Сега тя може да е щастливо омъжена за Чарлз III, но преди да започне любовната история на настоящите британски кралица и крал, е имало друг мъж, който е спечелил сърцето на Камила. Малцина са чували за този роман, но предстоящото погребение през септември отново стана повод за множество публикации в пресата. 76-годишната кралица може би се е отдала на носталгия, тъй като Кевин Бърк, смятан за нейната първа любов, починал на 77-годишна възраст.

Двойката се запознава по време на спокойните дни на Камил Шанд като дебютантка. Веселата аристократка имала много почитатели на светските събития, на които често присъствала. Смята се, че младата Мила Шанд, както я наричали приятелите ѝ, се е запознала с 19-годишния син на сър Обри Бърк, заместник-председател на самолетостроителната компания „Hawker Siddeley“, Кевин малко след социалния ѝ дебют в Найтсбридж през 1965 г. Запознанството било последвано от вихрушка от блестящи вечери, характерни за бурните шейсет години, където седемнадесетгодишната мис Шанд неизменно се оказвала сърцето и душата на партито.

Въпреки че връзката им била краткотрайна, Бърк говорел с нежност за бившата си любима, припомняйки си времето им заедно в биографията на Джесика Джейн „Херцогинята на Корнуол, нейната история и тайни“.

„Имахме два или три коктейла всяка вечер, както и танци и няколко танца по двойки, от които да избираме през уикендите в провинцията“, казва Кевин. „Това беше най-доброто забавление и имах най-добрия и забавен партньор, който можете да желаете. Камила беше изключително популярна и въпреки че не беше красавица, беше много привлекателна и сексапилна." Бившият любим на настоящата кралица добавя: „Никога не е била срамежлива, винаги имаше да каже нещо смешно“.

Всъщност Мила била толкова популярна, че скоро напуснала Бърк, оставяйки го с разбито сърце. В същата книга той недоумява: „През цялата тази година останах с Камила. Предполагам, че бяхме влюбени и тогава тя ме напусна. Защо? Е, краткият отговор е - беше на баловете в Лондон.“

Много по-късно през 1973 г. мис Шанд се жени за първи път. Тя се омъжва за офицер от армията, Андрю Паркър Боулс, от когото има две деца, Том и Лора. Развеждат се през 1995 г. Камила Паркър-Боулс се омъжва за принц Чарлз през 2005 г.

След като се дипломирал като счетоводител, Кевин Бърк в крайна сметка става ръководител на три компании. Установява се едва на 42 години. Първият му брак с рекламната директорка Пета Бейкър продължава 14 години и приключва през 2001 г. След това се жени за Луиз Фейри, с която за първи път става баща на 58-годишна възраст. Тогава казва: „Беше неочаквано, но съм късметлия“.

Бърк умира по-рано този месец и семейството му е поискало дарения за Британската кардиологична фондация. Синът му Макс казва, че е бил много обичан.