Целината е с много високо съдържание на фибри, което може да ни накара да се чувстваме сити. Това е причината, поради която не можем да ядем много от нея на едно хранене. Когато правим сок, премахваме фибрите и буквално можем да изстискаме около половината връзка в една чаша. Имайки предвид, че целината е пълна с витамини, минерали и други вкусотии, този сок не е просто вкусна напитка, а е супер здравословно допълнение към редовното хранене.
 

Сокът от целина е с много ниско съдържание на захар и калории и, за разлика от други плодови и зеленчукови сокове, в една чаша от него има по-малко захар и калории от един средно голям морков. Имайте предвид, че фибрите са от решаващо значение за доброто физическо състояние и сокът от целина никога не трябва да замества храна.

Винаги търсим различни начини да останем здрави и сме много развълнувани да поговорим за ползите от този сок с нашите читатели. Ето и кои са те:

1. Предотвратява проблемите със зрението

Целината е с високо съдържание на витамин А и той е важен за зрението. Предпазва очната повърхност от бактерии и вируси. Витамин А също помага да се предотврати развитието на проблеми със зрението, свързани с възрастта като катаракта.

2. Намалява риска от рак

Целината съдържа лутеолин, а изследователите са открили, че този елемент отслабва раковите клетки и ги прави по-податливи на лечение. Целина се използва в китайската медицина като антираково средство дълго време.

3. Неутрализира храната, богата на киселини

Целина е с високо съдържание на елементи като желязо, магнезий и натрий, които придават на сока от целина силни алкализиращи свойства. С други думи, може да неутрализира храните, богати на киселини, като по този начин ни помага да поддържаме здравословен баланс на pH в тялото си. Консумацията на твърде храна, богата на киселина, може да доведе до всякакви здравословни проблеми като влошаване на костите, камъни в бъбреците и проблеми с черния дроб и сърцето. И тъй като всеки ден консумираме подобна храна, добавянето на сок от целина в ежедневието ви може да спре развитието на тези проблеми.

4. Регулира баланса на течности

Целината е с високо съдържание на калий и този минерал играе значителна роля в много процеси в тялото ни. Учените смятат, че калият е третият най-важен минерал за доброто функциониране на телата ни. Ние сме изградени от около 60% вода и 40% от нея се намира в клетките, докато останалата е извън клетките, в гръбначната течност, кръвта и между клетките. Нивото на вода вътре и извън клетките е много важно и се влияе от концентрацията на електролити. Калият се разтваря във вода и се държи в нашата система като положително зареден електролит, регулиращ нивото на водата вътре в клетките.

5. Предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се превръща в сериозен здравословен проблем за съвременния свят. Изчислено е, че до 2030 г. повече от 400 милиона души по света ще страдат от тази болест. Целината е един от естествените начини да се предотврати появата му. Тя съдържа много витамин К и едно проучване доказа, че той подобрява чувствителността ни към инсулин.

6. Богат е на фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от витамините от група В и е важен елемент за червените и белите кръвни клетки в костния мозък, също играе важна роля за превръщането на въглехидратите в енергия, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолиева киселина, което е над 36% от препоръчителния прием за мъже и жени и 29% за бременни и кърмещи жени.

Бонус: Отглеждайте собствена целина

Отглеждането на собствена целина е по-лесно, отколкото повечето хора си мислят. Когато си купите връзка и отрежете края, не го хвърляйте. Поставете го във вода и след няколко дни ще забележите нови издънки, излизащи от центъра му. След това го засадете и изчакайте, докато напълно порасне. След това просто го направете отново.

Ще опитате ли сок от целина? Или може би вече редовно пиете?