Повечето нови родители ще се съгласят, че децата добавят много стрес и на двамата партньори и на двойката като съюз. Нивото на удовлетвореност пада рязко и конфликтите може да се увеличат. Това не е нещо, което засяга само семейните двойки, но всички, които имат дете. Проблемът изглежда универсален, като партньорите от всички социално-икономически класи са засегнати.

Ще посочим 6 често срещани проблеми, с които двойките се сблъскват след раждането, и какво можете да направите, за да ги разрешите.

1. Карате се по-често заради добавените задължения

Преди да се появи бебето е напълно възможно и двамата партньори да работят на пълен работен ден. Но сега един от вас трябва да се грижи за него, което означава, че повечето домакински задължения са негови. Партньорът ви се прибира след работа и няма много енергия да ви помогне, което ви стресира и вбесява.

Решението: Вместо да се карате за това, можете любезно да помолите партньора си да направи нещо конкретно. Споменаването на всички домакински задължения, които трябва да свършите, не е задължително да го накара да желае да ги направи. Ако му дадете ясни указания какво и как да прави, вероятно ще ги свърши бързо. След като приключи, му благодарете.

2. Родителският ви стил се различава

Като двойка може да сте свикнали да не се съгласявате относно ежедневните неща, като цвета на стените. Но сега имате бебе и вземането на решения за него може да бъде сложно. Двамата сте различни и е съвсем естествено понякога да не сте съгласни един с друг.

Решението: Важно е да изслушате гледната точка на другия. Няма „правилно“ или „грешно“ и трябва да вземате решения въз основа на това, което е най-добро за вашето дете. Трябва да поставите егото си на заден план и да дадете конструктивна критика. Въздържайте се да разрешавате разногласията си пред детето си, защото изпращате смесени сигнали.

3. Нямате свободно време за себе си или за връзката си

Преди да имате дете, сте имали време да излезете и да се забавлявате. Но сега бебето изисква цялото ви време и внимание. Забравяте да отделите малко свободно време извън домакинството и не сте толкова близки като преди.

Решението: Това, което двамата партньори трябва да направят, е да прекарат известно време разделени. Намерете дейност, която винаги ви е харесвала, и се връщайте към нея веднъж или два пъти месечно. Вероятно обаче ще трябва да намалите очакванията си и да ѝ се отдадете за по-малко време, отколкото преди. Също така опитайте да си направите романтична вечер, когато е възможно. Просто помолете член на семейството или близък приятел да гледа детето. Ако обаче започнете да забелязвате, че интимността ви изчезва, опитайте терапия преди да стане твърде късно.

4. Тревожите се за пари

Финансовото безпокойство може да започне още в първите дни на бременността и да расте с години след раждането. Не сте свикнали да се грижите всеотдайно за друг човек и мисълта и изчислението на всички разходи може да ви натовари много.

Решението: Ако имате партньор, трябва да започнете да спестявате пари преди раждането и да решите кой от двамата ще се грижи за детето. Също трябва да решите колко дълго един от двама ви няма да работи. Не забравяйте да проверите продължителността на отпуска по майчинство, който ви е позволено да ползвате, както и всяка друга държавна помощ, на която може да имате право. Можете също така да опитате да живеете с единия доход известно време преди раждането и да спестите втория. Това ще ви подготви за допълнителните разходи за гледане на деца и ще ви попречи да купувате неща, от които не се нуждаете. Ако сте самотен родител, изчислете времето, което можете да прекарате далеч от работата си. Ако вашите родители или приятел могат да се грижат за бебето, докато сте на работа, ще спестите много пари.

5. Партньорът ви взема решения, без да се консултира с вас

Когато сте в сериозна връзка, вашите решения оказват влияние и върху партньора ви. И съвсем естествено е, че ще трябва да вземете много повече такива, след като бебето се роди. Сега и двамата трябва да правите много повече компромиси. При много двойки обаче единият от двамата партньори взема самостоятелни решения, без да се консултира с другия и това често създава конфликт.

Решението: Трите ключа за вземане на съвместни решения са комуникацията, уважението и надеждността. Трябва да говорите с партньора си и да разберете гледната му точка. Когато го правите, го уважавайте и не го критикувайте. Също така е важно да му се доверите, когато трябва да вземе решение сам и да не го осъждате през цялото време.

6. Приятелите ви могат да спрат да се обаждат често

Повечето хора, които преди сте имали около себе си всеки ден, сега ще започнат да третират отношенията ви по различен начин. Те осъзнават, че бебето е ваш приоритет и може да направят крачка назад заради това. Освен това нямате същото време, което да им отделите и несъзнателно може да се отдалечавате все повече от тях.

Решението: Ако все още искате и се нуждаете да бъдат наоколо, трябва да им го покажете ясно. Кажете им точно с какво имате нужда от помощ. Ако изглежда, че не разбират защо не им се обаждате непрекъснато, поговорете с тях. Ако те самите нямат деца, може да не осъзнават колко много се променя животът ви след раждането на бебе. Не искате да виждате как всички се отдалечават от вас, затова поддържането на отношенията ви е много важно.

Изпитвали ли сте някой от горните проблеми с партньора си? Как се справихте със ситуацията?