Решението "да имат или да нямат деца", е едно от най-важните в живота.  Да, много от жените и мъжете мечтаят да станат родители и да имат дете възможно най-скоро, след като връзката им се задълбочи.

Но има и друга категория двойки, които се нуждаят от това да оценят 
всички "за" и "против", така че да не съжаляват за решението си да имат дете на по-късен етап от живота си. Важно е да знаете, че това "за" невинаги надделява, тъй като голяма част от двойките са по-склонни да вземат съзнателното решение да нямат деца. И се сблъскват с недоумението и осъждането от страна на другите, които се опитват всячески да ги убедят, че трябва да станат родители - просто трябва!

Но да бъдеш родител включва и редица други неща

... необходими за ежедневната грижа на едно дете: колички, играчки, дрехи и то при положение, че детето расте толкова бързо. И това е само началото, тъй като все още училището и университетът не са на дневен ред. А и като добавим, че същите тези разходи се увеличават с всяка една година...

Много млади семейства отлагат раждането на бебе, защото се съмняват дали ще бъдат в състояние да му осигурят нормални условия на живот.

Бременността, разбира се, е невероятна и много жени взимат присърце всички промени, които се случват с тях през този период. Но други от тях - те са ужасени само при мисълта за евентуален спонтанен аборт или токсикоза. Ами раждането и всички възможни усложнения? 

Някои жени не биха имали нищо против да имат деца, но просто не искат да бъдат бременни. И не, това не означава, че те "не могат да определят своите приоритети," те просто използват своето право да се разпореждат с тялото си така, както искат и сметнат за добре.

Запомнете: ако сте направили някое решение за тялото си, не трябва да се срамувате от него! 

Животът се променя рязко с появата на едно дете

През първите няколко години съвсем нормално всеки родител забравя за личното си време и вместо това се появяват цял списък от допълнителни притеснения за новия член на семейството. Ще бъде по разхвърляно у дома, повече липса на сън и по-малко лично пространство!

Освен това, след раждането, при много от двойките възниква криза. Не всеки е в състояние да излезе от нея, за да съхрани семейството си. С появата на детето интимността често изчезва, което се превръща в основен проблем. И да, не всички двойки са готови за всичко това!

Жената трябва да бъде психически зряла и съзнателно да иска да стане майка - това е истината, която трябва да признаем. Да, хората са се раждали и по време на война, и в годините на най-тежките кризи, и когато не са били съвсем готови за това, но въпреки всичко са се справили по някакъв начин. Но колко щастливи от живота на своите семейства са тези деца? От живот, изпълнен с повече драма, отколкото щастливи мигове... 

Децата са прекрасно нещо, а раждането им - най-голямото и несравнимо с никое друго щастие в живота на човек! Но е необходимо да се научим да бъдем толерантни с тези, които не са на нашето мнение по дадена причина. Някои от тях просто не искат деца, защото не виждат себе си в ролята на родители! Все пак отглеждането на дете е "работа" на пълен работен ден - 24/7! И като всяка професия, тази да бъдеш родител, може да бъде както успешна, така и не чак толкова! 

Повярвайте ми, не всички хора виждат смисъла на живота в това да създадат потомство! Едни го виждат в творчеството, други в пътуванията и в това няма нищо лошо!

Само се замислете колко прекрасно би било да живеете в свят, в който всеки от нас може да вземе решение за живота си, без да трябва да се съобразява с останалите и наложения натиск от страна на обществото... Така че следващият път, когато някой ви каже, че не иска деца, приемете го и ПРЕСТАНЕТЕ да им налагате вашите възгледи за живота!