Който е измислил правилото „никога не бива да будите спящо бебе“ определено е направил живота на майките по-труден.

Все пак този съвет звучи толкова логично, нали? Кой има сърце да събуди спящо бебе, а и сънят е полезен за бебета. Освен това, докато бебето спи, най-накрая можеш да си поемеш глътка въздух.

И все пак експертите споделят, че има 4 причини, поради които е добра идея да събудите спящото бебе:

1. Да го нахраните

Новородените трябва да се хранят на всеки три часа. Ако бебето наддава и теглото му е в норма, повечето педиатри ще ви кажат, че след няколко седмици вече не е нужно да го будите.

2. Денят е нощ и нощта е ден

Това е едно от най-големите предизвикателства за родителите – ако бебето обича да спи през деня и да „лудува“ през нощта. Най-добрият съвет в такива случаи е да промените графика на детето си. Денят трябва да е изпълнен с ярка светлина, шумове и повече движение, а през нощта трябва да е тъмно и тихо. Обикновено след няколко седмици всичко се нормализира.

3. Когато бебето има график

Около четвъртия месец родителите забелязват промени в съня на детето си. През първите месеци бебето заспива дълбоко почти веднага, докато след четвъртия месец то все повече заприличва на възрастен – първо изглежда уморено, после му се приспива, задрямва и евентуално заспива дълбоко. Тогава детето започва да формира истински график – с дълбок сън през нощта и с дрямка през деня. Обикновено бебетата спят по 2-3 пъти през деня, но е важно да се спазва един график, за да може детето да спи добре и през нощта.

Ето няколко съвета:

  • Наблюдавайте навиците на бебето си. Може да забележите, че първата дрямка през деня не трябва да е по-дълга от час и половина, ако искате да заспи навреме за втората.
  • Най-добре е бебето да спи в затъмнена стая, за да му е по-лесно да заспива.
  • Ако има трета дрямка, може би е най-добре тя да е около 30 минути, за да може детето да заспи навреме вечер.

4. Когато дрямката пречи на нощния сън

Дрямка след дрямка през деня и детето не може да заспи вечер. Обикновено правилото (след петия месец) е една дрямка да не бъде по-дълга от 2 два часа и детето да не спи повече от 4 часа през деня, ако искате да спри добре през нощта.

Как да събудите бебето?

Най-важното е да бъде внимателно.

  • Влезте леко в стаята, после влезте още няколко пъти, ако това не проработи.
  • Масажирайте гърба на бебчето.
  • Запалете лампата или отворете щорите.
  • Включете тиха музика.
  • Говорете нежно на бебето.

След като събудите бебето, най-добре е да му дадете малко време да се разсъни. Дайте му пространство и време. Ако почне да недоволства, го гушнете.

Ако бебето недоволства всеки път и след всяка дрямка е уморено и раздразнително, а останалите проблеми със съня не изчезват, може би е по-добре да смените стратегията (например бебето да си ляга по-рано или да промените графика му).

Кога да забравите за тези правила?

1. Бебето ви заспива много лесно вечер

Ако 20-месечното ви бебе може да спи по 3 часа през деня и после с лекота да заспи вечерта за още 11-12 часа сън, то вие нямате никакъв проблем. За съжаление, повечето деца не заспиват толкова лесно вечер.

2. Бебето ви е болно

Когато бебчето е болно, то се нуждае от много сън и почивка, затова не е необходимо да го будите по график.