Всичко е до емоционалната връзка - в брака, както във всичко останало, са важни комуникацията и изслушването. Как действа един успешен брак обаче е може би една от най-големите мистерии. Не, децата не са причината. Да слушаш какво говорят мъже и децата ти – това не е трудно, но решението на по-големите проблеми е още по-лесно, отколкото си мислиш.

Това решение се нарича „емоционален синхрон“ и не, това не е има на група, а е най-добрият начин да съществува един брак нормално. Тя е нещо естествено, нещо, което се получава, когато двама се обичат, разбират, чувстват и виждат каква е реалността. Макар и да звучи странно, защото не се случва при всяка двойка. За да се създаде тя по-лесно, д-р Сю Джонсън създава следния метод: „Терапия, фокусирана върху емоциите“. Тя казва следното:

"Можем да видим всички емоции на човек за 100 милисекунди. Мускулите на лицата ни имитират движенията на другия и ни дават усещане какво точно изпитва и какви са намеренията на клиентите. Нашата нервна система възпроизвежда чувствата ни и помага на околните да ги видят и усетят.“

Самата терапия е много ефективна. Тя помага на хората да видят емоциите на другите, като специалист винаги е готов да им помогне, ако започнат да водят труден разговор. Тя може също да спаси брака ви, да заздрави връзката ви.

„Когато наблюдавате хората, които се свързват емоционално, ще забележите как започват да имитират мимиките и жестовете си. Ние като терапевти, можем да им помогнем да постигат по-голям синхрон и да започнат да споделят чувствата и нуждите си.“ – каза Джонсън

Краят на тази терапия е почти винаги успешен, а в нея могат да участват и деца, ако двойката има такива.

Ето и един пример: Якоб е на 11, навлиза в пубертета и не може да споделя нищо на баща си Стив, защото не го чувства толкова близък.

Джонсън казва, че тази терапия помага на бащата да започне да се отнася по различен начин със сина си, без правила и инструкции, а с нов тактичен подход, който включва не толкова строго държание. В резултат, Стив започва да обръща повече внимание на своите деца и да проявява разбиране към случващото се и към промените на характера им, защото емоциите са ключов фактор за една такава връзка.

Всъщност, други видове терапии също биха помогнали, но не толкова много, защото не се намесват чувства.

Терапевтката работи внимателно с Якоб, както и с бащата, задавайки им различни въпроси, за да види къде двамата ще се срещнат. Това всъщност заздравява семейството им.

Това е и целта на новия вид терапия – да разреши всички конфликти, които всеки от семейството има и да ги елиминира, въз основа на емоциите.

„Любовта е стар и защитен код, който да предпази близките ни. Най големият подарък, който съпрузите могат да дадат на детето си или те между тях си е тя, тази велика сила.“ - казва Джонсън.

 

„Най-лесното ѝ обяснение и това на терапията е следното: Представете си връзката в началото. Вие вече имате оркестъра и музиката. Те са свързани към нервната ви система. Терапевтът, ако използвате такъв, е диригентът, който насочва вниманието, подкрепя музикантите и вади емоция от музиката“ – добавя тя.

Имате ли емоционален синхрон, вече няма да имате нужда да напомняте на половинката си за нещата, които трябва да направи, защото ще се разбирате и просто с поглед.