X

Прелъстете любимия със специално меню за Свети Валентин (1)

от в 11:09 на 11.02.2015 в Здраве и спорт | Рецепти


Прелъстете любимия със специално меню за Свети Валентин (1)

Прелъстете любимия със специално меню за Свети Валентин (1)

Хубавата храна, поднесена с подходящата напитка, поддържат тялото и душата в хармония. А Денят на влюбените е чудесна възможност да създадете перфектното меню за вашия любим или любима и заедно да се насладите и да задоволите всичките си сетива – като създадете неповторимо кулинарно изкушение, поднесено с нужната доза еротика!

Изборът на меню е свързан с всевъзможни форми, изразяващи любовта (разбира се, най-популярният символ е сърцето), нежни цветове, опияняващи питиета и ароматни подправки, допринасящи и повишаващи сексуалния апетит.

За да ви помогнем в избора, от екипа на Dama.bg сме избрали 4 съблазнителни варианта за меню. Може да започнете вечерта със специално подготвен от вас аперитив или коктейл, кръстен на вашия любим/а. Или да заложите на класическата чаша вино. В следващите редове може да откриете първите ни 2 предложения за рецепти и идеи, които да включите в менюто за Деня на влюбените:

Меню „Купидон”

Като аперитив предлагаме кремообразно питие с коняк и шоколадов крем. За предястие сме избрали лека крем супа от артишок, която ще остави достатъчно място за вкусното основно ястие, което е крехко телешко с джинджифил. А за десерт – повече от класическа шоколадова торта!

Коняк с шоколадов крем:

• 100 гр коняк
• 100 гр течна сладка сметана
• 60 гр млечен шоколад

Шоколадът се разтопява и се прибавя към студената сметана, смесена с брендито. Всичко се разбива хубаво в блендер (ако не разполагате с такъв, може да използвате и пасатор). Прибавя се лед и се поднася в украсена със захар чаша.

Крем супа от артишок:

• 2 бр. артишок
• 1 глава кромид лук
• 1 морков
• 50 гр краве масло
• 3 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. брашно
• 150 мл сметана
• 1 лимон
• 1 бульон
• магданоз, сол и черен пипер на вкус
• 1 люта чушка (по избор)

Листата на артишока се премахват, заедно с лилавата му мъхеста сърцевина. Останалата месеста част се измива и се нарязва на дълги ивици. В тенджера се загряват маслото и зехтина, в тях се задушават ситно нарязаният лук и морков, след което се прибавя и нарязаният артишок. Добавяме брашното и заливаме с около 1 литър топла (по възможност вряща) вода. Стриваме кубчето булюн, слагаме подправките и оставяме да ври, докато зеленчуците омекнат напълно. Любителите на по-пикантни вкусове могат да добавят и щипка лют червен пипер или люта чушка още при варенето. След като поизстинат зеленчуците, се пасират заедно с част от бульона им и към тях се прибавя готварската сметана. Може да поръсите със ситно нарязан магданоз.

Телешки котлети с джинджифил:

• 2 телешки котлета (по около 200-250 грама)
• 1 ч.л. пресен настърган джинджифил
• 3-4 скилидки чесън
• 3-4 с.л. соев сос
• 1 с.л. горчица
• 1 глава кромид лук
• 3 моркова (по-големи)
• черен пипер и сол на вкус

В купа смесваме джинджифила, пресования чесън, соевия сос и горчицата. Разбъркваме хубаво и поставяме двете пържоли така, че маринатата да попие хубаво от едната им страна. Оставят се на студено за няколко часа, за да се овкуси хубаво месото, като е хубаво да ги обърнем поне веднъж. Нарязваме лука на по-едри кръгове, а морковите на дълги и големи парчета. В тава поставяме стековете, заливаме ги с маринатата, поставяме зеленчуците, подправките и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-50 минути, докато месото омекне. Поднася се с лука и морковите.

