Размотаваш се сам у дома и изведнъж се сепваш ужасено. “Какво става? Дали дойде денят, в който окончателно откачих?” Осъзнаваш, че през цялото време, докато чистиш, подреждаш или готвиш, си говориш сам. Не, няма никой друг в стаята, само ти, гласът ти и може би леко замъгленото ти съзнание…

Ако си говориш сам, в никакъв случай не бива да се притесняваш, защото далеч не си единствен. Да, повечето хора си говорят сами, но не си го признават.

Е, ние от Dama.bg съвсем искрено заявяваме, че ни се случва, но добрата новина е, че това не означава, че нещо не ни е наред. Нека заедно проверим защо да си говориш сам всъщност е полезно.

Прогонва самотата

Ако си говориш сам, не се чувстваш самотен. По този начин можеш да се успокоиш, да изкажеш болката си, да се почувстваш добре. Кога е време да се притесниш? Когато започнеш да дебатираш сам със себе си.

Помагаш на децата си

Ако имаш деца и си говориш сам в тяхно присъствие, им помагаш да научат езика по-лесно. Когато бебетата чуват непрестанно речта ти, независимо каква е избраната от теб тема, те се научават да говорят по-лесно. Следващия път, когато се гримираш, зареждаш миялната или чистиш, просто описвай какво правиш. Но внимавай с нецензурните изрази, защото децата попиват всичко.

Ставаш по-организиран

“Така, днес трябва да заведа кучето на ветеринар, да напазарувам и да звънна на приятелка.” Когато си повтаряш на глас какви са задачите за деня, помагаш на ума си да се съсредоточи и да приоритизира важните задачи.

Намираш всичко много по-лесно

Според проучвания, когато си говориш сам и си повтаряш, че се опитваш да откриеш даден предмет, наистина го намираш по-лесно и бързо. По този начин умът ти започва да мисли по-съсредоточено за предмета и къде е бил той последния път, когато си го видял. 

Намалява стреса

Ако си стресиран, започни да си говориш сам. Гарантираме ти, че стресът ще намалее и ще почувстваш облекчение, защото ще знаеш, че си изказал болката си. Все пак всички знаем, че се успокояваме, когато се оплачем на глас.

Справяш се по-лесно с проблемите

Когато си изправен пред проблем, обикновено търсиш помощ от близък човек, като му разказваш за какво става дума. Говорейки си сам, постигаш същия ефект, но получаваш и удовлетворението, че си се справил сам с трудната ситуация.

Подобрява самочувствието

Защо чакаш да чуеш комплименти от някого, когато можеш сам да се похвалиш за добре свършената работа. Изричайки похвалите на глас, си склонен и да им повярваш. Не се чувствай странно, когато кажеш “Гордея се със себе си. Днес се справих много добре!”

Повишава интелигентността

Ако си говориш сам, помагаш на ума си, защото той работи по-организирано. Но не бива да се обвиняваш на глас, защото ще постигнеш обратния ефект.