Всеизвестен факт е, че бебетата са магически. Те са сладки, мънички и ухаят невероятно. Е, понякога. Но все пак бебетата са страхотни и имат способността да стоплят и най-студените сърца. Но никой не свързва бебетата с особен интелект. Досега. Оказва се, че – както скорошно проучване показва – новородените всъщност са бебета-математици и в това има огромна логика.

Да, ново проучване открило, че: „Новородените бебета имат вродено елементарно чувство за числа, предпочитайки по-малки числа от ляво, вместо по-големи отдясно". За да разберат как хората възприемат числата и стойността им, Роза Ругани и екип от Университета в Падуа, Италия, анализирали новородени на не повече от 55 часа и са им направили серия от тестове, за да следят движенията на очите им, докато гледат последователност от числа.“

Изследователите установили, че бебетата могат да разбират кои са по-малките числа въз основа на факта, че очите им се премествали наляво, когато гледали по-малки числа и надясно, когато гледали по-големи - точно както се изписват числата в Западния свят.

Правилно прочетохте: Бебетата са много по-умни, отколкото сме предполагали. Ето какво е открило това проучване:

Контролът върху непрекъснатите физически променливи показва, че ефектът е специфичен за дискретни величини. С други думи скоро след раждането хората свързват по-малките числа с лявото пространство и по-големите с дясното. Тези резултати представляват силно доказателство, че възприятията ни произхождат от пре-лингвистични и биологични прекурсори в мозъка.

Проучването доказва, че хората са предразположени да свързват по-големите числа с дясната страна и по-малките с лявата. Преди това изследователите смятали, че това се научава, а не е инстинктивно.

Разбира се, важно е да се отбележи, че това е само едно проучване, което обхваща много малка извадка - само 24 бебета, затова е възможно да има грешки и по-мащабно проучване да открие нещо различно. Вероятно ако това проучване се проведе в страна, в която числата се четат от дясно на ляво, е възможно да има противоположни резултати.

Но логистиката настрана - това проучване е наистина страхотно и показва, че бебетата наистина са много умни - и са способни на много повече от това просто да са мънички и сладки.