Шоколадова торта:

• 150 гр брашно
• 200 гр пудра захар
• 250 гр краве масло
• 1 пакетче бакпулвер
• 2 с.л. нишесте
• щипка сол
• 2 яйца
• 4 с.л. какао
• 4 с.л. прясно мляко
• 250 гр течен шоколад
За сиропа:
• 1 ч.ч. вода или компот
• 150 гр захар
• 2-3 капки есенция ром
• 1 ванилия

С миксер се разбива маслото (оставяме около 50 грама от него) заедно със захарта и яйцата, които се добавят едно по едно. Постепенно се прибавят пресятото брашно, смесено с нишестето, бакпулвера и солта. В отделен съд разбъркваме какаото и прясното мляко, които също прибавяме към маслото. Намазваме кръгла тава с малко масло, изсипваме получената смес и печем за около 40 минути в умерена фурна. Разтопяваме течения шоколад и останалото масло на водна баня. След като блатът е готов, се оставя да изстине и се разрязва на 2 части (най-лесно става с конец). Всички продукти за сиропа се завират. Върху поставка за торти или поднос се слага едната част от разрязания блат, сиропира се и се намазва с повече от половината разтопен шоколад. Върху него слагаме другия блат, сиропираме го и намазваме тънък слой от останалия шоколад. Може да украсим, като поръсим с малко какао, настърган млечен шоколад или филирани бадеми. Тортата се оставя за няколко часа в хладилника.

Меню „Море от желания”

Тук сме подбрали фини храни, които ще ви изпратят на седмото небе от удоволствие. Прелюдията започва с бутилка вино Розе, а за предястие – гаспачо. Основното ястие е печена пъстърва. И тъй като няма как да пропуснем сладката изненада, тя ще бъде шоколадов крем с бадеми.

Гаспачо:

• 1 глава червен лук
• 3 скилидки чесън
• 2 чушки (зелени)
• 1 краставица
• 4-5 домата
• 1 лимон или лайм
• 1 люта чушка (по избор)
• 1 ч.л. сух босилек
• зехтин, черен пипер и сол на вкус

Доматите се обелват и се пасират. Към тях прибавяме краставицата, чушките, лука и чесъна и пасираме за кратко, така че да останат парченца от зеленчуците. Супата се овкусява със зехтина, лимоновия сок, босилека и останалите подправки. Оставя се на студено и се сервира с препечен хляб.

Печена пъстърва:

• 2 пъстърви
• 1 глава кромид лук
• 4 скилидки чесън
• 4 картофа
• 4 моркова
• 1 ч.ч. бяло вино
• 2 лимона
• 2-3 ч.л. риган
• зехтин, черен пипер и сол на вкус

Пъстървите се почистват и измиват добре. Подсушават се и се подправят със сол и черен пипер и отвън, и отвътре. Пълнят се с резени лимон и скилидките чесън. Поръсват се с риган и се нареждат в тавичка. Около рибата се слагат нарязаните на едро картофи, лук и моркови. Всичко се залива със зехтин, черен пипер (може и на зърна) и сол. Накрая се поливат и с бялото вино. Пекат се за около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Препоръчително е тавата да се покрие с фолио за печене, за да стане рибата по-крехка. Оставя се без фолио за още 10-15 минути, за да хване хрупкава коричка. Сервират се с пресен лимон и гарнитура от зеленчуците.

Шоколадов крем с бадеми:

• 250 гр шоколад
• 1 ч.ч. смлени бадеми
• 4 яйца
• 1 ч.ч. пудра захар
• 2 с.л. краве масло
• 50 гр ром
• 1 ванилия
• 2-3 с.л. течна сметана
• филирани бадеми за украса

Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня заедно с рома и сметаната. Прибава се маслото и се разбърква хубаво. Яйцата се разбиват на пяна с помощта на миксер, прибавя се пудрата захар и така получената смес се слага в шоколадовата. Добавят се и бадемите и кремът се разбърква и изсипва в подходящи чаши. Отгоре може да се украси със сметана и филирани бадеми.



Теми   меню | рецепта | романтика | Свети Валентин | храна

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.