Алън Тюринг е един от най-великите математици, криптоаналитици и информатици и има невероятен принос в развитието на компютърните науки. Той е роден на 23 юни 1912 година и живее един от най-интересните животи на неговото време. 

По този повод сме подготвили 5 интересни факта за Тюринг:

Той е бащата на теоретичната информатика

Тюринг въвежда идеята за компютърна памет. През 1936 година публикува статия, озаглавена “Върху изчислимите числа, с приложение върху проблема за разрешимост”, който "Вашингтон поуст" определя като основополагащ документ в компютърната ера. Той предполага, че един ден могат да се изградят машини, които могат да изчислят всеки проблем.

През 1945 година ученият създава автоматична изчислителна машина, която е първият цифров компютър със запазени програми. 

Той играе огромна роля за победата във Втората световна война

По време на Втората световна война Тюринг започва да работи в тайния щаб на Великобритания и постиженията му успяват да съкратят войната с до две години.

Тюринг работи с машина за разбиване на кодове, наречена "Бомба". Тя съкращава стъпките, необходими за декодирането на съобщенията на германците и позволява да се дешифрират до 4000 съобщения на ден.

Най-голямото му постижение е разбиването на "Енигма" - механично устройство, използвано от германската армия за кодиране на сигурни съобщения и успява да предотврати потопяването на американски кораби, пренасящи жизненоважни доставки през Атлантическия океан.

Нарушава правилата и пише на Чърчил

В началото операциите на тайния щаб са затруднени от липсата на ресурси, но правителствените служители пренебрегват молбите на Алън за по-качествен подбор на персонала. Така че, той и няколко колеги загърбват всички правила и пишат директно на премиера на Великобритания Уинстън Чърчил. 

"Причината да ви пишем директно е, че в продължение на месеци правим всичко възможно да работим с наличните служители и материали. Няма съмнение, че в дългосрочен план ще постигнем желаните цели, но междувременно ще бъдат изгубени ценни месеци, тъй като нашите нужди непрекъснато се разширяват, а нямаме персонал".

Така успяват да убедят Чърчил да получат всички нужни работници и инструменти за работа.

Правителството го осъжда заради факта, че е хомосексуалист

През 1952 година Тюринг е арестуван, след като съобщава за кражба с взлом в дома си. В хода на разследването полицията разкрива тайните отношения на Тюринг с друг мъж. Хомосексуалните взаимоотношения в Обединеното кралство по това време са били незаконни и Тюринг е обвинен в груба непристойност. Той се признава за виновен и избира да се подложи на химическа кастрация, вместо да влезе затвор.

Кръщават закон на негово име

Тюринг е само един от многото мъже, пострадали заради сексуалните си предпочитания през 20-ти век.

Хомосексуалността е декриминализирана в Обединеното кралство през 1967 година, но предишните присъди така и не иват отменени. Законът на Тюринг влиза в сила през 2017 година и посмъртно помилва мъжете, които са били осъдени заради сексуалната си ориентация.