Страданието от любовта е истинско и нараненото сърце боли - на физическо и емоционално ниво. Учените са установили, че болката от любовта или така нареченото усещане за „разбито сърце“ причинява същите увреждания, като състоянието преди инфаркт. Разликата е там, че сърцето се възстановява без последствия, когато болката отшуми.

Когато някой ви нарани, когато преживеете предателство и загуба, когато сте изправени пред раздяла, трябва да се справите с болката и скръбта. Страданието от любовта не може да спре и да изчезне толкова бързо, колкото ви се иска. Това е процес, при който на душата и е нужно време, за да се справи със случилото се.

За даден период ще се чувствате отчаяни и ще страдате, ще бъдете на дъното, откъснати от надеждата и радостта, и ще ви трябва време, за да излекувате раните си. Когато започнете да мислите за изцеление на нараненото си сърце, когато ви е омръзнало да сте в хаос, да плачете, да се оплаквате и да се чудите докога ще продължавате така, е време да направите нещо, за да си помогнете. 

Ето 5 съвета, които ще ви помогнат да излекувате разбитото си сърце:

1. Любовното страдание е истинско - почувствайте болката

Спрете да се опитвате да притъпите болката и да избягате от нея. Почувствайте я, дори и да не искате. За да излекувате любовното страдание, трябва да преминете през него, да изпитате интензивността на своята болка. Приемете, че сърцето ви е разбито и че живеете в тъмното дъно на безнадеждността, сами с болката си. Позволете си да разпознаете и да почувствате всички налични чувства - тъга, гняв, страх, ревност, вина, обида, безпомощност, дори ако тези чувства ви задушават и ви оставят без дъх.

Може би нямате достатъчно време да скърбите? Трябва да ходите на работа, да се грижите за децата, имате много задължения? Докато се разсейвате, някак си функционирате, а след това се сривате и не ви остава енергия за нищо. Това е времето обаче, в което да си позволите да изпитвате опустошителните и болезнени чувства, които подтискате заради ежедневните задачи. Позволете да ви боли, отделете време през деня, за да бъдете с болката си.

2. Изразявайте емоциите си

Да изпитвате вътрешна болка е едно, а да изразявате емоциите си по здравословен начин е друго. За да бъде излекувано любовното страдание, изразявайте болката по всички начини, които са в съответствие с вашата природа. Ако ви се иска да плачете – плачете. Позволете на емоциите си да се излеят чрез сълзи. Не се замисляйте дали плачете прекалено много, а просто оставете сълзите да текат, когато дойдат. Ако сте ядосани, изразете гнева си, но не се обаждайте на бившия си и не го обиждайте, нито пък чакайте пред къщата му, за да му се разкрещите.

Крещете и викайте на безопасно място: навън, в гората, в колата в гаража, когато няма никой наоколо. Удряйте по възглавницата. Помолете някой приятел да ви помогне да канализирате гнева си - може би има някои тухли, които трябва да се счупят. Емоциите са енергия в движение, така че позволете на тази енергия да премине през вас. Ако обичате да пишете, водете си дневник, пишете стихове или просто напишете всички неща, които е неуместно да казвате на другите. 

3. Любовното страдание е време за личностно израстване

То е труден урок, който трябва да овладеем, и затова трябва да се справим с него. Чрез болката и скръбта можете да научите много за себе си и за другите. Любовното страдание може да бъде трамплин за израстване. Запитайте се какво можете да научите от една разбита връзка, какво можете да научите за себе си, за отношението си към любовта и връзките?

Ако чувствате, че сте направили всичко погрешно или сте повторили предишни грешки, преразгледайте убежденията и поведението си, разпознайте "грешката в програмата" за любовта и взаимоотношенията. Какво ви е мотивирало в отношенията ви? Каква роля сте изиграли в раздялата? Можете ли да повярвате, че в този хаос има възможност за себепознание и израстване?

4. Спомнете си кой сте били като дете

Лесно е да изгубите себе си в една връзка, но болката от любовта ви принуждава да се върнете към себе си, защото няма къде другаде да отидете. Не можете да излезете от себе си и да избягате от страданието, а това е страшно. Спомнете си кои сте били като дете, преди да се забъркате в каквито и да било романтични усложнения?

Спомнете си спонтанността, радостта, простотата, любопитството. Спомнете си как сте играли и какво ви е харесвало, извикайте тези чувства и ги изпитайте - те са толкова хубави и силни, нали? Свободата, оптимизмът, доверието, радостта, игривостта - всички те все още съществуват във вас, пазени от вътрешното ви дете. Справете се с тази част от себе си, защото тя не е наранена, тя е спокойна, радостна, свободна. С течение на времето ще можете да преживявате тези чувства все по-добре и по-добре. Отпуснете се в себе си и се доверете се на процеса. 

5. Помнете, че сте достойни за любов

Страданието от любовта може да ви накара да се обвинявате и обезценявате, а с това се оказвате в омагьосан кръг - колкото повече се осъждате, толкова по-зле ще се чувствате. Може би ви преследват мисли, че не сте достатъчно добри, че сте разрушили всяка добра връзка, че никой никога няма да ви обича и винаги ще бъдете сами. Може би се чувствате като провал и неудачник и не вярвате, че някога ще позволите на някого да се доближи до вас отново, като в същото време чувствате, че не можете да живеете сами.

Запишете тези мисли и ги преценете разумно и честно. Защото вие не сте своите мислите. И не сте сбор от отрицателни черти. Вие сте много повече, въпреки, че не го виждате в този момент. Направете списък с хубавите и добри неща, които можете да кажете за себе си, и започнете с: "Аз съм достоен за любов, защото аз съм такъв, независимо какво се случва“.

 

Страданието на любовта търси изцеление

Няма да затънете в самообвинения и страдания, това е просто етап и част от живота. Фактът, че изпитвате болка, означава, че трябва да намерите лек и да се излекувате, това е посланието на вашето любовно страдание. Потърсете подкрепа от близките си, поговорете с тях, потърсете помощ от терапевт. Заслужавате да се погрижите за себе си, заслужавате изцеление, както заслужавате и любов.