на вратата

Всяка хотелска стая има свой собствен знак „Не безпокойте“. Закачете своя на вратата си и бъдете сигурни, че никой няма да влезе в пространството ви неочаквано. Камериерката може да влезе в стаята ви без предупреждение и да ви намери в неудобен момент. Просто не забравяйте да го премахнете сутрин, за да получите свежи кърпи и чиста стая.

Уверете се, че няма скрити камери наоколо

Това е трудно, но живеем в епохата на технологиите и трябва да сме подготвени за всичко. Въпреки че не е много често срещано в хотелите, винаги има „никога не знаеш“, когато става дума за скрити камери. Проверете стаята за неправилно поставени предмети, странни джаджи или червени светлини и двойни детектори за дим.

Измийте всички налични чаши с гореща вода и сапун

Както казахме по-рано, чашите в хотела могат да изглеждат недокоснати и чисти, но има огромна вероятност да не са такива. Направете си услуга и измийте добре всяка чаша с гореща вода и сапун преди да я използвате. Това ще ви помогне да избегнете микроби и бактерии, които биха могли да разрушат ваканционното ви настроение.

Бонус: Не забравяйте да нулирате будилника

Това е повече от съвет за удоволствие по време на престоя ви. Преди да заспите, не забравяйте да нулирате или изключите будилника. Предишният гост може да е искал да стане рано, но нямате или може да имате полет, който да хванете и трябва да сте на летището навреме.

Това може да бъде чудесна рутина за пътуване, която да следвате. Кое е първото нещо, което забелязвате, когато влезате в хотелска стая? Вече правите ли някоя от тези проверки?