Мозъкът ни също се нуждае от тренировки, затова днес ви предлагаме 20 въпроса за умствен фитнес. Някои от тях са логически, а други са интересни факти от световната история, така че накрая със сигурност ще научите нещо ново. Но на колко въпроса ще успеете да отговорите? Запишете предположенията си и ги сверете с отговорите накрая на статията.

Да започваме!

1. Според Международна асоциация за въздушен транспорт тези двама пасажери не трябва в никакъв случай да сядат заедно на един ред. Кои са те?

2. Група от жени се качва в автобуса. Въпреки че автобусът е почти празен, всички те сядат отзад. Защо?

3. През 1445 г. хората в Москва решили, че настъпва Апокалипсисът, когато всички камбани в църквите започнали да бият сами. Но такъв „Апокалипсис“ се е случил и през 1091 г. в Киев, както и през 1802 г. отново в Москва. Каква е била причината за този „Апокалипсис“?

4. Местните жители в Мианмар отглеждат добитък и кокошки, но много рядко колят тези животни, дори и кокошките. Те продават животните си, обикновено на съседни държави като Китай, и след това купуват месото, което им трябва, от техните търговци. Защо е цялата тази загуба на пари и време?

5. Някога в Европа масово са режели опашките на кучетата, независимо от породата. Защо?

6. Всеки ден нашата планета става по-тежка и то с цели 60 тона. Но 60 тона какво?

7. Какво е общото между Русия, Турция и Египет?

8. През 1945 г. всяко убито домашно пиле в Мусо, Колумбия, било подложено на „аутопсия“ от представител на местната власт. Защо управниците са наложили такъв странен закон?

9. През 1965 г. Пеле получава златен медал от Министерството на образованието в Бразилия. Причината е неговата автобиографична книга „Пеле“. Защо е заслужил тази чест и как книгата му се е отразила на образованието?

10. Когато отиват да ловуват нощем, някои африкански племена прикрепят към краката си торбички с определен вид насекоми. Защо го правят?

11. През 1997 г. местната власт в Табаско, Мексико, решила да забрани всички видове бира, за да намали нарастващия алкохолизъм сред жителите. Естествено, жителите не били никак доволни и управниците трябвало да измислят какво да правят. Те решили да забранят продажбата само на един вид бира. Каква бира са забранили?

12. В Свазиленд е забранено да прекъснете министър, докато прави това нещо по време на парламентарно заседание, защото точно в този момент той може да се консултира със своите далечни предци. Какво е това нещо, което министърът прави и което не бива да бъде прекъсвано?

13. Много от сувенирите в африканските селца преди това са използвани за лечение на различни болести. Какво представляват тези сувенири?

14. Този малък град в Андалусия, Испания, е първото пристанище, което е взимало такса от търговците за използването на доковете. Какво е името на града?

15. Тази река в Орегон, САЩ, е отбелязана в „Рекордите на Гинес“ като най-късата река в света – само 130 м. Нейното име, което започва с „Д“, сигурно също заслужава да е сред рекордите като най-краткото име на река в света. Знаете ли как се казва реката?

16. Астронавтите твърдят, че от Космоса реките изглеждат като кръвоносната система на жив организъм. Какво интересно наблюдение! Лекарите през Втората световна война пък са се обърнали към водата, за да спасят живот. Вместо кръвна плазма те използвали този вид вода за кръвопреливане. Какъв вид вода са използвали?

17. До 1941 г. хората с далтонизъм не можели да станат военни пилоти в САЩ. Ситуацията обаче коренно се променила, когато започнала Втората световна война. Изведнъж далтонистите станали много по-търсени. Защо?

18. На морското дъно при някои северни морета често можете да видите дълги, тесни бразди. Те могат да достигнат стотици метри по дължина и до 5 м в дълбочина. Кой е отговорен за това явление?

19. Първите коледни елхи в Европа били поставени в домовете по този начин. По какъв начин и къде са били поставени?

20. Целта ви е да подредите чашите така, че да се редуват пълна с празна. Имате право да докоснете само една чаша. Как ще изпълните задачата?

А сега е време да разберете отговорите!

1. Котка и куче

2. Защото се намирате в Иран. По закон малките деца и жените сядат в задната част на автобуса.

3. Земетресение.

4. Заради будистката доктрина ахимса (или ахинса), която означава ненасилие.

5. Някога собствениците на кучета са плащали данък за тях в зависимост от дължината на опашката им. За да намалят размера на данъка, повечето собственици са режели опашките на кучетата си.

6.  Космически прах.

7. Територията на всяка от страните е разположена на два континента.

8. Търсели са изумруди във воденичката на кокошките.

9. Хиляди неграмотни бразилци се научили да четат с цел да прочетат книгата на Пеле.

10. За да осветяват пътя си, защото  в торбичките слагат множество светулки.

11. Забранили са студената бира. Честито на всички, които обичат топла бира.

12. Нещото, което министърът прави, е да спи по време на парламентарно заседание.

13. Традиционните африкански лечители използват маски, за да лекуват пациентите си. След това тези маски се продават като сувенири.

14. Тарифа.

15. Д. Река Д.

16. При необходимост лекарите са използвали морска вода.

17. Защото се оказало, че далтонистите много по-лесно различават камуфлажа. За тях не представлявало никакъв проблем да го забележат.

18. Айсбергите и тяхното движение.

19. Първите елхи, поставени вътре в дома, са висели от тавана, закачени с вериги.

20. Взимате чаша №2 и изливате съдържанието ѝ в чаша №5.